Михаела Цонева от Дряново триумфира като двойна шампионка (сингъл и

...
Михаела Цонева от Дряново триумфира като двойна шампионка (сингъл и
Коментари Харесай

Михаела Цонева: Доволна съм от постигнатото през годината

Михаела Цонева от Дряново победи като двойна шампионка (сингъл и двойки) на Държавното персонално състезание по тенис на закрито за девойки до 16 годиниа в Бургас. Цонева съумя да победи на полуфинала пловдивчанката Катерина Димитрова, а на финала Денислава Глушкова от Търговска колегия " Дема " (София) в трисетови мачове. Михаела победи и с купата по двойки в тандем с Катерина Димитрова. През този сезон Цонева се показа извънредно мощно и на интернационалните надпревари.
 Утре ще бъдат раздадени премиите
Утре ще бъдат раздадени премиите " Спортист на Дупница 2019

Церемонията ще се състои в Заседателната зала на общината

Талантливата българка има две трофеи на сингъл и три по двойки на шампионати от Тенис Европа. Михаела стана двойна шампионка на шампионата от второкласен Dema cup. Също по този начин е и двойна шампионка на шампионата от трета категория в Сливен. На шампионата от трета категория в Свиленград е шампионка по двойки и трета на сингъл. И трите си трофеи по двойки печели в тандем с Мария Танева от Стара Загора. Има две трофеи по двойки от шампионати от пета категория на ITF за девойки. Заедно с Елена Кралева победиха на шампионатите в София и Истанбул. В София играе и край на сингъл. Втора е на сингъл и на шампионата в Стара Загора. Има трети места на шампионатите от ITF в Букурещ и Санта Марина. Печели 10 трофеи на Държавни шампионати на сингъл и по двойки. През 2018 година е част от националния тим на България за девойки до 14 години, който печели девето място на Световното състезание. През тази година е определена за състезател №3 на Община " Дряново ".

Ето какво показа надарената тенисистка пред tеnnis24.bg.

Михаела, разкажи по кое време стартира да тренираш тенис, по какъв начин и кой те възпламени по този спорт?

- Когато бях на 9 годишна възраст упражнявах акробатика. Тенис кортовете бяха ситуирани тъкмо до залата, в която упражнявах. Баща ми реши да ме запише и тогава доста се възпламених по този спорт и не преставам да го упражнявам и до през днешния ден. В началото упражнявах в Габрово, само че половин година по-късно се реалокирах да упражнявам в Дряново.

Кои са треньорите с които си работила и с които работиш сега?

- Треньорите при които започнах са Ясен Симеонов, Свилен Мълчанков и Галин Христов. Сегашните ми треньори в Търговска колегия " Кристи " са Ивайло Илиев и Йордан Димитров.

Чувстваш ли поддръжка за това, което правиш?

- Разбира се! Семейството, треньорите и приятелите ме поддържат извънредно доста. За това съм им доста признателна.

Спечели купата на сингъл и по двойки на Държавното състезание, Колко мъчно ти беше по време на шампионата и къде слагаш тези трофеи в кариерата си досега?

- Преди Държавното състезание в зала се подготвях интензивно, тъй като това е един от най-важните шампионати за годината. Участваха най-хубавите деца в България и всичките ми мачове бяха доста сложни, само че най-много полуфинала и финала. С всеки минал мач показвах все по-високо равнище и се веселя, че завоювах един от най-важните шампионати и приключих годината по този добър метод.

Намираме се в края на 2019-а година. Доволна ли си от постигнатото през тази година?

- Да, удовлетворена съм от постигнатото през миналата година и равнището на игра което демонстрирах. Надявам се, че идната година ще бъде още по-успешна и от тази.

Кое съгласно теб беше най-силното ти показване през годината?

- Най-силното ми показване беше на Държавното състезание. Там направих доста положителни мачове против най-хубавите девойки на моята възраст в България. Показах доста положително равнище на игра и се веселя, че съумях да ги победя. Също по този начин се показах доста добре и на шампионата от ITF в Стара Загора.

Има ли нещо, за което да съжаляваш, че не реализира през годината?

- Да, че не съумях да печеля шампионата от веригата ITF, който се организира на Барокко спорт в София, само че в този момент съм още повече окуражена, и работя интензивно с цел да подобря играта си и да го печеля през идната година.

През тази година игра и на шампионати от Тенис Европа и на шампионати от ITF. Голяма ли е разликата?

- Според мен има разлика сред шампионатите от Тенис Европа и ITF. Нивото на игра е доста по-високо в шампионатите на ITF. По-добрите деца на моята възраст избират да играят в шампионати от ITF от по-висока категория.

През предходната година взе участие на международното състезание до 14 година Какво е възприятието да си в националния тим и да играеш за България?

- Чувството да си в националния тим е ужасно. Всички се поддържаме и си оказваме помощ. Искам да благодаря на съотборничките си Денислава Глушкова и Катерина Димитрова, както и на треньорът ни Тодор Енев с които спечелихме деветото място на Световното състезание през 2018 година. Чувството да играеш за България за мен е феноменално, тъй като е изключителна чест да се състезавам за родината си.

Успя да спечелиш и трофеи от шампионати по двойки. Харесваш ли играта по двойки и какво ти дава тя?

- Да, одобрявам играта по двойки, тъй като там имам по-голяма независимост да върша разнообразни комбинации и отигравания с колегата си, само че също по този начин са синхронът и разбирателството са доста значими в играта по двойки.

Към какво ще бъда ориентирана подготовката. На какви шампионати ще наблегнеш през идната година?

- През 2020 година с екипа ми мислим да наблегнем на повече шампионати от втора, трета и четвърта категория на ITF. Също по този начин ще играя и на Държавното състезание навън.

Върху какво би трябвало да работиш най-вече?

- Най-много би трябвало да акцентира върху физическата подготовка, а по отношение на играта ми би трябвало да подобря сервиса и форхенда.

Имаш ли кумир в тениса, на който искаш да приличаш?

- Да, доста желая да наподобявам на Гаел Монфис.

Ще имаш ли опция за отмора по празниците?

- Празниците ще изкарам със фамилията си.

Какво обичаш да правиш в свободното си време?

- Обичам да чувам музика и да излизам с другари.

Имаш ли занимание?

- Обичам да сготвям.

Как успяваш да съчетаваш учебното заведение и тренировките?

- От към един месец минах на независима форма на образование, тъй че имам повече време за тренировки.

Какво си пожелаваш за идната година?

- Пожелавам си доста здраве и триумфи!
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР