Миналата година Русия започна строителството на два универсални вертолетоносача, които

...
Миналата година Русия започна строителството на два универсални вертолетоносача, които
Коментари Харесай

Размерът на новите руски вертолетоносачи говори за скрити планове при използването им

Миналата година Русия стартира строителството на два универсални вертолетоносача, които ще бъдат признати на въоръжение надлежно през 2025 и 2027 година Огромният размер на корабите приказва освен за тяхното потребление като щурмови кораби и вертолетоносачи, само че и подсказват за скрити проекти при тяхната употреба.
Според информация от съветското министерство на защитата, водоизместването на всеки от авионосците ще бъде към 44 000 тона. Не е ясно дали цифрата включва намиращите се на борда самолети, бронирана техника и морска пехота с въоръжението й.
За да бъдат оценени размерите на новите съветски вертолетоносачи, следва да се означи, че водоизместването на най-големите в света УДК (универсални десантни кораби) от клас „ Уосп ” от Военноморски сили на Съединени американски щати е към 40 000 тона при цялостно натоварване. Счита се, че новите китайски авионосци вид 075 също имат водоизместване по към 40 000 тона, а френските Mistral и южнокорейските Dokdo са по към 20 000 тона. Така новите съветски кораби могат да се окажат най-големите в света универсални вертолетоносачи.
Техните размери обаче слагат под подозрение потреблението им извънредно като вертолетоносачи и десантни кораби – допустимо е Русия, по образеца на Съединени американски щати, да употребява палубата за отвесно излитащи и кацащи самолети. Според някои информации, основаването на подобен аероплан в Русия е навлязло в етап на практическа реализация.
Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР