Местният премиер на Каталуния Карлес Пучдемон подготвя на 23 октомври

...
Местният премиер на Каталуния Карлес Пучдемон подготвя на 23 октомври
Коментари Харесай

Каталуния готви да обяви независимост преди Испания да отнеме автономията и

Местният министър председател на Каталуния Карлес Пучдемон приготвя на 23 октомври едностранно прокламиране на независимостта, оповестява вестник " Конфиденсиал, представен от БГНЕС.

Според изданието към този момент не е известно по какъв начин тъкмо ще бъде оповестено скъсването с Испания. Не е изключено да бъде свикано изключително съвещание на районния парламент за " разбор на сегашната политическа обстановка ".

Каталунските управляващи желаят да провъзгласят самостоятелност преди испанският Сенат (горната камара на парламента) да утвърди ограниченията на централното държавно управление за ограничение на самоуправлението на района.

Решението на испанския министър председател Мариано Рахой да изиска от Сената разформироване на районното каталунско държавно управление и да го сложи под опеката на Мадрид, е " най-страшното нахлуване против институциите и народа на Каталуния след военната тирания на Франсиско Франко ", сподели през вчерашния ден Пучдемон в телевизионно послание към каталунските жители, представен от Българска телеграфна агенция.

" Призовавам Народното събрание да се събере на пленарно съвещание, на което ние, представителите на гражданския суверенитет, да вземем решение по какъв начин да действаме в отговор на този опит за очистване на нашето държавно управление и нашата народна власт ", сподели районният каталунски водач.

Той не предложи категорично на районния парламент да гласоподава за едностранно оповестяване на самостоятелност. Но съгласно Асошиейтед прес казаното от него е завоалирана опасност, че проспериращата самостоятелна област в Североизточна Испания ще разгласи самостоятелност.

" Налагането на форма на ръководство, която не дава отговор на избора на жителите... е несъвместимо с правовата страна ", сподели Пучдемон.

Той се обърна към европейците на британски с думите " европейските полезности " са " в заплаха ". След това предизвести испанците, на кастилски, че могат да чакат " още злоупотреби ".

Мадрид желае да поеме всички управленчески лостове в Каталуния, от локалната полиция " Мосос д`ескуадра ", през публичните радио и телевизия, до районния парламент.

Вчера близо 450 хиляди души излязоха на митинг в Барселона часове след решението на държавното управление на Испания да смъкна районното държавно управление и да насрочи нови избори до 6 месеца.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР