Министър Калин Стоянов атакува в съда двама журналисти от разследващия

...
Министър Калин Стоянов атакува в съда двама журналисти от разследващия
Коментари Харесай

Политическа репресия. Как Калин Стоянов заведе дело шамар срещу разследващи журналисти

Министър Калин Стоянов нападна в съда двама публицисти от проверяващия уебсайт BIRD.bg. Асоциацията на европейските публицисти назова това " дело пестник " и изиска оставката му. Какво знаем дотук?

Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) на вътрешния министър Калин Стоянов по отношение на негово " дело пестник " (SLAPP) против публицисти от проверяващия уебсайт BIRD.bg.

Делата плесници са искове против цивилен деятели и публицисти за огромни суми, които имат за цел да откажат упрекнатите от публично значимите тематики, по които работят.

Ден по-рано стана ясно, че Стоянов е завел цивилен иск за клюка на стойност 65 000 лв. против публицистите от BIRD.bg Атанас Чобанов и Димитър Стоянов.

Поводът са техни материали, изявления в обществените мрежи и медийни участия по отношение на мрежата за въздействие към Мартин Божанов - Нотариуса . В тях те оповестяват за хипотетичен телефонен диалог сред Нотариуса и министър Калин Стоянов през 2021 година

Свободна Европа се свърза с Димитър Стоянов, който дефинира делото като демонстрация на " типична политическа принуда ". Изпратихме питане за коментар от Калин Стоянов и до Министерството на вътрешните работи, само че оттова не получи отговор досега на публикуването на текста.
Какво има в материалите
В на уеб страницата на BIRD.bg по тематиката, че вътрешният министър и Нотариуса са имали контакт. За това сочат трафични данни от телефона на Стоянов, за които описват източници на публицистите. В материалите също по този начин се позволява, че имотна договорка на сегашния министър може да има косвена връзка с Божанов.

" Ние имаме задоволително директни и косвени доказателства, с цел да сме уверени, че там е имало връзка, която очевидно е предиздвикала органите на реда да експлоатират специфични разследващи средства (СРС) във връзка с господин Стоянов и на починалия Божанов ", сподели Димитър Стоянов пред Свободна Европа.

Според него повода за това материалите за Божанов да станат мотив за заведеното дело е, че министърът " се усеща мощно уязвим " по тематиката.

По-рано Калин Стоянов отхвърли изказванията в публикациите в профила си във Facebook и сподели, че не познава и не се е срещал с Нотариуса.

Нотариуса беше погубен при започване на февруари тази година. През лятото на 2021 година той стана воин в следствие на (АКФ) за корупционна скица за въздействие в закрития към този момент Специализиран съд.

От Министерство на вътрешните работи и Софийската градска прокуратура (СГП) споделиха, че е бил разследван за закани против магистрати. Името му беше забъркано и в случаи със закани против съдийката Владислава Цариградска.
Какво твърди министърът в желае
Според желае на Калин Стоянов информацията в материалите на двамата публицисти излиза отвън рамките на свободата на словото и визира достолепието и престижа му, изключително поради заемания от него върховен държавен пост.

Според АЕЖ обаче позицията на на министъра е в несъгласие с практиката на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), съгласно която неприкосновеността на политиците се употребява от по-ниска степен на протекция от тази на елементарните жители - най-много когато става дума за журналистическа рецензия.

Стоянов също по този начин възразява против потреблението на анонимни източници от страна на двамата публицисти. Това обаче е законна журналистическа процедура, която се ползва изключително в случаи, в които осветяването на източниците би заплашило сигурността им.

" В проблема към убийството на Нотариуса има задоволително мощни причини в поддръжка на тази теза ", показват от АЕЖ.

Министърът заема поста си от 2023 година, когато беше назначен в кабинета на Николай Денков. Първоначално се съобщаваше, че той е експертна номинация на ПП-ДБ, като по-късно се появи информация, че е препоръчан от ГЕРБ. Стоянов получаваше поддръжка и от Движение за права и свободи.

Димитър Стоянов дефинира желае против него и сътрудника му Атанас Чобанов като типичен образец за SLAPP дело, което цели да бъде сплашен, " тъй като [Калин Стоянов] е мощно овластен, той е в позиция, в която хипотетично би лимитирал нашето събиране на доказателства, защото има власт над доказателствата, които ние бихме поискали по отношение на неговите контакти с Нотариуса ".

Според журналиста делото е " типична политическа принуда " и " е неприлично [Калин Стоянов] да заема поста, който е заел ".
Защо АЕЖ изиска оставката на Стоянов
АЕЖ осъди дейностите на министъра и сподели, че е неприемливо той да се пробва да заглуши работата на проверяващи публицисти, " прибягвайки до правосъден тормоз в миг, в който както подозренията за корупция в Министерство на вътрешните работи, по този начин и проблемите със честите каузи плесници, съставляват тематики от висок и законен публичен интерес ".

След гибелта на Нотариуса се появиха данни за въздействието му в Министерство на вътрешните работи и най-много в структурата, която се занимава с наблюдението и противодействието на мафията - Главната дирекция " Борба с проведената престъпност " ( ГДБОП ). Едно от първите разкрития беше, че брачната половинка му Гергана Божанова е проверяващ служител на реда там. Свободна Европа научи от свои източници, че контактите на Нотариуса са стигали до най-високото равнище в ГДБОП.

Появиха се и на, че чиновници на Министерство на вътрешните работи са гравитирали към Божанов и неговия скришен магистратски " Клуб SS ".

Според неправителствената организация Министерство на вътрешните работи и прокуратурата работят като бухалки против проверяващите публицисти, вместо да пазят публичния интерес и да проверяват закононарушения.

Организацията също по този начин приканва министърката на правораздаването Мария Павлова да докара до дъно работата по законодателните оферти за ограничение на SLAPP делата против публицисти и цивилен деятели.
Поредицата каузи
Това е следващ случай на институционален напън върху Димитър Стоянов и Атанас Чобанов. През 2023 година прокуратурата на Стоянов с негов източник.

Журналистът споделя, че все още против него има и още шест висящи каузи. Две от тях са заведени от Размиг Чакърян, с който се свързват операторите на паркинга на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, а до неотдавна и там. По думите на Стоянов Софийски областен съд се е произнесъл на първа инстанция, че въпросните искове са типични SLAPP каузи.

Другите каузи против него са по искове на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, юриста Менко Менков, който постоянно съставлява водача на ГЕРБ Бойко Борисов, брата на зам.-председателката на Народното събрание Росица Кирова - Константин Върбанов, както и на арбитър Ванина Колева.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР