Миг-29, сн: BBC Въпреки предупрежденията на редица експерти, военният министър

...
Миг-29, сн: BBC Въпреки предупрежденията на редица експерти, военният министър
Коментари Харесай

Каракачанов скоростно подписа споразумението с руснаците за МиГ-овете


Миг-29, сн: BBC

Въпреки предизвестията на редица специалисти, военният министър Красимир Каракачанов скоростно подписа рамковото съглашение на обща стойност до 82 млн. лв. с съветската корпорация РСК МиГ за поддръжката на старите руски изтребители МиГ 29, които към момента са на въоръжение в българската войска.

Сделката е подписана, откакто този път процедурата не бе обжалвана. С нея военното министерство желае да обезпечи поддръжка на всички 15 МиГ-а за идващите четири години.

" Това съглашение не води до анулация или закъснение на процедурата за придобиване на нов вид многоцелеви военен аероплан, подготовката на която е в напреднала фаза и се чака до края на април да бъде импортирана в Народното събрание ", обявиха от Министерството на защитата.

Въпреки изказванието на министерството обаче, става все по подозрително дали държавното управление има политическа воля да купи нов вид изтребители, съвместими с НАТО.

Първоначално екипът на Каракачанов твърдеше, че ще внесе плана в държавното управление през февруари, а по-късно през март. След това той би трябвало да влезе и в Народното събрание, защото по закон военните поръчки над 100 млн. лв. се утвърждават и в пленарна зала.

Към момента има доста неразбираеми въпроси към плана. В това число и финансовата му рамка. Това дава съображение на специалисти и анализатори от ден на ден да се съмняват в бъдещето му.

Предупрежденията за договорката с руснаците

Атлантическият съвет на България предизвести, че съглашението с РСК МиГ може да докара до огромни загуби за България и е рисково за националната ни сигурност.

Според организацията, в която членуват десетки военни експерти и други специалисти, има съответни текстове, които са в полза на руснаците, заради което тя упорства държавното управление да откри опция съюзническа страна да поддържа бойната ни авиация.

От организацията настояват, че съглашението оставя на РСК МиГ да дефинира какви ще са периодите за осъществяване на дейностите по договорите, без значение от целите на МО.

След като съглашението към този момент е подписано, МО и РСК МиГ ще пристъпят към сключването на контракти за съответни действия към поддръжката на самолети, като цените към този момент са контрактувани. Тъй като единичните контракти надали ще надминават 50 млн. лв., те няма да се нуждаят от глобата на държавното управление и Народното събрание, и подписването им е напълно в ръцете на военния министър.

Това е най-сериозната инвестиция в бойната авиация през последните години, само че в това време прави все по-съмнително осъществяването на плана за покупката на нови съвместими с НАТО изтребители.

Освен поддръжката и ремонтите, военният министър позволи опция самолетите да бъдат даже осъвременени, само че до момента няма публична информация по този проблем.

Авиоексперти, измежду които и президентът Румен Радев, оспориха мащаба на поръчката, като показаха, че предпочитано би трябвало да се мисли за покупката на нова техника.

Какво става с плана за новите изтребители?

Проектът за закупуване на нови изтребители бе на финалната права, само че парламентарната му инспекция откри нередности в организирането му, довели до декласиране на офертата за изтребители Ф 16, и предложи да се съберат нови предложения.

Първоначалната концепция бе МО да обмисли да изиска нови предложения единствено от страните и фирмите в досегашната шортлиста - Швеция и компанията " СААБ " за нови машини " Грипен ", Съединени американски щати и Португалия за изтребители " втора употреба " Ф-16 и Италия за " втора употреба " " Юрофайтър ", само че този път всички да могат да дават и предложение за нови машини.

Към момента обаче военното министерство клони към нов вид – да разшири оптимално обсега на вероятните предложения.

Това решение още веднъж би трябвало да бъде глобено от Народното събрание, защото планове на стойност над 100 млн. лв. минават през пленарна зала.

Около огромните планове за модернизацията на армията към момента не е конкретизирано дали плануваните средства ще са с Данък добавена стойност или без Данък добавена стойност.

Финансовата рамка на плана за нов вид изтребител бе 1.5 милиарда лв., само че законови промени, признати предходната година, доведоха до начисляването на Данък добавена стойност и върху военните планове и по този начин плануваните средства на процедура понижиха с 20%.

В момента тематиката се разисква сред военното и финансовото министерство, като се чака диалозите да продължат и в пленарна зала.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР