Миналата седмица Евростат - европейската статистическа служба - публикува годишния

...
Коментари Харесай

България в Европа: Защо в София-област има много по-висок коефициент на раждаемост от самата столица?

Миналата седмица Евростат - европейската статистическа работа - разгласява годишния си отчет. В него обичайно се преглеждат всички детайли на европейския живот и се съпоставят 27-те страни - членки на Европейски Съюз, по критерии като обучение, качество на живот, опазване на здравето, стопанска система и др.Журналистите на " Капитал " прегледаха отчета и подбраха най-интересните или изненадващи съгласно тях статистики, които засягат районите на България, и се пробваха да отговорят на въпроса " за какво е по този начин ".Тези дни публикуваме по един въпрос и отговор на друга тема.Ето до момента оповестените:
София е позната като българския град на опциите - тук са съсредоточени университети и компании, отварящи нови и нови офиси. Затова и доста младежи " бягат " в София, откакто завършат, с цел да учат и да си намерят добре платена работа.

Когато един град има непрестанно прииждащо младо население, е обикновено раждаемостта там да е висока. Затова и София би трябвало да е региона в България с най-голям коефициент.

Изненадващо обаче, съгласно данните на националната статистика, тоталният коефициент на фертилност (наричан още коефициент на детност), който демонстрира междинния брой деца, родени от дамите във фертилна възраст, по отношение на всички дами във фертилна възраст (между 15 и 49 г.) на тази територия, е 1.29 за София-град. За региона към столицата този коефициент е доста по-висок - 1.91.

Първото съмнение, идващо мислено, когато приказваме за фамилии с доста деца, е до каква степен ромските фамилии и по-високата раждаемост там въздейства на статистиката. В Софийска област има общини с централизация на ромско население, а преподавателят по демография и зам.-декан на Геолого-географския факултет към СУ Георги Бърдаров показва това като една от водещите аргументи. Според него общини като Етрополе, Самоков и Ихтиман имат високо равнище на ромско население и надлежно - по-висока раждаемост.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР