Михаел Мартенс, експерт за региона, в статия за Frankfurter Allgemeine

...
Михаел Мартенс, експерт за региона, в статия за Frankfurter Allgemeine
Коментари Харесай

Авторитетът на ЕС на Балканите е под въпрос

Михаел Мартенс, специалист за района, в публикация за Frankfurter Allgemeine Zeitung
България попречва диалозите за влизането на Северна Македония в Европейски Съюз с редици условия, които имат сякаш исторически темперамент - София упорства българската окупация по времето на Втората международна война да не се назовава по този метод, а също по този начин да бъдат приети българските корени на македонския език и българското малцинство в Северна Македония.

Подобни условия на София не са нещо ново. В предишното обаче Европа съвсем не им обръщаше внимание, тъй като те оставаха в сянката на още по-абсурдната позиция на Гърция към Македония. Още преди 10 години тогавашният български президент Росен Плевнелиев сподели, че Македония би трябвало на първо време да преодолее своята антибългарска настройка, преди въобще да се мисли за старт на присъединителните договаряния. Факт е обаче, че тогава Скопие водеше една в действителност съмнителна историческа политика.

Срещу днешното управление сходен укор не може да се насочи. В резултат от българското несъгласие, което нанася колатерални вреди и на Албания, се топят и последните останки от доверие в така и така разтърсената политика на Европейски Съюз за разширение на Балканите . Което пък снижава престижа на Европейския съюз в района.
Реклама
Днес новите министър председатели на двете страни желаят да слагат ново начало. Нагласите на Ковачевски и Петков са за разширение на инфраструктурното и бизнес съдействие.

Макар че Кирил Петков е считан за прагматик, не е несъмнено дали диалозите му в Скопие в действителност ще слагат началото на преосмисляне на връзките. Защото българският държавен началник би трябвало да се преценява с доста фактори. В неговото съдружно държавно управление взе участие Българска социалистическа партия, която по традиция взима националистически курс към Северна Македония. Същото се отнася и до президента Румен Радев, някогашен водач на изтребител, обучаван още по времето на Варшавския контракт. Радев е боен, учтив напълно в духа на българската социалистическа историография. Неговите периодичен изказвания на тематика Северна Македония демонстрират, че той и до момента не се е освободил от това завещание. Той е завързан към историческите разкази за народи и за статични идентичности, които припомнят повече на XIX век, в сравнение с са съответни на днешните времена.
" Българският министър председател Кирил Петков, който пое поста едвам през декември, наследи тежка външнополитическа ипотека - при първото посещаване в Скопие младият модернизатор носи в багажа си и ветото на своята страна върху старта на присъединителните договаряния с Европейски Съюз. Скопие няма да води договаряния за идентичността на македонската нация и за самостоятелността на македонския език. Защото съгласно държавния началник на страната " това визира самите основи на страната ". " Клеменс Ференкоте в преписка за ARD " Новият министър председател на Северна Македония би трябвало да преодолее цяла планина от проблеми. Ковачевски, който считат за прагматик, към този момент разгласи, че една от най-важните му цели ще бъде да се завърши с форсирания от София междусъседски спор за македонската еднаквост и история. Но пробив в връзките не може да се чака, макар промяната на държавните управления в двете столици. " От кореспонденцията на австрийския Die Presse " Ако сред двете страни в действителност бъде реализиран компромис, националистическите сили в Северна Македония няма да могат да му попречат. В нашата страна има сили, които от много време считат, че сходна ретроградна политика им обезпечава положителни шансове, само че този развой вероятно ще бъде много по-труден в България. " Сашо Ордановски, македонски политически анализатор, пред Deutsche Welle Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Михаел Мартенс
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР