Микровълновата печка е голямо удобство, особено когато се налага да

...
Микровълновата печка е голямо удобство, особено когато се налага да
Коментари Харесай

Никога не слагайте пластмасови съдове в микровълновата

Микровълновата печка е огромно улеснение, изключително когато се постанова да затоплите изстиналата си храна. Никой не обича да хапва студени и безвкусни ястия. Освен това може да употребявате микровълновата за топене, разтопяване и така нататък, съгласно това с какви функционалности разполага.

Вероятно знаете, че не всички материали са възможни за потребление в микровълнова. Има избрани съдове, които може да употребявате с нея и такива, които за нищо на света не би трябвало да припарват до нея. Такива са пластмасовите съдове, които в никакъв случай не би трябвало да слагате в микровълновата.

Пластмасовите съдове и принадлежности са доста комфортни, тъй като са леки и се почистват елементарно. Но те би трябвало да стоят надалеч от микровълновата, тъй като при стопляне, поради високата температура, могат да се отделят частици от пластмасата, които да попаднат в храната.

Всъщност, изследване потвърждава, че частиците, които се отделят при топлене на пластмаса в микровълновата, са извънредно доста и могат да създадат питателните артикули рискови за консумация. Те водят до риск от отключване на някои типове рак, проблеми с хормоните и плодовитостта, затлъстяване.



Тези опасности могат да бъдат сведени до най-малко, в случай че намалите потреблението на пластмаса при готвенето. Макар, четейки етикета, да виждате, че написа, че приборите и съдовете са безвредни за приложимост, те съдържа рискови субстанции като фталати и бисфенол А. Те обезпечават дебелината, твърдостта и гъвкавостта на пластмасата, само че посредством нея могат да попаднат в организма ви. Точно това демонстрира друго проучване, при което хората, употребяващи пластмасови съдове имали с 69% по-високо наличие на бисфенол А в урината си.

Освен пластмасови принадлежности и съдове, риск крие и пластмасовият похлупак, с който захлупвате чинията, с цел да не пръска и цапа микровълновата. От него също могат да се отделят нездравословни частици, които да попаднат в храната. При стопляне на ядене, когато то е похлупено с капака, се образува конденз и капчиците по капака попадат непосредствено върху храната.

За да си спестите риска от заразяване на храната с нездравословните химикали от пластмасата, само че и с цел да продължите да се радвате на удобството от микровълновата, просто не използвайте пластмасови съдове в нея. Намалете използването им до най-малко. Има редица други качествени материали, които можете да ползвате в микровълновата, а и в готвенето и които са в действителност безвредни за вас. За оптималната сигурност премахнете и пластмасовия похлупак. Може би ще чистите малко повече, само че това е по-добре, в сравнение с да ядете токсична храна, която може да вкара нездравословни химикали в организма ви.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР