Минималната заплата на лекарите да зависи от региона и специалността,

...
Минималната заплата на лекарите да зависи от региона и специалността,
Коментари Харесай

Нова идея - заплатите на лекарите да зависят от региона

Минималната заплата на лекарите да зависи от района и специалността, в която практикуват. Това планува нов модел за мотивационно заплащане на лекарския личен състав в болничната помощ, показан през днешния ден от Българския лекарски съюз.

Предложената формула планува минимално стартово възнаграждение на доктор без стаж и спомагателна подготовка да бъде 50% от междинната заплата за съответния регион и съответната компетентност или 60% от цената на медианната работна заплата, като още веднъж става дума за диференциация по региони и специалности.

БЛС предлага още класификатор на длъжностите, еднакъв за всяка една лекарска компетентност с 4 степени и 6 ранга във всяка степен, по който да се минава напред в кариерата, а с това надлежно да се етажират и равнищата на възнаграждение. Това е немски опит, който у нас е прочут от държавната администрация.

Предлага се още заплащането да е диференцирано на база компетентност, равнище на подготвеност на лечебното заведение и район на обмисляне. Без в допълнение стимулиране за работа в неподходящи региони и специалности този модел автоматизирано би довел до още по-голяма бездна сред София и останалите области - в столицата заплатите са доста по-големи и всеки би се стремил да търси работа там, а също и до още по-голямо кадрово разкриване в нискодоходни специалности. Затова създателите на модела оферират в районите с неподходящи стопански условия на медицинския и немедицинския личен състав да се изплаща закрепена добавка, сходна на коронавирус добавките.

Предвидено е годишно индексиране на минималните заплати с нещо като швейцарско предписание, само че не за пенсиите, а за лечебните заведения - годишната индексация следва да е с 50% от растежа на среднопретеглените реимбурсни равнища на клиничните пътеки за настоящата година и 50% от растежа на хармонизирания показател на потребителските цени през миналата календарна година, което е бюджетно неутрално решение, показват от БЛС.

Моделът е създаден от Съвета по стопански и обществени политики, който е изследователска и консултантска мрежа към Института по стопанска система и политики. Автори са доктор Йосиф Йосифов, д.м., Кузман Илиев, доктор Владимир Сиркаров, Никола Филипов и Михаил Кръстев. 

" Основната ни задача беше да бъде направен стопански изискан модел, който мъчно може да бъде злепоставен и нападнат, модел, който може да се надгражда и доразвива, само че в това време да бъде резистентен във времето ", разяснява ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров. 

В момента главните заплати се договарят в груповия трудов контракт в опазването на здравето, като има дребни разлики съгласно типа на лечебното заведение. Не всички лечебни заведения обаче извършват уговорките по този контракт и по този начин постоянно записаното остава единствено пожелателно. Това е причина за доста митинги на медицински сестри в последните години - те чакаха години да се извърши КТД, съгласно който заплатите им трябваше да станат най-малко 950 лева още през 2018 година

Въпреки че в този момент разлика в главните заплати по специалности няма, отново има фрапантни разлики в заплащането по клинични пътеки и броя на пациентите, което води до отлив на медици в избрани специалности - да вземем за пример патоанатомия, и до свръхпроизводство на експерти в други, да вземем за пример кардиология. Заради тези несъответствия БЛС е подготвен някои параметри на модела да се преразгледат, например измежду критериите да не е междинната заплата по специалности, а за всички лекари в района.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР