Метеорологичните фактори са сериозно изпитание за човешкия организъм. Преходът от

...
Метеорологичните фактори са сериозно изпитание за човешкия организъм. Преходът от
Коментари Харесай

Как и защо ни влияят климатичните промени

Метеорологичните фактори са съществено тестване за човешкия организъм .

Преходът от зимата към пролетта, внезапните промени на времето ми се отразяват не добре на здравето.

Кои са главните метеорологични фактори, които могат да повлияят на здравословното положение.

Промените на времето на първо време се усещат от хората, които страдат от начална форма на ревматизъм и при непроменливо време нямат никакви признаци.

 жена природа pxhere.com

Основните метеорологични фактори, които въздействат върху здравето , са тясно свързани. Климатът постоянно е оказвал и продължава да оказва въздействие на положението на всеки от нас.

За да се поддържа най-благоприятен топлинен баланс в организма, е нужен комплекс от метеорологични условия със постоянни стойности. Тези фактори са:

Атмосферно налягане
Бързото намаляване на атмосферното налягане най-често алармира за началото на стихия и се приема, че има мощна връзка с чувството за болежка.

Значителното намаление на атмосферното налягане води до разширение на въздуха в някои изолирани, изпълнени с въздух кухини в тялото, като стави, плевра, перикард.

Отразява се и на течностите, които изпълват обвивките на органите перикард и плевра, както и на ставите. Това води до повишение на натиска върху инфектираните или засегнати тъкани и стави, като усилва болката.

Някои хора изпитват този феномен при полет със аероплан, когато спада налягането при политане. Има доста чувствителни хора, при които и най-малката смяна на атмосферното налягане предизвиква раздразнение и болежка на нервните окончания на крайниците.

 природа Unsplash.com

Иначе костите и мускулите имат друга компактност и не реагират еднообразно на измененията, което води да разнообразни контракции и чувство за болежка.

Влажност
Нарастването на безспорната мокрота, изключително напролет и лятото, също е причина за мощното чувство за болежка . Това се дължи на обстоятелството, че колкото е по-влажно и по-топло времето, толкоз по-трудно се потим.

Невъзможността да се самоохлаждаме е съществена причина за прегряването на организма , съдовете се уголемяват, към тъканите излизат течности, само че не се създава пот.

Органите се уголемяват, забавя се кръвообращението, по-малко кръв доближава до всички органи, в това число до мозъка. Това е повода да се усещаме изтощени и да ни се доспива.

 природа Unsplash.com

Валежи
Снегът, лапавицата, даже и градушката се одобряват като фактор за болкова симптоматика, защото бурното време се съпровожда с промени в атмосферното налягане и влажността. Чувствителни към сходно време хора са болните от множествена склероза. Само дъждът може да охлади атмосферния въздух и да им донесе облекчение от мъчителните признаци.

Температура
Не единствено измененията в температурата, само че и рисковите температури също могат да повлияят на чувството ни за болежка. Ниските температури могат да причинят следващия припадък на мигрена , да изострят циркулаторни положения като синдрома на Рейно, да допринесат за изостряне на недоволствата при артрит или на астматичните пристъпи. Нашите тела реагират на студеното време, като свиват кръвоносните съдове в кожата и в крайните елементи на тялото.

 природа Unsplash.com

В резултат сърцето би трябвало да извърши повече работа, с цел да изпомпа кръвта по тесните съдове. Това затруднява работата му, изключително когато е повредено, сърдечният мускул е слаб или не добре кръвоснабден , с цел да работи задоволително дейно.

Любопитно
Високата температура има по-силно въздействие върху смъртността, в сравнение с студените интервали. През лятото на 2003 година, като резултат от рисково високите температури, в Париж умират над 180 души. През цялото това горещо лято броят на умрелите е няколко хиляди.

 жена природа другари Unsplash

Високата температура непосредствено може да повреди здравето или да аргументи даже гибел при хора със сърдечни болести.

Появяват се и някои дихателни проблеми. Високата температура на въздуха също така поддържа висока централизация на озон на равнището на земната повърхнина. Естественото място на озона е в горните пластове на атмосферата, където е нужен, с цел да разсейва нездравословните ултравиолетови лъчи.

Когато обаче е в по-ниските пластове, той е нездравословен замърсител. Озонът поврежда тъканите на белия дроб и предизвиква проблеми при хора с астма и други белодробни болести. както и гадене, гръдна болежка и белодробна конгестия.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР