Миниатюрните кръвоносни съдове в очите дават информация на медиците за

...
Миниатюрните кръвоносни съдове в очите дават информация на медиците за
Коментари Харесай

Дишате замърсен въздух? Това личи по очите

Миниатюрните кръвоносни съдове в очите дават информация на медиците за чистотата на въздуха, който дишаме, както и за обвързвания с това риск от сърдечни болести. Цифрови фотоси на ретината демонстрират, че при мощно замърсяване на въздуха, артериолите по очните дъна се стесняват, което съгласно редица изследвания се свързва с по-висок риск от сърдечни болести.

Изследване на учени от Университета на Мичиган, оповестено през 2010 година в PLOS Меdicine, открива, че участниците, които са били изложени за малко на едва замърсяване имали кръвоносни съдове като на човек, по-стар с три години. Хората, от дълго време живеещи в мръсна среда били с артериоли, 7 години „ по-стари “ от тях.

Иначе казано, хората, живеещи около натоварени автомагистрали и кръстовища са изправени пред 3% по-голям риск от сърдечни проблеми. При това става въпрос за равнища на замърсяване, считани за възможни съгласно администрацията на Съединени американски щати.
Ретиналните кръвоносни съдове са същите като тези, които се намират и в сърцето, и в други телесни органи. Те обаче са елементарно налични за образно проучване. Това открива и редица благоприятни условия за диагностика и предварителна защита на сърдечно-съдови болести.

Източник: Eurekalert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР