Минималистичните апартаменти с дневна и кухненски бокс вече не са

...
Минималистичните апартаменти с дневна и кухненски бокс вече не са
Коментари Харесай

Увеличено търсене на жилища в Пловдив и скок на наемите

Минималистичните жилища с дневна и кухненски бокс към този момент не са на мода, купувачите изискват спомагателни пространства, да вземем за пример килер, а наложителното им изискване е гараж или паркомясто. Това разяснява пред медиите изпълнителният шеф на " Имотека " Люба Атанасова в резюме на трендовете на имотния пазар през 2018 година

" Липсата на гаражи и и сервизни пространства, склад, съществуването само на стаи за обитаване може да откаже купувачите от даден парцел. Купувачите са дейни хора - карат ски, велосипед и не желаят да си основават битови неудобства ", добави тя.

Пазарът в София - една трета от покупко-продажбите са за над 100 хиляди евро

По думите й пикът на цените е преминат, продавачите са рационални и по-склонни на компромис, а новите планове се развиват интензивно и задоволяват натрупалия се през годините апетит за качествени жилища. Очакванията са цените да останат постоянни, след растеж през 2018 година с към 9.5%, само че със стягането на кредитирането, което се чака през втората половина на годината, и забавянето на европейската стопанска система не е изключен лек спад. 

" Средният " клиент на компанията през 2018 година е младо семейство с положителни приходи (IT бранш, лекари), с малко дете с бюджет за покупка към 100-120 хиляди евро, търсещо тристайно жилище в регион с построена инфраструктура, комфортен градски превоз, парк, учебно заведение, сподели Атанасова.

Обикновено купувачите разполагат с 50-80 хиляди евро в брой, спестени или от фамилията, а за останалото теглят ипотечен заем. Делът на покупко-продажбите в брой понижава от 53% през 2017 година до 44%. Всяка пета договорка е подписана с сред 81 и 90% ипотечен заем.

Покупките на парцели на цени над 100 хиляди евро през 2018 година набъбнаха до 35% от всички покупко-продажби в София. Все още максимален е делът на продажбите сред 70 и 100 хиляди евро - 38%, сред 30 и 50 хиляди евро е към 5 на 100. Най-голямата договорка на компанията е за тристаен апартамент в " Лозенец " за 350 хиляди евро, а най-евтината - едностаен в " Люлин " за 30 хиляди евро. Атанасова разяснява, че в случай че бизнесмените желаят да разпродадат бързо издигнатите от тях жилища, би трябвало да се ориентират към цена от към 900 евро на кв. м.

Увеличава се интервалът, в който купувачите избират. През 2017 година 21% от клиентите са намерили стремежи от тях парцел за интервал сред 1 и 3 месеца, а през 2018 година делът им към този момент е 28 на 100. С пет процентни пункта - от 40% на 35% понижава делът на хората, намерили жилище за две седмици.

Едновременно с това продавачите са по-склонни на компромис. Около 40% от покупко-продажбите са подписани без отстъпка, което значи, че цената " продава " е била рационална. Над 10% от парцелите пък се продадоха с отстъпка от над 10 хиляди евро, разяснява Атанасова.

Около 60% от покупко-продажбите са покупка на парцел за живеене, а 40 на 100 - с капиталова цел. Интересът на купувачите - вложители е основно към двустайни жилища в централната градска част покрай пешеходните зони или до метрото, които се отдават краткосрочно на туристи посредством платформи от рода на Airbnb. По думите на Атанасова тази наклонност е доста удобна за обновяването на жилищния фонд в остарялата градска част, където към момента изобилстват " тъмните прозорци ".

В Пловдив растежът на наемите подтиква покупките

" Имотека " разгласи, че открива офис в Пловдив поради развиването на имотния пазар там, увеличеното търсене и скока на наемите. Цените на новото строителство варират сред 800 и 1000 евро на кв. м до момента в който панелните жилища костват приблизително 660 - 750 евро на кв. м. Интерес за покупка има както от работещите в многото индустриални компании в града, по този начин и от капиталово настроени задгранични купувачи, сподели районният управител Мариета Гаргова. " Купувачите постоянно продават по-големи жилища и даже къщи в по-малките обитаеми места към Пловдив, с цел да се нанесат в по-добре развитата градска зона, въпреки и на по-малка повърхност ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР