meteobalkans.comСлед мартенските жеги и отчетени най-високи температури от 31 октомври

...
meteobalkans.comСлед мартенските жеги и отчетени най-високи температури от 31 октомври
Коментари Харесай

Лоши новини от синоптиците! Зимата се връща

meteobalkans.com

След мартенските жеги и регистрирани най-високи температури от 31 октомври 2018 година няколко следващи обновления удостоверяват късно студено навлизане от акваторията на Северния ледовит океан.

В последните дни на март, към този момент публично в астрономическата пролет, се обрисува да се спусне от източната част от Баренцово и западната част на Карско море към Балканите.
Късен сибирски мраз връща зимата
За момента изгледите са късният сибирски мраз да не успее да преодолее мощната преграда на Апенинските планини и надлежно циклон най-вероятно ще се образува в Йонийско море и главните превалявания от дъжд и сняг.

Ако се запазят актуалните сюжети, ще са повече над Пелопонес и в Пинд – най-дългата и обширна гръцка планина, която обгръща съвсем половината от територията на южната ни съседка..

Все отново има изгледи и у нас да понатрупа сняг, да даде рестарт на ски сезона, който разгорещената Баба Марта с нейните плажни от по 25 градуса и даже повече съвсем завърши.

Подобно развиване на ситуацията, съвсем сходно, с това от края на февруари 2019 година, още веднъж вещае по-скоро алегорични превалявания, най-много до 20 литра и няколко литра, което затвърждава наклонността за засушаване, почнало още през февруари.
Признаци на засушаване – индикации за суха пролет 2019
Последният истински циклон, който добре овлажни и заснежи цялата страна мина в края на януари, снежните ресурси, натрупали се по планините осигуриха обикновено протичане на ски сезона, даже и в не доста високите Родопи.

Горещите осъществявания на Баба Марта обаче съвсем напълно стопиха снежната завивка, останаха единствено петна, в междинния планински пояс до 1600 метра.

Сега сюжетът за още веднъж студения край залага на втурване на снежната граница до към 1000 метра, даже и по надолу, допустимо е идващият четвъртък-петък, последните на Баба Марта 2019 година да стартира да заснежава.

А с навлизането на студа снежната граница да рухне в Софийското поле.

Подобна изява напълно няма да е изненада, столицата също претърпя капризите на Баба Марта, като за момента най-ниската регистрирана температура е -2.3 градуса и то напълно скоро – миналата сряда, на 13 март. А най-нисък най-малко си остава 3 март. Дали преди да приключи първият пролетен месец ще успее да сходни студените си върхове, към момента не е ясно, само че захлаждането наподобява най-малко към този момент много солидно, несъмнено, мощното мартенско слънце и огромният ден много ще лимитират студените изяви.
Циклоните в Африка, в Европа господства високо налягане, трайно захлаждане в края на март
Следващите дни се обрисува да са малко по-хладни, температурите ще са към и под нормата, защото попадаме в югоизточната външна страна на просторен антициклон, който се простира от Атлантическия океан до сърцето на Източноевропейската низина.

По източната му външна страна се спуска съвсем леден въздух от североизток. Но захлаждането ще е много алегорично и единствено във височина ще обгръща част от Източна България и морето, където може да полъхва леко студено от обичаната на всички фенове на снега и студа посока – североизток. Приземя съвсем няма да се усеща, слънцето чудесно ще компенсира, а по долините на Струма и Места въобще няма да се усеща, че има захлаждане.

С плахото втурване на мраз атмосферата обаче се дестабилизира, настрана и от северозапад има напън, което е причина за засрещане на въздушни маси и условия за развиване на мартенски стихии.

Вчера изискванията бяха най-хубави и даже в Хасковската хълмиста област с една стихия направиха половината от валежната норма за март.
Студ пълзи от североизток, прави стихии
Изстиналата от зимата морска вода е като привлекателен център за разположения над Източноевропейската низина остатъчен мраз от зимата, несъмнено, антициклонът е главният фактор, който го тласка. Без него би пристигнала още веднъж горещина от нагорещяващите се Тропици.

До края на седмицата и при започване на идната се обрисува страната да остане под превъзходството на високото налягане, само че с малко студен транспорт от североизток, който в края на седмицата ще бъде заместен от топъл.

Циклоните ще са изтикани в пустинята, до момента в който у нас към този момент има първи проблясъци на засушаване, въпреки и натрупалите се снежни ресурси въпреки всичко да избавят ситуацията.

Обилно ще напоява по Среден Нил, до момента в който атлантическите циклони ще са прекомерно слаби, че да пробият, въпреки и не толкоз мощната антициклонална стена обхванала съвсем цяла Европа.

Промяната се обрисува да настъпи в средата на идната седмица, когато циклон, рожба на Исландския най-малко, въпреки всичко ще успее да поразмести циклоните, ще вкара малко мраз и ще провокира много мощна като за края на март студена вълна.

Циклон ще се образува в Тиренско море, даже е допустимо, въпреки и мраз да не успее да превали Апенините, разликата в температурите, което ще е достатъчна  за образуването на циклон.

Но към този момент съгласно изчисленията на моделите, антициклон от Западна Европа ще стартира да се изтегля на изток и надлежно ще надвисне над Балканите.

Ще обезпечи доставки на солидни порции късен мраз от Баренцово и Карско море, чрез преминаващ северно циклон, само че ще се разшири и много на юг, та има възможност по този начин предстоящият циклон да поеме на югоизток към Египет.

Но съгласно актуалният сюжет първо ще залитни към Египетските пирамиди, само че бързо ще се върне на североизток и следва да попаднем в неговата външна страна.
Идеална композиция за късен сняг на 29 март
Последното обновяване на европейския модел рисува една идеалистична картина, идеал за феновете на снега и зимата. Комбинация от до умерени източни ветрове и външна страна на средиземноморски циклон, който се обрисува да е много южно, с център полуостров Пелопонес.

Но въпреки всичко попадаме в неговата външна страна, което значи, че би имало възможност за късен сняг, даже в Тракия. И в действителност подобен се вижда, в края на диаграмите на световния модел за средносречно прогнозиране – GFS.

Дали ще се осъществя това захлаждане зависи от доста фактори, само че наподобява разумно, изключително след актуалното относително страхливо и предходните жеги и най-високите регистрирани температури от есен 2018 година

Природата по всяка възможност ще опита да балансира с по-студени дни. Баба Марта може би отново ще пожалае да ни върне Малък Сечко 2019.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР