Мики Бранисте © Nicolas Freiss Още по темата Румънското правителство

...
Мики Бранисте © Nicolas Freiss Още по темата Румънското правителство
Коментари Харесай

Трансилвански арт експрес

Мики Бранисте

© Nicolas Freiss Още по тематиката
Румънското държавно управление стяга контрола върху държавните предприятия

Липсата на самостоятелност на основни сдружения може да повлияе на цялостната бизнес среда
23 ное 2017
Централен поток

Как Vienna Contemporary постави българското модерно изкуство на интернационална сцена
1 окт 2015 Ако виждате от ден на ден румънски актьори по европейските изложения, коства ви се, че Клуж-Напока е с все по-често в пътешественическите уеб сайтове и в турнетата на групите, които слушате – е, не сте в илюзия. Места за модерно изкуство в Клуж, които не би трябвало да пропускате:

The Paintbrush Factory,
Lateral Art space,
Pilot,
Centru de Interes
" Икономическата рецесия в края на предишното десетилетие в действителност оказа помощ на локалната културна сцена ", споделя Мики Бранисте, дълготраен културен управител, шеф на фестивала Temps D`images и част от асоциацията Colectiv A в Клуж-Напока, или просто Клуж.

Изключително дребен % от работещите в региона на културата в страната се устоят единствено от него, а проблемите със основаването на пазар и устойчива аудитория са сходни на тези в България макар разликата в мащабите и традициите. Но самоинициативността е това, което отличава сцената в Румъния. И по-специално тази в града с 324 хиляди души, който се държи като много по-голям.

" През 2009 година един локален актьор видя публикация, че пространството на някогашен бояджийски завод в периферията на града се дава чартърен. Собственикът беше благополучен да даде част от фабриката, защото нямаше доста претенденти. След няколко месеца повече от 3000 кв.м бяха трансформирани в без значение арт пространство за образни и перформативни изкуства. Близо 35 актьори, куратори и културни мениджъри сплотиха сили и дадоха живот на това, в което се трансформира The Painbrush Factory Federation. "

Така се основава характерен кръг от създатели в Клуж, а резултатите са бързи – художници като Адриан Гение и Сербан Саву са към този момент имена в международен проект. " Вече не е нужно да пътуваме до Париж или Лондон, с цел да разберем какво се случва в изкуството, тъй като в този момент то се случва пред нас ", споделя Гение пред New York Times още през 2013 година

" Не съм сигурна дали в миналото сходен миг на взаимност може да се повтори ", споделя Мики. " След това Клуж кандидатства за Европейска културна столица и общината стартира да влага повече в културни събития. През 2015 година спечелихме кандидатурата за Младежка европейска столица, което означи нов стадий на развиване, изключително във връзка с музиката. "
Картината Pie Fight Study на Адриан Гение

Това лято в Клуж се организираха няколко огромни събития: събиращият по 300 000 души електронен фестивал с обичаи Untold, също провеждащият се за поредна година Electric Castle със 174 000 гости и имена като Deadmau5, Alt-J и Moderat, както и един от дребното балкански концерти на Depeche Mode тази година.

До наскоро най-голямото събитие в града е съществуващият от 17 години кинофестивал Transilvania International Film Fest. Клуж има и обичаи и в късометражното кино с фестивала ClujShorts, а както New Yorker написа – киносалоните са част от обществените места в града.

Между 5 и 12 ноември ще се организира десетото издание на Temps D`images, фестивал за актуален танц, видеоарт и спектакъл. През годините се организират и две събития с по-масов темперамент – Cluj Days и Унгарски дни на културата. Клуж е също по този начин един от четирите града в Румъния, където се организира технологическата конференция Software Architecture Day.

Част от идентичността на града е и неговата мултикултурност – 20% от популацията са етнически унгарци. " Клуж постоянно е имал друга атмосфера спрямо другите огромни градове на Румъния, най-много поради огромния университет и смесения генезис на жителите ", споделя Мики, родена на 100 километра от него и приключила висшето си обучение в Клуж.

" Когато се реалокирах да пребивавам тук, хоризонтът ми се разшири. Трудно ми е да направя оценка какъв брой тъкмо се е трансформирал от 90-те до момента, защото той е толкоз друг единствено в случай че го съпоставим със обстановката през 2009 година От друга страна, Клуж е много по-претъпкан, има повече грижи по лицата на хората. Градът е в непрекъснат развой на смяна, а изключително откакто станахме Младежка европейска столица, наемите започнаха да се подвигат, което основава от ден на ден компликации за младежите. "

Интензивността носи и негативи. " В момента даже има прекалено много културни събития – от време на време не съумявам да отразя всички. Има забавни и не толкоз забавни планове, само че значимото е, че нещо непрекъснато се случва ", споделя тя. " Това, което не ми харесва, е " фестивализацията " на културата. За да привлекат по-голямо финансиране, доста мениджъри и бизнесмени започнаха да маркетират събитията си като фестивали. Това напълно не е проблем единствено на Клуж, тъй че може да се каже, че синхронизираме с огромните европейски градове и по тази точка. "

Илюстрация
The Paintbrush Factory

Увеличаване

The Paintbrush Factory

[cluj-napoca.xyz] Смаляване

Част от постоянната аудитория са студентите – близо 100 000, само че сходно на обстановката в България публиките на обособените изкуства рядко се застъпват. " Опитаме се да изградим само посредством плановете си и да притеглим внимание към значими дела – другояче културните събития ще бъдат посетени единствено от осведомени, споделя Мики. Развиването на аудитория е занятие на дребните и междинните културни уредници вместо на администрацията – в множеството случаи те са изцяло самостоятелни от активността на общината. " Водещите локални актьори:

Киприан Муресан, Сербан Саву, Адриан Гение, Кристиан Русу, Разван Антон.

В момента Адриан Гение има две нови изложения в две прилежащи галерии в Берлин - The Graces в изложба Judin до 3 февруари и въодушевената от Клуж Nightscape в Plan B (място, на което е съосновател) до 27 януари.
След като приключва в Клуж, тя работи осем години в Букурещ. " Много мои сътрудници направиха същото. Между 2010 и 2014 година доста хора се върнаха или останаха в Клуж, само че други в последна сметка се откриха в столицата. В момента наемите в Клуж са същите като в Букурещ, само че опцията за реализация в културата на професионално равнище е доста по-малка. Клуж изисква непрекъсната самодейност, до момента в който в Букурещ има няколко самостоятелни компании, които работят и наемат млади създатели. "

За Мики Клуж също по този начин постоянно е бил град с гражданско схващане. " Има както ангажирани, по този начин и неангажирани с политическите процеси актьори – като от време на време неангажираността също може да е форма на политическа позиция. Ако изключим антиправителствените демонстрации, последните по-големи митинги бяха тези от 2013 година, в който се опълчихме на добива на злато на 80 км от града – очакваше се той да има тежки екологични последствия поради потреблението на цианид в процеса. По-голямата част от локалните създатели бяха част от митингите и беше огромен миг на взаимност, а също по този начин и значим като осъзнаване за самите тях – по-късно всеки си зададе въпроса с какво в действителност оказва помощ на обществото. В последна сметка минният план беше анулиран. " В началото на годината Клуж беше част от всеобщата протестна вълна в Румъния измежду противоречивите промени в закона за корупцията.

" Опитваме се да дадем през изкуството един облик на нашето общество и да окуражим хората да мислят, да усещат, да са сетивни към дребните промени, които настъпват към нас. Правим най-хубавото, с цел да можем дружно да декодираме действителността, в която живеем. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР