Миналата седмица Египет свика международна конференция за обсъждане на развитието

...
Миналата седмица Египет свика международна конференция за обсъждане на развитието
Коментари Харесай

Египет днес домакинства международна среща за мир в Близкия изток

Миналата седмица Египет свика интернационална конференция за разискване на " развиването и бъдещето на палестинската идея ".  

 

Египетският министър на външните работи Самех Шукри съобщи, че на днешната среща ще се търси " интернационално единодушие " за нуждата от деескалация и доставянето на филантропична помощ за линията Газа.

 

Очаква се в срещата в египетската столица да вземат участие генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, министър председателите на Италия, Испания и Гърция, Джорджа Мелони, Педро Санчес и Кириакос Мицотакис, министрите на външните работи на Германия, Франция, Англия, Норвегия и Япония, както и президентите на Египет, Палестинската автономност и Кипър. В листата, изброен от Ройтерс, попадат още кралят на Бахрейн, емирът на Катар, престолонаследникът на Кувейт, министър председателят на Ирак, съветският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов и китайският специфичен делегат за Близкия изток Чжай Цзюн.

 

Редица международни водачи и дипломати посетиха Близкия изток, откакто палестинското ислямистко придвижване " Хамас ", което ръководи линията Газа, предприе огромно нахлуване против Израел на 7 октомври. В отговор последваха ответни израелски въздушни удари по гъстонаселения палестински анклав.

 

Египет - първата арабска страна, която подписа кротичък контракт с Израел (през 1979 г.) - е смутен да не се стигне до всеобщо преселване на жителите на Газа на негова територия, отбелязва Ройтерс. Единственият граничен контролно-пропускателен пункт сред Египет и Газа е затворен от близо две седмици. Израел нанася въздушни удари в палестинския анклав и му наложи обсада, спирайки вноса на храни, медикаменти и гориво.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР