Миналата седмица стана ясно, че бюджетната субсидия на БАН отново

...
Миналата седмица стана ясно, че бюджетната субсидия на БАН отново
Коментари Харесай

Само в Lupa.bg: Срам за България! Наши учени със световно признание взимат 1200 лв. заплата

Миналата седмица стана ясно, че бюджетната дотация на Българска академия на науките още веднъж е доста ниска, в този момент изключително ниска поради инфлацията и това накара учените да възроптаят.

По думите им дискриминирането към Академията продължава и в плануванаъа бюджетна дотация за 2022 година, която за следващ път ще демотивира младежите да изберат професионална реализация в Българска академия на науките. Младите хора не са съгласни да следват една от най-тежките кариери и след 15-20 години твърдоглав труд да получават под междинната заплата за страната.

Академията е класирана преди всичко по критериите научни резултати и тяхното научно влияние, в това число патентна дейност; публично и икономическо влияние на научната активност, както и по обща оценка на научната активност, само че все пак приходите там са доста ниски.

Положението в Българска академия на науките фактически е плачевно освен от към липса на вложения, само че и от към заплати.

Всъщност приходите, които институтите си докарват от планове са съвсем равни на бюджета, който дава страната. За цялата академия при 2500 учени има финансиране по 2000 плана. Парите от плановете обаче не могат да се харчат за заплати и режиини.

Така заплатата на лекар в Българска академия на науките е към 1200 лв.. Толкова взима роден учен, който е измежду топ учените в цяла свят съгласно класацията на Санфорд. Той е преди всичко в региона на роботиката и изкуствения разсъдък. Неговата заплата е тъкмо 1280 лв.!

Стартовата заплата за професор в Българска академия на науките пък е 1100 лв..

Докато в целия свят науката се помпа с пари, нашите учени, макар големите си благоприятни условия и капацитет, са на ръба на оцеляването. Срам за България е един учен със международно самопризнание да взима колкото човек без обучение и подготовка с посредствена работа!

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР