Министър-председателите на Полша, Чехия и Словения се срещнаха с украинския

...
Министър-председателите на Полша, Чехия и Словения се срещнаха с украинския
Коментари Харесай

Премиерите на Полша, Чехия и Словения се срещнаха със Зеленски в Киев

Министър-председателите на Полша, Чехия и Словения се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски в Киев довечера в границите на първото посещаване на задгранични водачи в обсадената украинска столица след нахлуването на Русия. Премиерите, които дойдоха с трен, седнаха към масата с украинския си сътрудник Денис Шмигал и украинския президент, който им показа в детайли обстановката.

„ Те обстрелват на всички места. Не единствено Киев, само че и западните райони”, сподели Зеленски в коментар, преведен на британски език във видео, оповестено в акаунта му в Telegram.

„ Трябва да спрем тази покруса, която се разиграва на изток, колкото е допустимо по-бързо”, съобщи полският министър-председател Матеуш Моравецки в обява във Фейсбук, с която разгласи идването си в Киев. Украйна има „ недвусмислената подкрепа” на Европейския съюз, добави той.

Prime Minister of Poland Mateusz, Slovenia`s and the Czech Republic Petr are already in Kyiv.
The Polish Prime Minister published a photo on his Twitter account. The leader of the Polish ruling Law and Justice party, Jaroslav Kaczynski, is also in Kyiv.
— Ukraine Alert???????? (@alert_ukraine)

По-рано Шмигал удостовери идването им в пост в Twitter, като приветства „ смелостта на същинските другари на Украйна”. Той съобщи, че диалозите им ще се съсредоточат върху поддръжката за Украйна и „ усилването на глобите против съветската агресия”.

Посещението идва в миг, когато Русия обстрелва цели в цяла Украйна, в това число Киев, който съвсем е обграден от войските на Москва.

„ В такива решаващи за света времена, наш дълг е да бъдем на мястото, където се твори история”, съобщи Моравецки в обществените мрежи.

„ Защото тук не става въпрос за нас, а за бъдещето на нашите деца, които заслужават да живеят в свят, свободен от тирания”, написа той.

В изказването на държавното управление се споделя, че визитата е проведено „ в съгласие” с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„ Целта на визитата е да се удостовери недвусмислената поддръжка на целия Европейски съюз за суверенитета и независимостта на Украйна и да се показа необятен пакет от ограничения за поддръжка на украинската страна и общество”, се споделя в изказването.

Триото е придружавано от Ярослав Качински, водач на полската популистка дясна партия „ Право и справедливост”.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР