Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с министъра на здравеопазването Кирил

...
Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с министъра на здравеопазването Кирил
Коментари Харесай

По 5-има български пациенти ще отиват във Виена за белодробна трансплантация всяка година

Министър-председателят Бойко Борисов организира среща с министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев и проф. Валтер Клепетко, президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и началник на Клиниката по белодробна хирургия в университетска болница Виена (АКХ). След диалозите здравният министър. дружно с проф. Клепетко. дадоха брифинг пред медиите.

Това, което направихме през днешния ден, е подписването на съглашение за образование и подготовка на български екип, в региона на белодробната трансплантация.

Това е документът, който дава зелена светлина за образование на наши експерти. Най-късно 2020 година белодробните трансплантации ще се правят на територията на нашата страна, съобщи министър Ананиев.

В този временен интервал всяка година по 5 български пациенти, които имат потребност от трансплантация, такава ще им бъде осъществена във виенската болница, изясни здравният министър. Селекцията на самите пациенти ще бъде направена от болничното заведение Св. Екатерина, което ще координира работата с виенската болница. Този ангажимент, който е поел проф. Клепетко.

Трансплантациите могат да стартират незабавно. Проф. Клепетко съобщи, че планът е огромен. Искаме да подобрим трансплантациите в България и желаеме да създадем допустима транспантацията на бял дроб в България. Без съществуване на органи за трансплантация, ние не можем да помогнем на други хора. Затова цетрална задача на всяко съвременно общество е да осъзнае какъв брой значимо е да се подаряват органи. Що се отнася до трансплантацията на бял дроб и в предишното сме се опитвали да помогнем на България. Виена има огромен опит в това да оказва помощ на други страни при образованието на експерти. На година до 5 български пациенти ще бъдат трансплантирани с бял дроб във Виена. Нашите запаси и благоприятни условия не са толкоз неограничени, само че това е едно положително начало, би трябвало да се стартира отнякъде.

Проф. Клепетко изрече задоволството си от взаимната работа. В блзиките дни ще създадем публично заявление за участие в Евротрансплант, съобщи още здравният министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР