МИЛЕНА ЧЕРВЕНКОВА e родена на 22 май 1962 г. Учила

...
МИЛЕНА ЧЕРВЕНКОВА e родена на 22 май 1962 г. Учила
Коментари Харесай

Арт сцената на Шипка е нашият театрален дом

МИЛЕНА ЧЕРВЕНКОВА e родена на 22 май 1962 година Учила е в Кюстендил от 1969 до 1976 година, там татко й Васил Червенков е шеф на театъра. Завършила е Априловската гимназия в Габрово, където той управлява театъра. От 1981 до 1985 година е студентка в НАТФИЗ. По систематизиране работи в Пазарджик от 1985 до 1989 година През есента на 1991 година дружно с драматурга-поет Сергей Литвиненко, композитора Нивелин Мирков и актьора Георги Златарев основават Арт спектакъл. Той е с база и сцена в Арт сцена на " Шипка " 34. От 2017 година Милена става неин управител. Биографията й от основаването на театъра до през днешния ден съответствува с неговата. 58 представления, на които тя е продуцент, са изиграни 2100 пъти.

- Арт спектакъл по какъв начин стартира сезона? С какво са свързани очакванията и терзанията Ви като директорка и актриса?
- Арт спектакъл стартира на 13 септември своя 31-ви сезон с шоуто " Толкова доста обич ". В него се състоя и премиерата на 22-минутния филм " 30 години Арт спектакъл ", в който на български и британски език представяме фрагменти от спектаклите, които сега са в репертоара на театъра ни. Направихме го дружно с сътрудника Аспарух Нинов и получаваме чудесни мнения за кино лентата от доста хора.
Винаги началото на сезона при нас е обвързвано с вероятност. Този път тя е тригодишна! В идващите 3 години ще заиграем още веднъж " Кучета " (Авиньон, 2005, Топ 10!), режисьор проф. Александър Великовски (Москва-Париж), " Напразни старания на любовта " - комедия на Шекспир, режисьор проф. Надежда Сейкова, " Там на Изток... Турандот " по претекстове от сюжета на Карло Гоци, " Магьосникът от Оз " - по претекстове от мюзикъла на Баум, " Необичайната Червена Шапчица " - нова версия на познатата приказка, режисьор Камен Коев. Дано да ни стигнат силите и времето.
Притеснението ми, както постоянно, е обвързвано с финансирането. Ние се устояваме единствено и само от прихода от билети. Нямаме непрекъснати спонсори, нито поддръжка от страната и общината. От постъпилите средства от продажба на билети плащаме наема на Арт сцена на " Шипка " 34, хонорарите на екипа, че и съумяваме да заделяме финансиране за нови постановки. Не е елементарно, само че това е ситуацията...
- Кажете малко повече за гостуването на Руския спектакъл " Граф Ланжерон " - за първи път ли идва у нас, по чия покана, представления?
- Руският частен спектакъл " Граф Ланжерон " идва в София по покана на РКИЦ. Той е съветски спектакъл от Одеса, само че от началото на войната се реалокират във Варна. Наемат дребна сцена и защото във Варна живеят доста рускоговорящи фенове, представленията им се радват на известност и триумф.
Гостуват в София за първи път с два спектакъла. За възрастни: " Тэза с нашего двора " - комедиен моноспектакъл на з.а. Виталий Бондарев. И за деца: Кукления занимателен театър " Жужа и ее друзья ". Арт спектакъл е с тях от самото начало на гастрола им и спомагаме да се усещат уютно и комфортно в Арт сцена на " Шипка ". За страдание, ние не можем да им върнем визитата, тъй като сцената им във Варна е доста дребна и нито един от нашите спектакли не би могъл да бъде изигран на нея. Може би ще измислим някакъв взаимен план. За това обаче е още рано да се приказва...
- Какво да чакат феновете Ви през идните месеци като заглавия, министър председатели и гастроли?
- Заглавията, които имаме като вероятност, ги споделих. Сега ще загатна спектаклите, които феновете ще могат да гледат този сезон: " Господин, Сеньор, Дон Жуан ", режисура проф. Александър Великовски. Играем го седми сезон с огромен триумф! " Драскотини от дъжда " от Яна Добрева, режисьор проф. Александър Великовски, " Финита ЛИ комедия?! " - режисьор Камен Коев.
И за децата: " Любовта към трите портокала " по сюжета на Карло Гоци, режисьор Камен Коев, " Принцесата и Свинарят " по приказката на Андерсен, режисьор Марияна Коева.
За Арт спектакъл гастролите са сложна работа. Свързани са с доста огромни разноски. Можем да си позволим лукса да гостуваме единствено при авансово закрепено финансиране. Но когато това е реалност, го вършим на драго сърце!
- Поради обстоятелството, че Арт спектакъл се намира в постройката на Руския културно-информационен център, има ли проблеми с посещаемостта? Вярно ли е, че пагубно понижава публиката Ви поради предубеждения или възбрана за влизане в РКИЦ? Какво мислите да вършиме?
- Тази тематика е извънредно мъчителна за нас. Разбира се, че има отдръпване на феновете от РКИЦ. На входа на постройката от началото на войната е подложен пропуск надзор, не дай господ, някой да влезе с оръжие... Нямало е подобен случай, само че хората се опасяват.
Много шефове на учебни заведения не пускат учениците си в Руския център. Не знам дали можете да си визиите какъв издръжливост се изисква да издържиш и да не се откажеш при две години пандемия и година и половина война!
Ние сме български частен спектакъл, който наема сцената в РКИЦ за своя база от 1992 година Плащаме наем, не сме на заплати към РКИЦ. И в тази ситуация сме безусловно без виновност отговорни. Но какво да се прави, обстановката е такава. Трябва да издържим. Това е нашата сцена и по никакъв начин не ни се желае да я изоставим. На нея са основани всичките ни спектакли, декорите ни са правени по нейните размери, последният ремонт преди 5 години е с нашето интензивно съучастничество. Арт сцената на " Шипка " е нашият сценичен дом. Къде да се местим?!?!
- Днешната изострена социално-политическа конюнктура провокира напрежение не в една област, по какъв начин се отразява това на изкуството? Можем ли да приказваме за оттегляне от театрите, поради и повишаването на живота?
- Не мисля, че има оттегляне от театрите. По-скоро различен е въпросът какво се предлага в тези театри. Но моят татко Васил Червенков ме е учил по този начин: " За сътрудници - или хубаво, или нищо! " Зрителите обаче не би трябвало единствено да бъдат забавлявани, а също и възпитавани!
- Продължавате да радвате деца и родители с чудесния си театър " Любовта към трите портокала "! Той е в репертоара на Арт спектакъл към този момент 14 сезона! На какво се дължи неговият дълъг живот?
- Да, в действителност, този театър е феномен! Играем го с триумф 14 сезона. Той се гледа с наслада и от деца, и от възрастни! В него се влага голяма актьорска сила (играем по няколко функции, стремително сменяме костюми и маски!). Много мощно възприятие за комизъм и наслаждение от театралната игра. Всичко това се предава на публиката и тя се забавлява дружно с нас. Аз играя функциите на Панталоне - придворния Доктор, и Фата Моргана - феята на ориста. Последната роля на Моргана играя към този момент повече от 30 години! Най-напред в постановката на Съби Събев в Пазарджик, след това в постановката на Сашо Илиев и от 14 години в последната версия на " Любовта към трите портокала ". Тя е дело на чудесния тандем семейство Коеви. Режисьор е Камен Коев, сценограф е брачната половинка му Марияна Коева. Те са с мен 25 години! От този сезон, с изключение на те двамата и непрекъснатата натрупа: Сиана Миладинова, Тони Христова, Сузана Катаривас, Теодор Софрониев, Здравко Здравков, имаме прелестно ново попълнение - Атанас Палюшев, Николай Тодоров, Денис Хаят, Симеон Димов.
Това е моето театрално семейство. Обичам ги и доста им благодаря, че са до мен! Благодарение на техния гений, безрезервност и обич Арт спектакъл го има 30 години! И гледа напред!!! Независимо от всичко!

... " И в случай че някой ви попита
дали комедията е Финита,
кажете му, че в нашата страна
Комедията продължава... "

Сергей Литвиненко, драматург и един от създателите на Арт спектакъл. За страдание, към този момент е в небесния спектакъл.

- Имате към този момент ютюб канал и филм за Арт спектакъл, какво ще бъде тяхното предопределение?  
- Имаме ютюб канал от 3 октомври, напълно неотдавна. Направи ни го Аспарух Нинов. Безкрайно сме му признателни! В него ще качваме клипове от наши спектакли, месечната ни стратегия, вести и забавни събития, които предстоят в Арт сцена на " Шипка ".
А филмът ще бъде нашата визитна картичка. С него ще се представяме пред феновете, които не са идвали при нас. Също ще аплайваме с него за присъединяване в влиятелни интернационалните театрални фестивали. Вече е изпратен на продуценти в Лондон и Париж.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР