Милиардерът и собственик на марката за универсални спортни облекла Patagonia

...
Милиардерът и собственик на марката за универсални спортни облекла Patagonia
Коментари Харесай

Собственикът на Patagonia дари богатството си на Земята

Милиардерът и притежател на марката за универсални спортни дрехи Patagonia подарява цялата облага от компанията за битка с климатичните промени, с което даде безподобен образец в екологичното корпоративно водачество.

Основателят на Patagonia Ивон Шуинар, който превърна страстта си към скалното катерене в една от най-успешните марки за спортно облекло в света, прехвърля компанията си на организация с нестопанска цел, предопределена да насочва всички облаги от продажбите на спортни стоки към спасяването на планетата. ``Към момента Земята е единственият ни акционер``, разгласи компанията и добави, че занапред нататък всички приходи ще отиват ``за нашата задача да спасим планетата``.

83-годишният Шуинар работи със брачната половинка си и двете си деца, както и с екип от адвокати - с тяхна помощ той основава конструкция, която ще разреши на марката да продължи да работи като компания с облага. Приходите обаче ще отиват в изгода на напъните за запазване на околната среда. Планът на семейство Шуинар е да дари 2% от всички акции и всички пълномощия за взимане на решения на особено основан концерн, който 

 

следи за спазвнаето на задачата и полезностите

 

на компанията. Останалите 98% от акциите на Patagonia ще бъдат трансферирани в организация с нестопанска цел, наречена Holdfast Collective, която ``ще употребява всеки получен $ за битка с екологичната рецесия, отбрана на природата и биоразнообразието и поддръжка на разрастващи се общности допустимо най-бързо``, се споделя в изказване на компанията. Всяка година парите, които Patagonia прави след реинвестиране в бизнеса, ще бъдат разпределяни на организации с нестопанска цел.

В изялвнието се споделя още, че структурата е предопределена да избегне продажбата на компанията или общественото ѝ  предложение, което би могло да значи смяна в нейните полезности. ``Вместо това може да се каже, че ``постигаме цел``. Вместо да извличаме стойност от природата и да я трансформираме в благосъстояние за вложителите, ние ще използваме парите от Patagonia, с цел да защитим източника на цялото това богатство``, заяви Шуинар в писмо, което може да бъде забелязано на формалния уебсайт на марката.

Ексцентричният милиардер споделя, че в началото е обмислял да продаде Patagonia и да подари парите за щедрост или да направи компанията обществена. Това обаче би означавало отказ от контрола върху бизнеса. ``Дори обществените компании с положителни планове са под прекомерно огромен напън да основат краткосрочна облага за сметка на дългосрочна отговорност``, споделя Шуинар.

Новата посока на компанията е предопределена да даде образец, който

 

опровергава остарялата аксиома за акционерния капитализъм

 

— че корпоративните цели, разнообразни от печеленето на пари, объркват инвеститорите, написа ръководителят на борда на Patagonia Чарлз Кон в обява в списание Fortune. ``Вместо да експлоатираме естествените запаси, с цел да създадем възвръщаемост за акционерите, ние обръщаме акционерния капитализъм с главата надолу, като трансформираме Земята в наш единствен акционер``, написа той.

Шуинар и Patagonia са пионери в екологичния активизъм, както и в даването на редица облаги за служителите. За съвсем половин век работа основаната във Вентура, Калифорния, компания предлага детски ясли за децата на чиновниците и свободни следобеди в дните с хубаво време.

През 80-те години компанията стартира да подарява 1% от продажбите си на екологични организации. По тази програма са дарени към 140 милиона $ за запазване и възобновяване на природата. Patagonia е една от първите компании със серификат b-Corp, което значи, че дава отговор на избрани екологични и обществени стандарти, а неотдавна промени задачата си, с цел да съобщи:

 

``Ние сме в бизнеса, с цел да спасим нашата планета``.

 

Ексцентричният бизнесмен Ивон Шуинар полага основите на империята си с изработване на железни шипове за обувки за катерене и в продължение не години живее в микробус, с помощта на който посещава десетки катерачески дестинации. Твърди, че се ужасил, когато името му се появява във Forbes паралелно до най-богатите хора в света. ``Бях в листата на списание Forbes като милиардер, което в действителност, в действителност ме вбеси``, споделя той. ``Нямам 1 милиард $ в банката. И не карам скъпи коли``, добавя Шуинар. 

Семейството му е в челните редици по брой дарения и си е извоювало доверието на обществото. ``Това семейство е доста по-различно, като се има поради, че множеството милиардери даряват само дребна част от чистата си стойност всяка година``, споделя Дейвид Калахан, създател на уеб страницата Inside Philanthropy. 

По пътя на Шуинар са тръгнали и други милиардери. Основателят на Microsoft Бил Гейтс тази година се зарече да ``отпадне`` от листата на най-богатите в света, като направи подаяние от 20 милиарда за своя филантропски фонд. Технологичният необут, за който се счита, че има 118 милиарда $, бе заречен да се раздели с благосъстоянието си в името на благотворителната идея още през 2010 година, само че от този момент чистото му положение се е нараснало над два пъти.

Миналата година шефът на английската компания за електронна търговия Hut Group Матю Молдинг дари 100 милиона паунда на благотворителна фондация. Това стана, откакто публично влезе в листата с милиардери. 

През 2019 година Джулиан Ричър, създателят на веригата за електронна търговия за аудио техника Richer Sounds, съобщи 60% от бизнеса си на личния състав по случай 60-тия си рожден ден. Ричър, който основава компанията през 1978 година, когато е на 19 години, съобщи, че " моментът е подобаващ " да даде на чиновниците това, което заслужават. Така акциите на компанията бяха трансферирани в специфичен концерн. Всеки от 522-мата чиновници на Richer Sounds ще получава по 1000 паунда за всяка година работа във компанията. Някои с по-дълъг стаж ще получат и повече. 39 са работилите за търговеца на дребно на hi-fi повече от 20 години, а един от най-доверените му чиновници е с 40 години стаж. Ричър, който с изключение на угрижен шеф е и барабанист във фънк бандата Ten Millennium, продължава да взе участие в развиването на компанията си, като е поел ежедневното ръководство на  мениджърския екип.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР