“Министър Кирил Ананиев пое ангажимент да се разработят механизми- техническите

...
“Министър Кирил Ананиев пое ангажимент да се разработят механизми- техническите
Коментари Харесай

Слагат стандарт на протезите и инвалидните колички, за да спрат течовете

“Министър Кирил Ананиев пое ангажимент да се разработят механизми- техническите помощи и медицинските произведения поетапно да влязат към НЗОК и Министерството на здравеопазването, тъй като нашата обща цел е да има стандарти, надзор на качеството и ценообразуването, тъй че общественият запас да бъде транспарантен.” Това съобщи през днешния ден представителят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова след среща на майките на деца с увреждания с работната група в Министерския съвет.
“Надяваме се към края на месец август закона да влезе за публично разискване. Финансовата поддръжка няма да бъде за сметка на персоналната помощ и ще остане за всички правоимащи лица с ТЕЛК-ове над 50% по канара, която е създадена в проекто-предложението на закона за хората с увреждания. Предложени са и ограничения във връзка с самостоятелната оценка, която да бъде прилагана както към персоналната помощ, по този начин и към другите поддържа в Министврство на образованието, както и за обществените услуги. Вицепремиерът Томислав Дончев се ангажира електронния указател да се случи до края на месец януари”, изясни още Стоименова.
“Заедно с министър Ананиев информирахме участниците за осъществените от нас визити, от моя страна - в дневните центрове за деца и младежи с увреждания, и от страна на здравния министър - в лечебни заведения. Това, което осведомих членовете на работната група е, че от страна на контролните органи на общественото министерство ще бъдат тествани всички места за хора с увреждания - общо 79, до края на септември, с цел да може да имаме изцяло усещане от тях и качеството на услугите, които предлагат”, сподели общественият министър Бисер Петков. Той даде обещание отчетът за положението на домовете да бъде подготвен доникъде на октомври. Междувременно работната група щяла да се опита да има напълно подготвен план на закон за хората с увреждания до петък, с цел да може той да влезе за публично разискване в края на август.
Първи план на закона за обществените услуги пък се чака до края на септември, изясни още Петков.
“По време на първата среща бе стихотворец ангажимент трите закона да бъдат подготвени дружно. Компромис с това да има три законопроекта не беше изработен и те ще влязат дружно в парламента”, напомни пък омбудсманът Мая Манолова.
“Когато има неодобрение, митинг, макар високия прочувствен заряд, това е късмет страната да се вгледа малко по-надълбоко в някоя система, институция или работа и да види какво там не е наред. А откровения диалог включва това, че в обществената сфера, в грижата за хората с увреждания има доста неща, които би трябвало да се променят”, отсече вицепремиерът Томислав Дончев. Той изясни, че в случай че по-рано се беше говорило за електронния указател, то е можело да се направи по-добре и да бъде по-ясен механизма на работа, и въпросът с финансирането.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР