Миналата сряда, на около 100 км южно от тасманийското крайбрежие

...
Миналата сряда, на около 100 км южно от тасманийското крайбрежие
Коментари Харесай

Невероятни кадри показват как огнен метеор озарява небето над Австралия

Миналата сряда, на към 100 км южно от тасманийското крайбрежие на Австралия, екипът на изследователския кораб Investigator забеляза нещо необикновено.

В 21:21 ч локално време ослепителен зелен метеор озари небето, малко преди да се разпадне над Тасманийско море. Ако нещо изобщо е съумяло да оцелее пътя през атмосферата, най-вероятно към този момент се намира на дъното на морето.

За наше благополучие, това зрелищно събитие бе заснето от камерата на Investigator, която предава онлайн 24/7.

„ Метеорът пресича небето непосредствено пред кораба, след което се разпада – необикновено е да се следят тези фрагменти и ние имахме големия шанс да заснемем всичко – споделя Джон Хупър от Австралийската държавна асоциация за научни и приложни проучвания (CSIRO). - Размерът и яркостта му бяха невероятни “.

Уви, фрагментите са черно-бели и не можем да забележим зеления цвят на метеора. Оказва се обаче, че сходно оцветяване не е толкоз рядко, колкото човек би предположил. Всъщност, по-рано тази година различен зелен метеор озари небето над Австралия. „ Много от нашите огнени топки позеленяват, след което получават оранжев нюанс, до момента в който навлизат по-надълбоко “ в атмосферата, споделя Елеонор Сансорм, началник на планове в Desert Fireball Network.

Въпреки че цветът не ни разкрива съвсем нищо за самия астероид, мощната бляскавост на огнената топка е индикация за неговия размер и скорост.

„ Всяка година над 100 тона естествени галактически парчета навлизат в земната атмосфера – разяснява астрономът Глен Нейджъл. – Повечето от тях остават незабелязани над ненаселените региони като Южния океан. “

На пръв взор това количество е стряскащо, само че е малко евентуално дребните астероиди да провокират каквито и да било проблеми за нас, земляните. NASA разполага със лист на огромни метеорити, които следи непрекъснато, само че по-дребните изгарят в атмосферата и не оставят съвсем никаква диря след себе си.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР