Минималната работна заплата със сигурност ще се увеличи от 1

...
Минималната работна заплата със сигурност ще се увеличи от 1
Коментари Харесай

Минималната заплата се повишава, но с колко?

Минималната работна заплата сигурно ще се усили от 1 януари следващата година, само че какъв ще е новият ѝ размер е обект на разнообразни хрумвания. Политици, икономисти, работодатели и синдикати спорят какъв брой лв. да бъде тя и кой е най-удачният вид за изчисляването ѝ.

Служебното държавно управление предлага минималната заплата да се увеличи до 710 лв. в плана си за държавен бюджет за 2022 година " 650 лева на месец са извънредно незадоволителни. Предлагаме минималната заплата да се усили на 710 лева Политическите партии се сплотиха към сходна сума ", съобщи служебният министър на финансите Валери Белчев на брифинг по-рано през днешния ден.

Ако това предложение се одобри, минималната заплата ще се увеличи с малко над 9%. Над 750 000 души у нас са на минимално заплащане по публични данни.

Още от лятото служебният кабинет сподели, че поддържа повишаването на приходите и минималната заплата са измежду основните му цели. Социалния министър Гълъб Донев заприказва за увеличение на минималното заплащане в края на септември и разкри, че ръководеното от него ведомство преглежда разнообразни разновидности за повишението.
700 лв. или повече?

По време на съдружните договаряния за бъдещото държавно управление от Българска социалистическа партия настояха минималната заплата да се увеличи най-малко до 700 лв. и отсега нататък да се равнява на сред 45 и 50% от междинната работна заплата за страната от предходната година. Подобно е и мнението на " ИТН ".

Финансовият гуру на " Продължаваме промяната " – Асен Василев е доста по-умерен. Той счита, че за 2022 година размерът на минималната заплата би трябвало да бъде контрактуван сред синдикати и работодатели, а от 2023 година механизмът за определянето ѝ да се синхронизира с европейската инструкция – т.е. да бъде към 42-45% от междинната заплата за страната. Все отново сред партиите има консенсус за минимално заплащане към 700 лв..

Синдикатите всекидневно са най-смели в предложенията си – поради високата инфлация у нас. Така страната ни щяла да извърши, които се чакат да бъдат признати следващата година. Подобно нарастване с цели 110 лева (17%) обаче е двойно по-голямо от нормалното през последните години и е съвсем невероятно да се случи.

Най-големият български профсъюз има още по-смели хрумвания и желае до 2024 година минималната заплата в България да доближи 1000 лева, което е още по-оптимистично.
Да се пресмята ли по нов метод?

я, които съгласно тях не дават отговор на действителността и ще донесат по-голяма щета, в сравнение с изгода. " България е в чeлнaтa тpoйĸa в EC пo cъoтнoшeниe минимaлнa paбoтнaтa зaплaтa ĸъм БBΠ нa глaвa oт нaceлeниeтo. Toecт зa тoвa, ĸoeтo пpoизвeждaмe, имaмe твъpдe виcoĸa минимaлнa paбoтнa зaплaтa. Tpябвa дa пoлaгaмe ycилия дa пpoизвeждaмe пoвeчe, нe мexaничнo и aдминиcтpaтивнo дa вдигaмe зaплaтaтa ", изяснява ръководителят на АИКБ Васил Beлeв.

У нас не би трябвало да има единна минимална заплата – а друга съгласно специалността и икономическата активност и тя да се договаря сред обществените сътрудници, настояват от бизнеса. " В IT бранша междинната заплата за третото тримесечие на годината е 3681 лв., а в хотели и заведения за хранене – 940 лв.. Това е разлика от 4 пъти ", показва Велев пред Nova News. " Много страни в Европа действат тъкмо по този метод. Там междинната работна заплата е със 66% по-висока от страните с единна минимална заплата ", прибавя той.

Минималното заплащане у нас е 332 евро, което е най-ниското в Европейския съюз. В страни като в Нидерландия, Франция, Белгия, Германия минималното възнаграждение е 5 пъти по-голямо, а в Люксембург – цели 8 пъти, съгласно данните на Евростат. България ни се подрежда до страни като Сърбия и Македония, които са отвън Европейски Съюз, а най-близките по минимални заплати еврочленки са страни от някогашния Източен блок – Румъния, Унгария и Латвия.

Икономистът Георги Ганев предлага да се регистрира и местожителството при изчисляването на минималното заплащане. " Има големи разлики сред районите в страната. Една сума в София може да е незадоволителна за естествен живот, само че приемлива за региони като Видин да вземем за пример ", добавя той.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР