Методът на най-големия остатък, т.нар. Херни Майер, изобщо не е

...
Методът на най-големия остатък, т.нар. Херни Майер, изобщо не е
Коментари Харесай

Проф. Красимир Калинов: Разпределението на мандатите на национално ниво е честно и ясно

" Методът на най-големия излишък, така наречен Херни Майер, въобще не е отговорен за диспропорциите, тъй като те пораждат още в самото начало, когато се дефинират и се фиксират мандатите по региони ". Това разяснява пред БНР математикът проф. Красимир Калинов, някогашен член на ЦИК.

Той изясни, че това е по този начин, тъй като мандатите се дефинират въз основата на популацията от последното броене, което е от 2011-а година :

" Това е парадокс, тъй като сега положението няма общо с това, което е било преди 10 години. Това е първото изместване ".

По думите му второто изместване идва от гласовете от чужбина :

" Тези гласове вземат участие на национално равнище в разпределението на мандатите, само че не вземат участие в разпределението на мандатите по региони и по партии по-късно ".

Според проф. Калинов политиците няма какво да се сърдят на математиката и беше безапелационен, че разпределението на мандатите  на национално равнище е тъкмо и почтено, само че изкривяванията се получават на районно равнище :

" Политиката не се интересува от кой регион влиза депутатът от дадена партия, тях ги интересува, че влиза депутат от тази партия ".

Интервюто на Снежана Иванова с проф. Красимир Калинов в предаването  " Хоризонт за вас " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР