Михаил Ходорковски, бивш политически затворник и главен изпълнителен директор на

...
Михаил Ходорковски, бивш политически затворник и главен изпълнителен директор на
Коментари Харесай

Ходорковски: Сега не е време да се настоява за мирни преговори в Украйна

Михаил Ходорковски, някогашен политически пандизчия и основен изпълнителен шеф на петролната компания " Юкос ", в разбор за The Economist
Предстоящото студено и влажно време на руско-украинския фронт ще попречва тези, които атакуват, и ще помогне на тези, които се пазят. Така че вероятността за широкомащабен прогрес наподобява все по-малка през идващите месеци. Тази застинала борба докара до възобновяване на концепцията, че договарянията с Владимир Путин биха били желателни. Не единствено ексцентричният Илън Мъск приказва по въпроса, а също по този начин и известният икономист Джефри Сакс . Последният даже съобщи, че е било неточност да не се изпълнят изискванията на съветския президент още през март. Тогава те включваха претенции Украйна да признае окупираните територии за съветски, да поддържа безпристрастен статут и да се демилитаризира.

Сега Путин е политически ранен, само че към момента има вяра, че може да завоюва. Той предумишлено се прицелва в цивилни обекти, лишавайки украинците от вода, светлина и отопление на прага на зимата, с цел да принуди ръководителите на страната да одобряват изискванията му. Неговата експанзия провокира отговора, който очакваше - почитан предприемач и приет икономист обществено предложиха да се одобряват настояванията на терориста в подмяна на мир.
Реклама
Тези, които приканват за диалози, евентуално го вършат по чисто човешки и прагматични аргументи - съгласно тях Киев не може да завоюва и по тази причина считат за рационално да не се губят човешки животи и пари в борбата. Вместо това те желаят капитулация, въпреки и не безусловна. За Украйна това ще значи обособяване на част от територията, отричане от възможни военни съюзи (в частност с НАТО) и приемане на ограничавания за личните си сили.

За страдание тези препоръки единствено проправят път към пъкъла. Путин сега води четвърта война, която както предходните в Чечения, Грузия и Сирия, стартира, когато известността му в Русия спадна. При неналичието на господство на закона - обстановка, основана от самия съветски президент, рейтингът и насилието са двата стълба на неговия режим. Без тях той е приключен.

Когато споделям, че Путин стартира тази война на вятъра, имам поради, че е невероятно той да получи каквато и да било победа, тъй като даже завладяването на Украйна няма да е краят. Другите му претенции са НАТО да се върне до границите от 1997 година, както и разделяне на сферите на въздействие. Краят на войната няма да направи нищо за мрачната икономическа обстановка в Русия - завладяването на територия е тежест, а не актив. Това значи, че нов спор е неминуем, изключително тъй като силите на националния национализъм, събудени от нашествието в Украйна, няма да бъдат удовлетворени от изискванията на никое спокойно съглашение.
Преговорите биха навредили на високия морал на украинската войска Източник: Reuters
Важно е да се разбере, че Путин и неговият вътрешен кръг са живели целия си живот съгласно кода на мафията, където законите не съществуват. В неговата глава съществува единствено силата. Ако съперникът отстъпи и изиска да договаря, това значи, че е изгубил и може, и би трябвало да бъде изцеден от всичко, което има. В този случай това може да значи завземане на цялата или на най-малко две трети от Украйна, налагане на ултиматум на НАТО или изнудване на Молдова и на балтийските страни. Ние към момента не сме стигнали до такава степен.
Реклама
Сега Путин в действителност се нуждае от глътка въздух. Докато, в случай че нещата продължат по метода, както до момента - без отмора, скоро той просто няма да може да се бие. Така че се появяват незабавни въпроси. Готов ли е съветският президент да употребява нуклеарно оръжие? Какво би постигнал? Затворено за съветските самолети небе, опустошен черноморски фрот, прекратени мрежи за доставяне и бягаща от НАТО войска? Съмнявам се, че Путин би рискувал използването на нуклеарно оръжие.

Преговорите биха навредили на високия морал на украинската войска. А при спокойно съглашение какво би подсигурило, че в границите на година няма да има друга офанзива? Думата на Путин? Не ме карайте да се дръзвам! Членството на Украйна в НАТО? Не е допустимо! Американски мироопазващи сили? Не, Съединени американски щати не са подготвени за това! Огромни доставки на оръжие, тъй че повишаването на украинските бойни качества да надминат възобновяване на съветските сили? Малко евентуално е това да се случи!

Така че какво би произлязло от договарянията? Намек за победа за Путин може би или пролонгация, по време на която Кремъл ще опита да възвърне армията и оръжията си. Високи цени на газа и на петрола, защото Путин знае, че може да създава по-малко и отново да има високи доходи. И нужда страните от НАТО да харчат големи суми за отбрана против една все по-очаквана експанзия от " спечелилия в украинската акция ". Преговорите също по този начин биха изпратили мощно обръщение към автокрациите - от Китай и Северна Корея до Иран, че Западът е слаб, некадърен да отстоява позициите си и в неспособност да защищава приятелите си.
Споразумението и позволяването на агресора да се възползва от експанзията са две разнообразни неща.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР