Миналото лято филмът Опенхаймер на режисьора Кристофър Нолан завладя киноманите

...
Миналото лято филмът Опенхаймер на режисьора Кристофър Нолан завладя киноманите
Коментари Харесай

Опенхаймер разбуни духовете: Има ли реална заплаха за ядрена война

М иналото лято филмът " Опенхаймер " на режисьора Кристофър Нолан завладя киноманите по света, като влезе в историята като най-касовия биографичен филм в историята. И откакто към този момент беше спечелил огромни награди " Златен глобус " и БАФТА, филмът закри сезона на премиите, като завоюва " Оскар " предишния уикенд. 

Това показва пенсионираният военновъздушен маршал сър Греъм Стейси за Politico. Той работи като старши съветник в European Leadership Network. 

Филмът даде нова информация за неповторимата, разрушителна мощ, която отприщва творението на Робърт Опенхаймер. Първото и единственото нуклеарно оръжие, употребявано в миналото - " Little Boy ", пуснато в Хирошима, и " Fat Man " в Нагасаки - съдържаха еквивалента на надлежно 15 000 и 21 000 тона тротил, убивайки над 100 000 души и причинявайки дълготрайни здравни, психически, стопански и екологични вреди, показва Стейси. 

За съпоставяне, най-мощните нуклеарни бомби в света през днешния ден създават над 1,2 мегатона тротил - 60 пъти повече от бомбите на Опенхаймер. 

VIDEO: Mixed feelings in Hiroshima as 'Oppenheimer' wins big at Oscars.

At the Hiroshima Peace Memorial, people give their views on Christopher Nolan's film 'Oppenheimer', which became one of the most awarded films in Oscar history
— AFP News Agency (@AFP)
Подобно на Опенхаймер, военачалник Лесли Гроувс и тогавашния президент на Съединени американски щати Хари С. Труман, днешните водачи още веднъж са изправени пред голям честен и стратегически избор в зората на нова софтуерна епоха. Цялата тежест на нуклеарното опустошаване е в ръцете единствено на няколко водачи. Техните решения имат огромни последствия за човечеството - и това не трябва да се оставя на случайността, безапелационен е създателят. 

Признавайки невъобразимия смут, който би отприщил един актуален нуклеарен спор, още през януари 2022 година всичките петима водачи, които имат достъп до нуклеарно оръжие потвърдиха, че нуклеарната война не може да бъде извоювана и в никакъв случай не би трябвало да се води, предава Politico. 

И въпреки всичко сме очевидци на безотговорното нуклеарно дрънчене на съветския президент Владимир Путин към пълномащабното навлизане на Русия в Украйна. Появиха се притеснителни известия за потребление на нуклеарни оръжия - нахлуването на врага в територия, унищожаването на системите за доставка на стратегически оръжия и даже потреблението на стандартни оръжия се смятат за екзистенциална опасност за съветската държавност, показва Греъм Стейси. 

И макар че Москва отхвърля тази политика, сходна двоякост видимо насочва към съобщаване на опциите за " първи удар ", които с право би трябвало да бъдат наказани и деликатно оценени, разяснява той.  

От друга страна, Китай продължава да притиска страните да поемат политически задължения за универсализиране на политиката за възбрана на приложимост на нуклеарно оръжие, като в същото време продължава развиването на личния си боеприпас при тревожна липса на бистрота - алтернатива, която в допълнение усложнява така и така комплицираната и рискова геополитическа шахматна дъска, посоча Стейси. 

Междувременно на Запад - видимо без доста обществени полемики или мнения - се следи тревожна наклонност към заявления, че страните могат да употребяват нуклеарни оръжия за въздържане на " неядрени закани ", като още веднъж се намалява така наречен нуклеарен предел в опит да се обезпечи бързо решение на провокации. 

A USAF nuclear missile expert reminds Putin that if he uses nuclear weapons against any NATO country, the U.S. response would vaporize 45 million Russians in one hour, leaving 100 million more Russians with nothing to live for.
— Robert Morton (@Robert4787)
В този доста сериозен миг " Опенхаймер " върна полемиките за нуклеарните оръжия в общественото пространство. И въпреки че вниманието безспорно ще се отдръпна, продължаващата социална ангажираност по тези въпроси не би трябвало да понижава. Гражданската ангажираност образува политиката, а във време на възходящи нуклеарни опасности и все по-голямо прелъщение за страните да станат по-зависими от нуклеарните си оръжия, обществото заслужава по-добро схващане на това по кое време и за какво може да бъде употребявано пагубно оръжие, добавя създателят. 

Например през 2021 година английското държавно управление съобщи, че въпреки да няма да употребява нуклеарни оръжия против нито една неядрена страна, остава отворено за преразглеждане на политиката си, в случай че някоя опасност от " нововъзникващи технологии " със " сравнимо влияние " направи належащо потреблението на нуклеарно оръжие. По сходен метод през 2022 година Съединени американски щати обявиха, че задачата на нуклеарния им боеприпас е да възпира както нуклеарни, по този начин и неядрени " офанзиви на стратегическо равнище ". Проблематично е обаче, че нито Обединеното кралство, нито Съединени американски щати са прецизирали какво може да значи " сравнимо влияние " или " офанзива на стратегическо равнище ". 

Тези политики освен намаляват прага за потребление на нуклеарни оръжия и усилват световните нуклеарни опасности, само че може би даже не са осъществими, защото множеството модерни закани против страните към този момент са отвън военната сфера, посоча Стейси.   

Макар да е съвсем невероятно нуклеарен удар да остане неусетен, същото не важи за нововъзникващите технологии като изкуствения разсъдък и самостоятелните системи. Поради самия си план тези технологии са значително демократизирани и необвързани с едно държавно управление. Например, предизвикването на атрибуцията в киберпространството е добре документирано и макар че хакерските атаки са свързани с хакерски групи, спонсорирани от страната, тези групи не биха могли да бъдат елементарно възпрени от опасността за нуклеарен удар, споделя той.  

Simulation of a retaliatory strike against russia after Putin uses nuclear weapons. There was a time when Putin showed cartoons of missiles falling on Florida. But it turned out that two people can play this game.
— Ukraine Front Line (@EuromaidanPR)
Както е маркирано в парламентарен отчет на Обединеното кралство от 2021 година по отношение на оценката на риска и намаляването му, днешните опасности за сигурността не се преценяват с националните граници, а по-скоро имат интернационално влияние и изискват световни реакции. В тази нова среда държавните управления би трябвало да се съсредоточат върху развиването на националната си резистентност и подготвеност за намаляване на заканите - а освен да употребяват тъпия и отблъскващ инструмент на нуклеарните оръжия като панацея, показва още Стейси.   

Увеличаването на така и така ужасяващата роля на нуклеарните оръжия във външната политика подкопава моралната и правната позиция на нуклеарните страни. Логиката и доказателствата, стоящи зад актуалната политика на Англия и Съединени американски щати, които разчитат на нуклеарните оръжия като панацея, би трябвало да бъдат подложени на по-засилен публичен и парламентарен надзор - какъвто би трябвало да бъде казусът с отворените демокрации, които настояват, че имат транспарантни нуклеарни политики, разяснява създателят. 

В изискванията на възходяща световна неустойчивост и софтуерна неустановеност е неотложно страните да проучат неядрени решения, които натъртват на интернационалното съдействие, дипломацията и публичната резистентност. И тук има опция Обединеното кралство и Съединени американски щати да бъдат водещи в интернационалното право и договорите, които по-ефективно реагират на неядрени стратегически закани. 

The Invention of Nuclear Weapons
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР