Микро, малки и средни предприятия в България ще имат възможността

...
Микро, малки и средни предприятия в България ще имат възможността
Коментари Харесай

1,5 млрд. лева за малкия бизнес, за да се справи с кризата

Микро, дребни и междинни предприятия в България ще имат опцията да финансират своите проекти за напредък и развиване на бизнеса, цифрова промяна и възобновяване след ковид, като създадат изискванията по съществуващите заеми по-гъвкави, защото Европейският капиталов фонд (ЕИФ) и ОББ се договориха да усилят размера на съществуващото гаранционно съглашение над два пъти, с цел да обзет нови заеми на ММСП в ОББ за 400 млн. евро.

Кредитните гаранции се дават по Програмата за конкурентоспособност на дребните и междинните предприятия (COSME), стартирана от Европейската комисия за възстановяване на достъпа на МСП до финансови средства.

Със съглашението общата сума на обезпечените по COSME заеми, налични за ММСП и финансирани от ОББ, доближава до 768 милиона евро (1.5 милиарда лева). То също по този начин вкарва и две нови гаранционни начинания по COSME-механизма за гарантиране на заеми в България: " COSME COVID-19 " и " COSME Дигитализация ", основани да поддържат МСП във възобновяване от ковид и в дигитализацията на тяхната бизнес активност. Български МСП ще могат да аплайват и да се възползват от заеми с COSME гаранции в ОББ до 30 септември 2023 година

" Споразумението сред Европейския капиталов фонд и ОББ, обезпечено от Европейската комисия, дава свежи средства в размер на 400 млн. евро като по-достъпно финансиране за българските ММСП. Тези средства ще подкрепят ММСП да финансират своите проекти за развиване и напредък, да запазят работни места и да цифровизират бизнес активността си. Заедно с нашите сътрудници от Европейски Съюз и ОББ, ние отключихме нови благоприятни условия за по-бързо икономическо и обществено развиване в България, както и за по-бързо възобновяване от ковид. ", показва Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейската капиталова банка.

" Предоставяйки поддръжка в битката с ковид по COSME - механизма за гарантиране на заеми, Комисията и ЕИФ осигуриха незабавна ликвидност за микро, дребни и междинни компании. През този интервал на провокации за доста компании, изключително по-малките, ние напълно се мобилизирахме да подкрепим българските компании, с цел да цифровизират бизнес активността си и да получат бърз достъп до финанси за своето възобновяване. ", прибавя еврокомисарят, отговарящ за вътрешния пазар Тиери Бретон.

" Към този миг ОББ е подкрепила над 4000 заема по стратегия COSME с общ размер от над 800 млн. лева Новото съглашение, което разрешава на банката да доближи портфейл от над 1.5 милиарда лева по програмата, както и да поддържа нов сегмент компании, е естествено продължение на сполучливото съдействие на ОББ с ЕИФ в поддръжка развиването, увеличението на потенциала и подобрението на процесите в дребния и междинен български бизнес. ", разяснява Петър Андронов, основен изпълнителен шеф на ОББ и кънтри управител на KBC Груп в България.

ОББ беше първата банка в България, която предложи финансови артикули с гаранция по " Пилотната скица COSME за цифровизация " и " COSME Covid-19 Мерки за поддръжка ", и двете в допълнение финансирани по Програмата " COSME ", стартирана от Европейската комисия и приложена на процедура от ЕИФ. " Пилотната скица COSME за цифровизация " поддържа дигитализацията на дребни и междинни предприятия в Европа като подсигурява 70% от допустимите заеми, отпуснати от банки, до момента в който " COSME Covid-19 Мерки за поддръжка " обезпечава гаранции за 80% от заемите за възобновяване от пандемията от ковид COVID-19.

Съгласно Гаранционната стратегия " COSME Covid-19 ", ОББ възнамерява да поддържа българските МСП, предоставяйки заеми в размер на 125 млн. евро (245 млн. лева.).
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР