Миналата неделя инициативен комитет със знатни имена от всички сфери

...
Миналата неделя инициативен комитет със знатни имена от всички сфери
Коментари Харесай

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ПИК И РЕТРО: Eто го семейството на проф. Анастас Герджиков

Миналата неделя предприемчив комитет със знатни имена от всички сфери на публичния и политическия живот издигна кандидатурите на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и полковник Невяна Митева за президент и вицепрезидент.

Председател на комитета е някогашният народен представител от ГЕРБ – юристът Радомир Чолаков, а заместник-председател – проф. Николай Овчаров. Подкрепа дуото Герджиков – Митева получи още от ректорите на осем висши учебни заведения, кметовете на Велико Търново, Бургас и София, от някогашния министър на образованието и науката и народен представител от ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев, Валя Балканска, живите класици Недялко Йорданов и Стефан Цанев. Към тях се причислиха още Стефан Димитров и Богдана Карадочева, Теодосий Спасов, Тони Димитрова, Милена Славова, Калин Сърменов, актьорите Тончо Токмакчиев и Филип Аврамов, режисьорът Евгений Михайлов и антропологът Харалан Александров, шампионката Стойка Кръстева, Михаил Белчев, Нидал Алгафари и редица други.
свързани новини285840преди 7 часа536357преди 14 часа
Най-силна поддръжка професорът има от своето семейство – брачната половинка си Виолета и сина им Георги, написа извънредно вестник " Ретро " в новия си брой, който на следващия ден ще е на пазара. Жената до ректора на Софийския университет също има професорска купа. Двамата са и сътрудници в Софийския университет. Проф. Герджикова преподава във Факултета по типичен и нови филологии. Тя е магистър по класическа лингвистика и лекар по антична просвета и литература. Преподавателската ѝ работа обгръща курсове по пролог в класическата лингвистика, старогръцка просвета, римска просвета, латински език за неспециалисти, академично писане. С тези области са свързани и участията ѝ в редица научноизследователски планове. Специализирала е в Международния проучвателен център за културология във Виена.

С такива родители синът им Георги не е бил пред алтернатива в кариерното си развиване. Той е ученик на Класическата гимназия в столицата, а след това траял образованието си в Софийския университет, където е изучавал Философия, както и История на философията. През 2019 година пази просветителна и научна степен „ лекар “, а в своя фейсбук профил Георги е показал, че все още работи в СУ.

Самият Анастас Герджиков също приключва Националната гимназия за антични езици и култури през 1982 година През 1984-1985 година учи класическа лингвистика в СУ, само че продължава следването си в Хумболтовия университет в Берлин, където се дипломира като магистър през 1990 година Специализирал е в Австрия и в Германия. От 2004 година е доцент, а от 2008 година е професор по антична и средновековна литература. Герджиков е създател на първия превод на „ Политика “ на Аристотел. В държавното управление на Симеон Сакскобургготски е бил зам.-министър на образованието. От 2010 година е зам.-ректор на СУ. А от 2015 година е ректор. Интересите му обаче надалеч не се изчерпват с трудовете на Аристотел, макар че ги чете в оригинал към този момент повече от 40 години. Сред другите му обичани създатели са Достоевски и Астрид Линдгрен. В музикално отношение желанията му са също толкоз колоритни. Проф. Герджиков е върл почитател на „ Пинк Флойд “, а по едно и също време с това е обожател и на Моцарт и Малер.

Още за фамилията на проф. Герджиков и неповторими фотоси вижте единствено в утрешния брой на вестник " Ретро "!



Съпругата на проф. Герджиков - Виолета, и синът им Георги като зрелостник



Анастас Герджиков като студент в Хумболтовия университет



Синът Георги



Професорът на екскурзия в Близкия Изток

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР