Минималната работна заплата за следващата календарна година да се определя

...
Минималната работна заплата за следващата календарна година да се определя
Коментари Харесай

Минималната работна заплата от 850 лева за 2023 г. определиха депутатите

Минималната работна заплата за идната календарна година да се дефинира до 31 октомври на актуалната година и в размер не по-малък от 50 на 100 от брутната междинна заплата за страната за интервала от дванайсетте месеца, предхождащи определянето й. Това реши на първо четене Народното събрание като одобри препоръчаните от “БСП за България ” промени в Кодекса на труда (КТ). Към момента това би означавало най-малък размер от 850 лв., се показва в претекстовете.

“За ” бяха 175 народни представители, трима се въздържаха. Не бе признато предлагането срокът сред двете четения да е 14 дни, както изиска   “Български напредък ” и в последна сметка остана период от седем дни.

Целта на законопроекта, съгласно вносителите, е навреме обвързване на размера на минималната работна заплата с референтните стойности по директивата на Екологичен потенциал и на Съвета по отношение на съответните минимални работни заплати в Европейски Съюз в изискванията на висока инфлация, ниски приходи и непрестанно растящи разноски на живот.

Георги Гьоков от левицата напомни, че от много години се работи за механизъм, който да обезпечи автоматизъм при определянето на минималната работна заплата с отчитане на изменящите се условия и без субективни решения. В тази връзка е импортиран и техният законопроект, който ще подсигурява неизменност и предвидимост за жителите и за бизнеса, и ще в профил заплахата от “замразяване “ за избрани интервали на нейния размер.

В момента, след удръжките, действителният размер, който се получава, е 549 лв., т.е. – 45 лв. над новата линия на беднотия, показват вносителите. Ако в този момент не се вдигне размерът на минималното трудово заплащане, по-късно ще се наложи доста по-голямо нарастване и бизнесът ще бъде усложнен да изплаща такава заплата, се показва още в претекстовете.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова напомни, че кабинетът “Петков ” е нараснал минималната заплата на 710 лв., обвързал е с нея майчинството. Българска социалистическа партия упорства тази политика да продължи, тъй като цените още веднъж порастват, приходите са се стопили, бедността е повишена. Проблемът, който имаме, се споделя служебно държавно управление, разгласи Нинова. На консултациите при президента Радев получихме увещание, че ще извика министрите на обществената политика и на финансите, и ще изиска нарастване на минималната заплата. В снадки бюджет няма и стотинка за по-високо минимално трудово заплащане, посочи ръководителят на левицата.

Замразяват се приходите, дано всеки си понесе отговорността, акцентира тя. По думите й Българска социалистическа партия предлага критерият да е междинната заплата за последните 12 месеца, което прави 850 лв.. Нинова не изключи опцията, при добра обосновка, да поддържат предлагането на “Продължаваме Промяната ” (ПП) за шестмесечна база, вместо годишна.

“Продължаваме Промяната ” ясно казахме от началото, че, без значение кой предлага смислените оферти за България, няма да се опитваме да ги присвоим, а ще ги подкрепим, уточни съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков. Отваряме опцията минималното заплащане да стане 50 на 100 от междинната работна заплата в частния бранш за последните шест месеца, това ще бъде към 860 лв., означи той. Асен Василев посочи, че оферират за база частния бранш, само че заплатата да важи за всички в т.ч и в държавния бранш.

С този законопроект ние не подвигаме минималната работна заплата, а дефинираме дълготраен механизъм по какъв начин тя да се пресмята оттук насетне, обясни Деница Сачева от ГЕРБ-СДС. Ще настояваме за оценка на влияние сред двете четения, само че ще подкрепим измененията, с цел да дадем политически знак, уточни тя. В същото време от ГЕРБ-СДС обръщат внимание, че би трябвало да се имат поради и финансовите благоприятни условия на страната. Трябва да забележим и дали това нарастване със 150 лв. няма да усили сивата стопанска система, предизвести Сачева.

Аргументът, че увеличението на минималното трудово заплащане ще усили каузи на сивия бранш би било правилно, в случай че България беше лидер по минимална работна заплата в Европейски Съюз, ние сме обаче с най-ниската, отговори й Асен Василев, съпредседател на Политическа партия и финансов министър в кабинета “Петков ”. Несъстоятелен е аргументът за разширение на сивия бранш, тъй като работодателите няма да могат да заплащат по-високото заплащане – те би трябвало да подобрят организацията на работата и да вкарат повече машини, посъветва Василев. Дългосрочният развой е инвестиция в обучение, уверен е някогашният финансов министър.

Елисавета Белобрадова от “Демократична България обърна внимание на различен проблем – в България има сегрегация. Не можем да припознаем доста огромна част от българските жители, изключително ромите, като почтени да бъдат част от пазара на труда, изясни тя.

Движение за права и свободи поддържа измененията в КТ, увери Севим Али. Той уточни, че към 578 хиляди души са на границата на бедността, на минимална заплата. По думите му 40 хиляди от тях са в обществения бранш като общо това са 22 % от всички работещи жители. Движение за права и свободи обаче не са съгласи да се записва срокът 31 октомври, тъй като няма да има еластичност, опция минималната работна заплата да се дефинира два пъти годишно.

Георги Георгиев от “Възраждане ” акцентира нуждата от механизъм за установяване на минималното трудово заплащане, с цел да има предвидимост. Ние поддържаме дейности в посока нарастване на минималната работна заплата и изрично заставаме зад плана на Българска социалистическа партия, заявява той. От “Възраждане ” ще предложат при второто четене на снадки бюджет да бъде понижен налог облага за микро и дребния бизнес. Вдигайки минималната работна заплата, се намесваме в свободното договаряне сред два равнопоставени субекта, счита сътрудника му Николай Дренчев.

Източник: БТА
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР