Миналия четвъртък, на 24-ти август, СпейсЕкс проведе своето 12-то изстрелване

...
Миналия четвъртък, на 24-ти август, СпейсЕкс проведе своето 12-то изстрелване
Коментари Харесай

СпейсЕкс изпревари Русия по космически изстрелвания. Ето как реагираха руските медии.

Миналия четвъртък, на 24-ти август, СпейсЕкс организира своето 12-то изстрелване на ракета “Фолкън 9 ” за 2017-та година и с това надмина Русия. За актуалната година съветските ракети “Протон ” и “Союз ” са летяли общо едвам 11 пъти.

Ето по какъв начин разяснява развилата се обстановка съветската медия Lenta.ru

Според Андрей Борисов, създател на публикацията, компания СпейсЕкс от дълго време е надминала съветските изстрелвания. Роскосмос, действително видяно, има не 11, а единствено 9 изстрелвания тази година, защото два старта са извършени от космодрума Куру във Френска Гвиана и са проведени от европейската корпорация Арианаспейс.

Ето каква е статистиката за 2017-та. Към 24-ти август неоспорим водач е СпейсЕкс, защото 23% от всички галактически изстрелвания са извършени с ракети “Фолкън 9 ”. На второ място се подрежда ракетата “Союз ” със 17%, трето място със 12% се пада на китайските ракети “Лонг Марч ”. Четвъртото, петото и шестото място, с по 8%, се поделят сред американската ракета “Атлас 5 ” (която употребява издигнати в Русия мотори РД-180 за първата степен), японската “Н-II ” и европейската “Ариана 5 ”. На седмо място с 6% са индийските ракети GSLV и PSLV, а съветските ракети “Протон ” и европейските “Вега ” са на дъното, защото за 2017-та имат единствено по две изстрелвания.

Общо 33% от всички галактически полети за 2017-та година са извършени от Съединени американски щати, 21% – от Русия, 15% – от Китай, 12% – от Европа, 10% – от Япония и 8% – от Индия. Всички изстрелвания, като изключим едно японско и две китайски, са сполучливи.

СпейсЕкс изрично надминава Русия в комерсиалната космонавтика. От 11 изстрелвания на съветски ракети през 2017-та година три са извършени за потребностите на военните, четири за потребностите на “Международната галактическа станция ”, два са на Арианаспейс. При едно от изстрелванията е изведен сателит за отдалечено сондиране на Земята “Канопус В-ИК ”. Има единствено едно комерсиално изстрелване, извършено от Русия – за потребностите на американския оператор EchoStar.

За съпоставяне ракетите на СпейсЕкс са извели три товарни галактически кораба “Драгън ” за потребностите на “Международната галактическа станция ”. Само едно изстрелване е за военни цели – това на спътника NROL-76. Останалите осем старта са комерсиални, за потребностите на организации и компании в Люксембург, Англия, България и Тайван. До края на 2017-та година разривът сред Роскосмос и СпейсЕкс ще се усили, защото Роскосмос ще изстрелва галактически апарати единствено за потребностите на съветското министерство на защитата и по програмата на “Международната галактическа станция ”.

В Русия има два производителя на галактически ракети – това са московският център Хруничев и самарският Прогрес. Хруничев създава тежкотоварните ракети “Протон ”, а Прогрес – ракети междинен клас “Союз ”. В Хруничев работят 40 000 души, в Прогрес – два пъти по-малко. Понастоящем омският филиал на Хруничев създава нови тежкотоварни ракети “Ангара ”, само че те едва ли ще са задоволително евтини и конкурентноспособни, с цел да заинтересуват задграничните компании. Положението с Прогрес е по-добро, защото ракетите “Союз ” са към момента известни и се изстрелват от четири космодрума, ситуирани в три страни. Освен това се възнамерява основаването на нова ракета “Союз 5 ”.

В съпоставяне с съветските компании, в СпейсЕкс работят по-малко от 5 000 души и също така компанията сама си прави ракетните мотори, до момента в който Хруничев и Прогрес ги купуват от Неправителствени организации Енергомаш. Освен това Русия трябваше да сътвори модула “Наука ” за “Международната галактическа станция ”, само че изстрелването се забави с цели 20 години, което загатва, че технологията за основаването на модули за галактически станции е към този момент изгубена.

Андрей Борисов счита, че ситуацията в Русия е песимистично. СпейсЕкс има съществени разработки, които, в случай че са стопански преференциални, незабавно биват внедрявани в производството и излизат на пазара. В Русия подобен пазар няма – в границите на страната Роскосмос не се съревновава с никого и държавните клиенти са малко. За да може да резервира своя дребен дял на интернационалния пазар, държавната корпорация или съставляващите компании би трябвало да се трансформират, само че евентуално е късно, с цел да бъде прието това.

Кадър от изстрелването на ракетата Фолкън 9 на 24-ти август. Photo credit: SpaceX

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР