Миналата пролет украинската армия изпитва отчаяно недостиг на гориво и

...
Миналата пролет украинската армия изпитва отчаяно недостиг на гориво и
Коментари Харесай

„Политико“: Как България тайно спаси Украйна

Миналата пролет украинската войска изпитва обезверено дефицит на гориво и муниции от руски диаметър, витално нужни за борба с руснаците. Спасението пристигна от непредвидена страна: България, написа в собствен материал в. „ Политико “.

Благодарение на разпокъсаната си вътрешна политика и проруските пристрастености на огромна част от нейния политически хайлайф елит, по време на нашествието, София се стараеше да акцентира, че не въоръжава Украйна.

Това обаче е било димна завеса, твърди следствие на немския ежедневник WELT, дъщерно издание на POLITICO. Благодарение на извънредни изявленията с украинския външен министър Дмитро Кулеба, някогашния български министър председател Кирил Петков и неговия финансов министър Асен Василев, WELT събра пъзела на това по какъв начин България употребила медиатори, с цел да обезпечи на Киев жизненоважни доставки на оръжия, муниции и дизелово гориво в сериозен миг от сраженията през предходната година.

Петков, който беше български министър-председател при експлоадирането на войната, се опитваше да издърпа страната в по-западна, пронатовска траектория, трябваше да се бори с натоварен ответен удар в лицето на прокремълски политици, в това число и измежду съдружните му сътрудници. Става въпрос за социалистите, които са наследници на остарялата комунистическа партия. Той даже трябваше да уволни личния си министър на защитата за повтаряне на съветското изказвания за войната. Поне обществено Петков се опита да омаловажи всяка концепция, че Българи, макар забележителните ресурси от оръжия от руската ера, ще въоръжи Украйна.

Като се имат поради тези чувствителни въпроси, формалната позиция на България по отношение на войната я сложи в една кошница с Унгария на Виктор Орбан.

Но Петков и Василев, които в този момент са в съпротива и търсят път назад към властта на предстоящите идни избори, нарушиха мълчанието си по отношение на същинския мащаб и роля на България през предходната пролет.

Докато социалистическата партия в София наричаше доставките на българско оръжие за украинските сили „ алена линия “, политиката на Петков бе да заобикаля междуправителствени транзакции и да употребява посреднически компании в България и чужбина, които да отворят направления за доставка по въздух и суша през Румъния, Унгария, и Полша.

„ Смятаме, че към една трета от боеприпасите, нужни на украинската войска в ранната фаза на войната, са пристигнали от България “, сподели Петков пред WELT.

Чувствителна тематика е, че дизелът, който България доставя на Украйна, е модифициран от съветски недопечен нефт в черноморска рафинерия, която по това време принадлежи на съветската компания Лукойл.

„ България стана един от най-големите експортьори на дизел за Украйна и на моменти покриваше 40% от потребностите ѝ “, сподели някогашният финансов министър Василев пред WELT.

Правителството в Киев удостовери тази версия на събитията. Кулеба сподели пред WELT, че страната му е застрашена от привършване на мунициите още предишния април.

„ Знаехме, че в българските хранилища има огромни количества от нужните муниции, тъй че президентът Володимир Зеленски ме изпрати да набира каквото е належащо “, сподели Кулеба.

Това е въпрос на „ живот и гибел “ по това време, изясни Кулеба, тъй като в противоположен случай руснаците са можели да окупират повече села и градове, да „ убиват, изтезават и изнасилват “ повече украинци.

Изправен пред настояванията на Киев, Кулеба удостовери, че Петков дал отговор, че вътрешното му състояние „ не е елементарно “, само че че ще направи „ всичко по силите си “.

„ Кирил Петков сподели честност и постоянно ще съм му признателен, че употребява всичките си политически умения, с цел да откри решение “, продължи Кулеба.

Историята, сподели той, е елементарна: до момента в който някои членове на българската коалиция застанаха на страната на Русия, Петков реши „ да бъде от вярната страна на историята и да ни помогне да се защитим против доста по-силен зложелател “.
Какъв е бил проектът на Петков
На 25 февруари, единствено един ден след нахлуването на Русия в Украйна, на неофициална среща на Европейския съвет в Брюксел, Петков акцентира пред сътрудниците си водачи, че на Зеленски може да му остават по-малко от 48 часа живот и че Съветът би трябвало неотложно да вземе сложни решения по отношение на глобите. Европейската комисия в последна сметка поддържа тези ходове.

В същото време финансовият министър Василев взе участие в среща на финансовите министри от Европейски Съюз в Париж. И там имаше колебливост, както той я разказа. Всички към момента бяха в потрес от нападението. След това Василев произнесе тирада. Не за числата и икономическите последствия, а за това какво е имал поради Путин под „ денацификация на Украйна “. Той се базира на личния опит на България.

„ Това направиха руснаците в България след Втората международна война, избиха хиляди инакомислещи, професори и свещеници “, сподели Василев. Той също прикани за незабавни решения. Участници в срещата потвърдиха пред WELT, че българският министър е обърнал настроенията на събралите се делегати.

Два дни по-късно Брюксел приложи тези ограничения. В средите на Европейски Съюз те бяха стилизирани като „ българското предложение “.

На 19 април, малко преди визитата на Петков в Киев, украинският външен министър Кулеба пътува до София, защото бе почнала нова и несигурна фаза от войната. Украинците бяха изтласкали нашествениците от по-широкия регион на Киев и севера, само че доста западни оръжия към момента не бяха доставени. Кулеба споделя през днешния ден, че боевете са били толкоз интензивни, че Украйна незабавно трябвала да попълни запасите си, изключително от руски муниции.

Зеленски считал, че тъкмо това Кулеба може да обезпечи при задачата си в София.

Сега Петков споделя, че държавното управление му е упълномощило медиатори да изнасят не непосредствено за Украйна, а към посреднически компании в чужбина.

„ Нашата частна военна промишленост произвеждаше на цялостни обороти “, сподели Петков. Кадри от април демонстрират товарни самолети, „ натоварени догоре “ с оръжия, които летят сред България и Полша. Известно е, че полското летище Жешув, на 70 километра от украинската граница и строго охранявано от НАТО, е главен пункт за доставки.

„ Погрижихме се сухопътният път през Румъния и Унгария също да бъде отворен за камиони “, сподели Петков.

Кулеба удостовери тези доставки. Той акцентира, че не става въпрос българското държавно управление да дава директна военна помощ на Украйна, „ а по-скоро украински компании и компании от страните от НАТО да получат опция да доставят нужното от български снабдители “.

Според информация, предоставена на WELT, Съединени американски щати и Англия са платили за доставките.

Информацията излезе нескрито през юни, когато шефът на държавната военна експортна компания Кинтекс Александър Михайлов трябваше да подаде оставка след политически спор. Той разгласи обществено и числа – евентуално за да разклати държавното управление. Михайлов приказва за експорт за към „ 2 милиарда евро “ от началото на войната и загатва доставките на муниции за реактивната система за залпов огън Grad BM-21.

Но по-късно тематиката замлъкна. Международните медии останаха съсредоточени върху доставката на западни оръжия, в това число американските ракетни установки Himars.

Социалистическата партия в държавното управление на Петков продължи да заплашва да напусне обединението, в случай че има някаква директна поддръжка за Киев, само че действително не можеше, тъй като такава поддръжка публично не съществува.
Дизелови покупко-продажби
Летяща още по-далеч от радара, България изпращала и дизел на силите на Зеленски.
Василев напомня среща на Световната банка във Вашингтон напролет. Там украински чиновник му споделил, че войските на Киев свършват горивото. България има рафинерия покрай Бургас на Черно море, която се ръководи от дъщерно сдружение на съветската група Лукойл и се доставя от петролни танкери от Русия.

Василев сподели, че е насърчил Лукойл в България да изнася остатъка от нефт за Украйна. Реакцията беше позитивна и чиновниците там също осъдиха войната, добави той. Самата България се нуждае от към половината от горивото, което рафинерията създава. Останалото, споделя той, е изпратено в Украйна. Отново доставките от локални компании се правят посредством задгранични посреднически компании.

Киев удостовери за ВЕЛТ, че украинските компании са получили български дизел на този толкоз значим стадий.

„ Камиони и цистерни постоянно отиваха за Украйна през Румъния, а в някои случаи горивото беше натоварено и на товарни влакове “, сподели Василев.
Москва отвръща на удара
С тайните линии за доставки за Украйна Петков поема огромен риск.

Проучванията в България демонстрират, че 70 % от жителите се тормозят да не бъдат въвлечени във войната и затова са срещу прекомерно огромна поддръжка за Украйна. Президентът Румен Радев, номиниран от социалистическата партия, подклажда тези настроения, потвърждавайки, че България ще стане страна във войната, в случай че се доставя оръжие.

Едва неотдавна играта на гоненица завърши. От началото на годината рафинерията на Лукойл в Бургас се управлява напълно от България, без връзка с централата в Русия, и към този момент търси нефт от други страни. Правителството в София публично изиска от Европейската комисия през ноември позволение за експорт на дизелово гориво, рафинирано от съветски нефт, за дестинации, в това число Украйна.

Не убягна от вниманието на Кремъл, че България под управлението на Петков и Василев поставя големи старания в интерес на Украйна.

Още през май Москва бомбардира страната му с хакерски атаки, сподели Петков. Те удариха електроснабдяването и пощите, а на моменти не можеха да се изплащат пенсии на държавни чиновници.

Москва също се опита също да подкупи депутати и да проникне във властта. Между март и юни България изгони 70 чиновници на съветското посолство в София поради шпионаж.

Москва знае, че България бе най-зависимата от съветския газ страна в Европейски Съюз и реши да даде образец. Още на 27 април „ Газпром “ избра България за първата страна от Европейски Съюз, в която ще приключи износа на газ. Но София не се помири. В рамките на 24 часа министър председателят Петков показа решение, което разреши на близо 7 милиона поданици на България да живеят без газ от Русия. Той провежда два танкера с полутечен природен газ от Съединените щати на същата цена за пространствен метър, на каквато таксува Газпром.

Сега Петков изяснява за какво Съединени американски щати са се съгласили с това.

„ Дадох ясно да се разбере по време на диалозите, че танкерите са политически сигнал към цяла Европа, че постоянно има способи за излизане от зависимостта от Русия. “

Петков подкрепя и приключи построяването на газовата връзка с Гърция, с цел да катализира други възможности на съветските доставки.

Правителството на Петков беше свалено с парламентарен избор на съмнение през лятото. Проруските сили изиграха забележителна роля в това. Оттогава страната е в политическа невъзможност, само че отношението към Украйна ненапълно се е трансформирало. През декември Народното събрание реши публично да позволи доставките на оръжие за Украйна.

„ Дълбоко сме признателни на България за това “, сподели Кулеба. Въпреки това, той означи, че към този момент вижда опити за торпилиране на това решение. „ Не е за поверие какъв брой настойчиво тези сили се пробват да дърпат България на страната на агресора.

Петков и Василев към този момент влязоха в историята с невижданата си скрита помощ за Украйна. Със своята партия „ Продължаваме промяната “ те желаят да завоюват идващите избори и да продължат битката си за България, която последователно стартира да се оправя с корупцията, наложена от остарелия ред и да поема по нов по-западен път.

Петков счита, че едно нещо е необратимо: „ Ние показахме, че е вероятен свят без взаимозависимост и боязън от Русия “.

Текстът е оповестен в „ Политико “, преводът заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР