Миналото е чужда страна“ е името на прочута книга от

...
Миналото е чужда страна“ е името на прочута книга от
Коментари Харесай

Невидимата крепост на познанието

„ Миналото е непозната страна “ е името на фамозна книга от Дейвид Лоуентал, в която той изследва аргументите да почитаме или отбягваме следите, оставени от други столетия.

Днешните ни градове са издигнати върху остатъци от от дълго време или не толкоз от дълго време отминали столетия. И без значение дали обгрижваме старината, или всячески се опитваме да я пренебрегваме и покриваме с нови пластове, тя е там и ни споделя неща, що се касае за самата себе си, толкоз и за нас.

Как би изглеждал Несебър, в случай че беше необитаем град? Каква е атмосферата в подземията на базиликата " Света София "? Какво стимулира задгранични доброволци да реставрират антични руини в Добруджа? – на тези въпроси дава отговор седмичният имейл бюлетин „ Невидима цитадела “, който списва Петър Петров.

 Петър Петров
Той е проектант и екскурзовод и основава „ Невидима цитадела “, с цел да разпространява културното завещание и да оказва помощ на публиката да погледне  с други очи на благосъстоянията, които даже не допускаме, че притежаваме.

Петър е лидер на групи доброволци, с които реставрира обекти по програмата European Heritage Volunteers, и е основен координатор на плана European Heritage Times, където младежи от цяла Европа споделят културното завещание от своята страна.

Чуйте диалога с Петър Петров за методите да излезем от „ музеифицирането “ на градската среда и за това по какъв начин предишното може да оживее в сегашното като го обогати със смисъл.

Снимки: персонален архив
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР