Миграционният натиск към Европа ще се запази, защото пандемията изостри

...
Миграционният натиск към Европа ще се запази, защото пандемията изостри
Коментари Харесай

МОМ: Пандемията изостри факторите, водещи до миграция

Миграционният напън към Европа ще се резервира, тъй като пандемията изостри факторите, водещи до миграция и породи нова категория на по този начин наречените блокирани мигранти. Това е мнението на генералния шеф на Международната организация по миграция (МОМ) Антонио Виторино пред комисията по външните работи на френското Национално заседание, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция

Като цяло миграционните потоци са намалели, само че някои миграционни пътища, по-специално през Централното Средиземноморие, свързващи Северна Африка с Италия, не престават да са по-натоварени, в сравнение с преди здравната рецесия, довела до затварянето на външните граници на Европа, сподели Виторино.

„ Миграционният напън ще се резервира. Факторите, които провокират миграциите се обостриха от пандемията. И това поражда у нас безпокойствие за бъдещето “, добави той.

Виторино предизвести, че в Сахел има всички съставки за „ съвършената миграционна стихия “. Към тях се прибавя и една нова действителност - на блокираните мигранти, хора, които се пробват да се върнат към страните си на генезис, само че поради пандемията не са съумели да го създадат, защото някои граници са били затворени, а въздушният трафик - неразрешен.

МОМ счита, че 3 милиона души по света, измежду които 1,2 милиона в Близкия изток и Северна Африка, попадат в групата на „ блокираните “ мигранти. Виторино предизвести, че тези хора ще подхранят бъдещи миграционни потоци и ще стартират да се придвижват, прибягвайки до помощта на трафиканти.

Генералният шеф на МОМ акцентира, че в някои страни, като Либия, пандемията в действителност въобще не е трансформирала нещата с трафика на мигранти и трафикантите са прекратили работа единствено за три седмици през март 2020 година, след което са се завърнали към нормалната си процедура.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР