Милиони имейл съобщения, предназначени за американските военни, са били погрешно

...
Милиони имейл съобщения, предназначени за американските военни, са били погрешно
Коментари Харесай

Заради правописна грешка: Милиони имейл съобщения за американските военни са изпратени на съюзник на Русия

Милиони имейл известия, предопределени за американските военни, са били неправилно изпратени до съдружника на Русия - Мали. А повода за това се оказва дребна правописна неточност.

Британската социална медия BBC оповестява, че в част от имейлите се е съдържала сензитивна информация като пароли, медицински досиета и направления на висши офицери. Съобщенията е трябвало да бъдат изпратени до цифрова поща с домейн ".mil ", който се употребява от американската войска. Адресатът обаче е бил сгрешен и те са били ориентирани към домейн на западноафриканската страна, завършващ на ".ml ".

Пентагонът съобщи, че към този момент е подхванал ограничения за справяне с казуса. Новината беше обявена първо от изданието " Financial Times ", а грешката е открита от нидерландския интернет бизнесмен Йоханес Зурбие. Оказва се, че той е открил казуса още преди повече от 10 години.

От 2013 година насам Зурбие има контракт за ръководство на домейна на Мали и съгласно известията през последните месеци е събрал десетки хиляди погрешно адресирани имейли.

Макар нито един от тях не е бил маркиран като систематизиран, съгласно вестника в известията са били включени медицински данни, карти на американски военни уреди, финансови документи и документи за обмисляне на публични пътувания, както и няколко дипломатически известия.

След като случаите зачестели Зурбиер написал писмо до американски чиновници, с цел да ги уведоми за казуса. Той съобщи, че договорът му с държавното управление на Мали скоро е трябвало да завърши, което значи, че " рискът е действителен и [информацията] може да бъде употребена от съперници на Съединени американски щати ".

Американски държавни чиновници прецизират пред BBC, че военните връзки на Съединени американски щати, които са обозначени като " класифицирани " и " строго секретни ", се предават посредством обособени IT системи, което прави малко евентуално те да бъдат инцидентно компрометирани.

Но Стивън Странски, който преди този момент е бил старши консултант в отдела за разследващо право на Министерството на вътрешните работи, съобщи, че даже на пръв взор безобидна информация може да се окаже потребна за съперниците на Съединени американски щати, изключително в случай че включва детайлности за обособени чиновници.

" Подобни известия биха означавали, че задграничен участник може да стартира да основава досиета за нашия боен личен състав за шпионаж или да се опита да ги накара да разкрият информация в подмяна на финансова полза. Това сигурно е информация, която може да бъде употребена от непознато държавно управление. " споделя Странски.

Според Лий Макнайт, професор по осведомителни науки в университета в Сиракуза, американските военни са имали шанс, че са били известени за казуса, както и че известията са стигнали до държавното управление на Мали вместо да вземем за пример до някои киберпрестъпници.

Министерството на защитата на Съединени американски щати е осведомен с казуса и преглежда проблема съществено, твърди представител на иституцията. Той показва, че министерството е подхванало стъпки, с цел да подсигурява, че имейлите с ".mil " няма да се изпращат до неправилни онлайн адреси.

Според специалистите този вид човешки неточности са постоянно срещани както в държавния, по този начин и в частния бранш.

" Човешката неточност е надалеч най-значимият проблем в региона на сигурността в всекидневието. Просто не можем да надзираваме всеки човек поотделно ", изяснява Странски.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР