Микеланджело Буанароти е един от безсмъртните ренесансови творци, заедно с

...
Микеланджело Буанароти е един от безсмъртните ренесансови творци, заедно с
Коментари Харесай

Вашето величие е толкова голямо, колкото високи са хоризонтите ви - МИКЕЛАНДЖЕЛО

Микеланджело Буанароти е един от безсмъртните ренесансови създатели, дружно с Леонардо да Винчи и Рафаело . Той прави гражданска война, що се отнася до практикуването на изкуството.

През целия си живот не признава престижи, а работи само по лично ентусиазъм. Неговата муза се явява и негов гарант.

Творчеството на Микеланджело се отличава с възторг и непрестанно търсене на идеала за хубост като отражение на идеалите на епохата за физическа и духовна мощност и трагизъм.

По-голямата заплаха за мнозина от нас не е, че задачата ни е прекомерно висока и се проваляме, а че е прекомерно ниска и я реализираме.

Ако хората знаеха какъв брой съм се трудил, с цел да реализира майсторството си, въобще нямаше да им наподобява толкоз чудно.

Няма по-голяма щета от пропиляното време.

Идеята е там, затворена в камъка. Всичко, което би трябвало да извършите, е да премахнете непотребното от нея.

Създадох в мозъка си визия за Давид и просто издялах всичко, което не беше Давид.

Живописта е ревностна и не търпи съпернички; тя замества дамата за мен и ми основава задоволително домашни грижи. Мои деца ще бъдат творбите ми.

Позволявам си да потвърдя, че един създател, в случай че не е чудноват, чудак или най-малко с такава популярност за личността си, в никакъв случай няма да стане популярен гений.

Не мога да ви осигуря нищо криво-ляво, даже в случай че го желаете от мен.

Защо изпращате глупци да правят оценка работата ми?

Що за празен и кьорав дух е този, който не вижда, че ходилата са по-благородни от обувките, а кожата е по-красива от платовете, с които е облечена?

Някои от нас могат да почувстват, че нищо не прави душата толкоз чиста и изпълнена с дух, колкото полагането на усърдие да сътвори нещо напълно. Защото Бог е съвършенство, а който се стреми към съвършенството, се стреми и към нещо божествено. Истинската картина е единствено парченце от съвършенството на Бога; сянка на молива, с който Той рисува; мелодия, търсеща хармонията.

Обещанията на този свят, в огромната си част, са безплодни фантоми. Да вярваш в себе си и да се превърнеш в нещо свястно и стойностно, е най-хубавият и най-сигурен път.

Вашите способности се намират на мястото, където се срещат полезностите, пристрастеностите и силите ви. Да откриете това място, е първата крачка към основаването на шедьовъра ви, вашия Живот.

Творците по никакъв метод не са саможиви поради горделивост, а тъй като рядко намират нещо почтено за обрисуване или тъй като не желаят да се покваряват посредством безполезни диалози с безделници, като по този метод отклоняват мислите си от възвишеното ентусиазъм, в което постоянно са потопени.

Душите в никакъв случай няма да се повдигнат до Небесното царство, до момента в който отдадеността към красивото не ги издигне там.

Воден от дълги години към последните си часове, прекомерно късно, о, свят, разкрих същността на твоите наслади. Ти обещаваш мир, който не е твой, и покой, който умира, преди да се е родил. Годините на боязън и позор, на които Небето поставя край, не възобновяват нищо в мен, а единствено остарялата сладникава неточност, заради която индивидът, живял прекомерно дълго, угнетява душата си, без да придобива нищо за тялото си. Казвам и знам, откакто съм го ревизирал, че тези, гибелта на които е по-близо до раждането им, получават по-добро място в Рая.

Та погрижете се за живота си, наблюдавайте и си взимайте поучения, тъй като броят на вдовиците постоянно е по-голям от броят на вдовците.

Не се тревожете, Бог не ни е основал, с цел да ни изостави.

Вашето великолепие е толкоз огромно, колкото високи са хоризонтите ви.

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР