Местоположението на Черноморския регион е много стратегическо, защото е важна

...
Местоположението на Черноморския регион е много стратегическо, защото е важна
Коментари Харесай

Черноморският регион – най-важният партньор за Китай

Местоположението на Черноморския район е доста стратегическо, тъй като е значима точка за свързване по морски път на Китай с Европа. Това сподели шефът на секретариата на мрежата от проучвателен центрове " 16+1 " към Института за европейски проучвания към Китайската академия за публични науки проф. Лиу Цуокуей в ефира на " Светът е бизнес " с водещ Николай Кръстев. Гостът бе у нас по покана на Дипломатическия институт към Министерство на външните работи.

" Ние преглеждаме Черноморския район като детайл от самодейността за пристанища на три морета - Адриатическо, Черно и Балтийско море. Искаме да повишим равнището на индустриализация на този район " изясни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той уточни, че Китай сътрудничи с всички прилежащи страни от Черноморския район: " Нашето най-важно стратегическо партньорство е точно с Черноморския район “.

По думите му самодейността " Един пояс, веднъж " е стартирала през 2013, а Европейски Съюз демонстрира сериозен интерес към нея.

" Европейски Съюз призоваваше Китай да построи една платформа за съгласуваност, а в този момент ние излизаме с съответни начинания за съдействие “, сподели гостът.

Професорът акцентира, че това е една отворена, приобщаваща самодейност, а не тактика. " Всички страни, които желаят да се причислят и виждат общия си интерес, са добре пристигнали. Някои мислят, че тук има геополитически претекстове. Това е напълно погрешно. Двата съществени стълба са икономическо и инфраструктурно съдействие. Именно това е китайският метод за подкрепяне на развиването ", безапелационен е проф. Лиу Цуокуей.

dnes.bg/
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР