Минчо Афузов ще остане независим кандидат, който ще бъде издигнат

...
Минчо Афузов ще остане независим кандидат, който ще бъде издигнат
Коментари Харесай

Мариета Петкова, БСП-Сливен: Никога преди Корнелия Нинова не се е случвало НС на БСП да променя кандидати за кметове, избрани от местните структури

" Минчо Афузов ще остане самостоятелен претендент, който ще бъде повдигнат от предприемчив комитет и ще се бори само за кмет, без листа за общински съветници. Въпреки това хора с всевъзможни партийни пристрастия ще го поддържат, тъй като той има престиж в града. "

Брожение в партийната организация на Българска социалистическа партия в Сливен поради номинациите за локалните избори и намесата на партийното управление в решението на общинската организация. Десетки социалисти показаха противоречие с дейностите на водача Корнелия Нинова и подадоха молби за овакантяване на партията откакто от " Позитано " 20 отхвърлиха кандидатурата за кмет на Минчо Афузов и го замениха с някогашния градоначалник генерал Кольо Милев.

" Аз съм безпределно разочарована от Корнелия Нинова, тъй като доста я харесвах, тя беше огромен политически фактор за мен. Подкрепяла съм я, гласувала съм за нея във вътрешнопартийния избор. Но от един миг дейностите й, в това число на цялото Изпълнително бюро, се трансфораха в императивни налагания на кандидатури. Никога преди в историята на Българска социалистическа партия не се е случвало да се сменят претендентите за кмет от Националния съвет, в случай че няма ексклузивен случай – индивидът се е отказал или нещо друго. Никога управлението на Българска социалистическа партия не е налагало по този метод императивно смяна на решение на Конференция. Още повече, че те са трансформирали напълно листата. Досега в никакъв случай не се е случвало листа да отиде при тях неподредена – най-малко първите три места. Никога. "  Това сподели пред " Гласове " Мариета Петкова – дълготраен член на Българска социалистическа партия (вече в оставка), общински консултант на партията, член на Пленума на Българска социалистическа партия и независим оценител на машинни уреди, недвижими парцели и аграрни земи. 

- Г-жо Петкова, оставки и противоречие след решенията на Националния съвет на Българска социалистическа партия от неделя. Какви са настроенията в БСП-Сливен откакто избираният от вас претендент за кмет Минчо Афузов бе заменен от централното управление?

- Тук царува цялостен безпорядък. В неделя като разбрахме за решенията в София и бяхме шокирани. Те са отстранили, не знам до каква степен съгласно устава, ръководителя на партията в Сливен Атанас Делибалтов. Вчера Кольо Милев, който те избраха, е пристигнал и взел ключа на офиса и се разпорежда вътре. Напуснаха секретарите и други членове.

- Защо, съгласно вас, Народно събрание на Българска социалистическа партия смени избрания с огромно болшинство кандидат-кмет на Сливен Минчо Афузов с ген. Кольо Милев?

- Защото е избираем за кмет, по тази причина. Избраният от Сливен народен представител Деян Дечев и Атанас Зафиров са предложили да бъде заменен нашият претендент под предлог, че Минчо Афузов ще се кандидатира, освен и само от Българска социалистическа партия, а и посредством предприемчив комитет. Само че тогава към момента не беше регистриран предприемчив комитет, а цивилен съвет, който го номинира като претендент за кмет. Подкрепиха го видни персони, които са от община Сливен, общественици, интелектуалци, хора от бизнеса. И аз съм част от този цивилен съвет. Идеята беше той да бъде претендентът на Българска социалистическа партия тъй като е и дълготраен член на партията, с цел да съберем необятна поддръжка от всевъзможни партии и обединения. Намерението ни беше в следствие публично да го записваме като подсилен от предприемчив комитет. Но очевидно на някой хора не е по никакъв начин комфортен, тъй като в действителност има огромен късмет да завоюва изборите. Да ви кажа непосредствено Деян Дечев (депутат от Българска социалистическа партия, определен от Сливен) работи в интерес на Пламен Крумов, който ще бъде самостоятелен претендент за кмет. Идеята е да стигне балотаж против Стефан Радев (настоящ кмет и евентуален кандидат-кмет на ГЕРБ) и да загуби. Това е негласната обществена загадка в Сливен. 

- Съмненията, че враждата на Корнелия Нинова с президента Радев имат отношение към кметските номинации мат ли съображение?

- Имат съображение, да. Минчо Афузов за първи път беше препоръчан за регионален шеф по предложение на Българска социалистическа партия, когато Корнелия Нинова стана министър на стопанската система. След като стана явен спора сред Нинова и Радев, Афузов стана отлъчен поради това че е бил регионален шеф и при служебния кабинет. Според мен, това в този момент е безспорен предлог. Истината е, че Кольо Минев е комфортен да бъде претендент на Българска социалистическа партия и по тази причина смениха избора на Конференцията.

- Кандидат, който да загуби изборите?

- Да, тъкмо по този начин. Кольо Минев беше кмет от 2011 до 2015-а, определен от Българска социалистическа партия. Тогава работихме интензивно в негова изгода, помагахме му по всевъзможен метод. През 2015-а се отново беше претендент на Българска социалистическа партия, само че загуби изборите против Стефан Радев от ГЕРБ, макар че имаше огромни шансове да завоюва на втория тур. В последна сметка година след година известността му стартира да понижава. Той се яви и за трети път против ГЕРБ на предните избори и още веднъж загуби. Кой може да изясни какъв е смисълът след всеки избор броят на гласовете за Българска социалистическа партия да понижава? В такава обстановка е явно, че чисто политическа фигура не би спечелила изборите в Сливен при никакви условия. Идеята за предприемчив комитет, които да издигне публично известна персона е доста по-добра и с доста по висок късмет да завоюва. 

- Оттук-нататък какво планирате от инициативния комитет на Минчо Афузов?

- Да. Минчо Афузов ще остане самостоятелен претендент, който ще бъде повдигнат от предприемчив комитет и ще се бори само за кмет, без листа за общински съветници. Въпреки това хора с всевъзможни партийни пристрастия ще го поддържат, тъй като той има престиж в града.

- Как оценявате възможностите му в този момент, когато стана ясно, че няма да бъде подсилен от Българска социалистическа партия?

- Шансовете му са си същите. Всички членове на Българска социалистическа партия ще го поддържат него. Малка част несъмнено няма да отидат да гласоподават, а още по-малка ще гласоподават за Кольо Милев. На втори тур Минчо Афузов ще се изправи против Стефан Радев от ГЕРБ и действително ще получи необятна поддръжка.

- Какво е вашето политическо бъдеще? Вие и десетки други членове на Българска социалистическа партия в Сливен напущат партията.

- Толкова съм омерзена и разочарована,  че не желая да се занимавам интензивно с политика повече.

- Омерзението и разочарованието единствено от управлението на Българска социалистическа партия ли са провокирани?

-  Изрично да. На национално равнище и към локалните, по този начин да ги нарека, тартори.

- Какво ви разочарова?

- Начинът, по който императивно се постановат решения и оферти е безусловно несъвместим с всички демократични правила на избор в партията, а сякаш имаме такива. От низовите организации има оферти, които отиват на Конференцията, гласоподава се и се взима решение. Минчо Афузов беше определен на първи тур с 58% от гласувалите. Кольо Милев имаше 15%, което значи, че той няма никаква поддръжка. На този декор да бъде препоръчан за кмет от Националния съвет, това защо приказва. Негласно в партийните среди и в града изобщо хората не могат да понасят Кольо Милев. Това са действителностите, просто ще бъде използван. 

-  Този метод на ръководство на партийната конструкция - със втурване на претенденти - единствено при ръководството на Корнелия Нинова ли се следи или и преди е имало сходни практики?

- Никога не е било по този начин. Това пристигна тъкмо по нейното ръководство. Аз съм безпределно разочарована от Корнелия Нинова, тъй като доста я харесвах, тя беше огромен политически фактор за мен. Подкрепяла съм я, гласувала съм за нея във вътрешнопартийния избор. Но от един миг дейностите й, в това число на цялото Изпълнително бюро, се трансфораха в императивни налагания на кандидатури. Никога преди в историята на Българска социалистическа партия не се е случвало да се сменят претендентите за кмет от Националния съвет, в случай че няма ексклузивен случай – индивидът се е отказал или нещо друго. Никога управлението на Българска социалистическа партия не е налагало по този заповеднически начин промяна на решение на Конференция. Още повече, че те са трансформирали напълно листата. Досега в никакъв случай не се е случвало листа да отиде при тях неподредена – най-малко първите три места. Никога. Сега пратиха едно писмо-препоръка да ги дадем по азбучен ред и те да си ги подреждат, както им е комфортно. Пълен парадокс, тъй като нито познават хората по места, нито могат да преценяват кой какви гласове би привлякъл.

- Благодаря ви за отделеното време.

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР