Миналото лято части от Европа бяха ударени от такава екстремна

...
Миналото лято части от Европа бяха ударени от такава екстремна
Коментари Харесай

Европа на прага на нова зверска суша, въвеждат режими и дори повторно използване на водата

Миналото лято елементи от Европа бяха ударени от такава рискова суша, че се наложи да бъдат въведени ограничавания освен за поливането, само че и за питейната вода.
Прочетете още
Лошата вест е, че метеоролозите нямат вяра ситуацията да се усъвършенства това лято, изключително след сухата зима без превалявания от сняг и дъжд в продължение на седмици. Затова и Европейската комисия насочи предизвестие страните от западната част на Стария континент и от региона на Средиземноморието да се готвят за нова жестока гореща вълна.

 Според отчет на европейската работа “Коперник ” лятото на 2022 година е било рекордно топло и е довело до преждевременната гибел на 20 000 души. В Южна Европа хората са били подложени на 70 до 100 дни горещина с температури над 32 градуса. Нивата на две трети от европейските реки са се намирали доста по-ниско от нормално.

Недостиг на храна има в Испания поради провалената годишна продукция . Сушата там освен заплашва запасите от питейна вода и реколтата, само че и покачва риска от горски пожари. Националната метеорологична организация “Аемет ” разгласи, че март и април са били без превалявания и такива не се чакат в идните седмици. Според испанската асоциация на фермерите  сушата към този момент е  “задушила ” 60%  от територията  на страната.

В четири региона реколтата от пшеница и ечемик ще бъде изцяло провалена, считат те. Организацията предизвестява, че дългата суша към този момент е предизвикала непоправими вреди, има опасност от дефицит на хранителни ресурси. В Североизточна Испания неналичието на влага е достигнала “невероятни пропорции ”, предизвестяват експертите.
 Пожарникари се борят с пожар в Испания поради продължителната суша. СНИМКИ: РОЙТЕРС Пожарникари се борят с пожар в Испания поради продължителната суша. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Един от най-пострадалите региони е Каталуня. Регионалният президент Пере Арагонес неотдавна разгласи, че сушата е най-сериозният проблем на самостоятелната област. A предходната сряда министър председателят на Испания Педро Санчес сподели пред Народното събрание, че “сушата ще е един от главните политически и териториални диспути в страната през идващите години ”.

Язовирът “Сау ” е цялостен едвам на 9% от потенциала си и питейната вода на 6 млн. души, които живеят в Барселона, е в риск. Според локалните управляващи, в случай че обстановката не се промени, през септември в региона ще бъде оповестено изключително състояние. В доста общини още месеци преди настъпването на летните жеги жителите се доставят с вода посредством цистерни. Правителството обмисля високи санкции за селищата, които изразходват прекалено много от скъпата течност.

Миналото лято имаше воден режим и хората употребиха вода от чешмите си едвам по 4 часа на ден. В момента към момента не са въведени рестрикции, само че каталунците не си вършат илюзии, че ще им се размине. Въпреки че към този момент са привикнали, те чакат горещия сезон със свито сърце. Запасяват се с огромни бутилки и бидони за вода. “Ще би трябвало да се състезаваме със съседите кой първи ще успее да си вземе душ, тъй като за другия може и да не остане ”, споделят локалните.

В село Кастелсир, на 800 км северно от Барселона, няколкото стотин жители  не са виждали  течаща вода  цяла година.

Земята в планинския регион е по-суха от всеки път. Цялата зима не е валяло, а когато падне малко сняг, почвата го попива като гъба. 4 пъти на ден идват камиони, които пълнят цистерните с питейна вода. Селският съвет към този момент е изпратил писма до жителите да лимитират потреблението си, те са предизвестени и за иден тежък сезон на горски пожари, написа 24 часа.

В Италия точат вода с помпи от дълбоки кладенци.  Миналото лято северната ѝ част претърпя най-лошата суша от 70 години насам. Някои региони съвсем напълно бяха лишени от вода за поливане и това сложи питателните ресурси под опасност. Нивата на най-дългата италианска река паднаха рекордно ниско, тя съвсем пресъхна.

 
 В средата на април няколко села в Пиренеите изгубиха прясната си вода и се наложи доброволци да разнасят бутилки с минерална на възрастните хора. В средата на април няколко села в Пиренеите изгубиха прясната си вода и се наложи доброволци да разнасят бутилки с минерална на възрастните хора.
“Имам коне и други животни - споделя Леонардо Подзати. – Точа вода за тях от бездънен 10 м бунар с помпа. Но в случай че тази година равнищата и на подводните води спаднат, не знаем какво ще вършим. ”

Леонардо напомня по какъв начин предходната година водните компании и локалните управляващи са наложили ограничавания на използването на количествата вода и са определили часовете от деня, когато това може да става.

Някои стопани са решили тази година да сеят по-малко растения в градините си, тъй като знаят, че няма да има с какво да ги поливат. “Не ни остава друго, с изключение на да се молим и да се надяваме ”, споделят те.

Преди 50 година казусът е бил тъкмо противоположният. Река По е преливала, само че в този момент зърнените култури са с ниско качество поради сушата.

Франция чака по-враждебно лято, в сравнение с през 2022 година , поради неналичието на зимни превалявания изключително в южната част на страната. А сезонът на горските пожари към този момент стартира с първия мощен огън за 2023 година, избухнал на френско-испанската граница.

Френската геоложка работа BRGM заяви, че подземните равнища на водата са по-ниски от тези през 2022 година и доста региони ще би трябвало да вкарат режим още в околните седмици. Департаментите с максимален риск са в Централна Франция и към столицата Париж.

В средата на април няколко села в Пиренеите изгубиха прясната си вода и се наложи доброволци да разнасят бутилки с минерална на възрастните хора. Общо 3000 поданици са се възползвали от тази помощ, тъй като в сондажите, снабдяващи локалните,  равнището е било  на едвам 30 см  над помпата.

В ранния март обстановката се е равнявала на тази през юли.

Тези области във Франция към момента не са подложени на рестрикции, само че жителите са помолени да управляват прецизно изразходваните кубици. Те не трябва да мият колите си, би трябвало да употребяват съдомиялните си машини на екопрограми и да събират дъждовна вода, с цел да поливат градините си.

Проблемът е толкоз огромен, че президентът Еманюел Макрон е наредил да бъде решаван с икономии на национално ниво. Той упорства за покачване на цената на естествения запас за тези, които го пилеят. Предвидени са към 50 разнообразни ограничения като наново потребление на водата, оптимално ограничение на течовете, по-ефективно потребление на водата в нуклеарната енергетика и други.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР