Местният пенсионерски клуб ревностно пази автентичните български обичаи. Всяка сряда

...
Местният пенсионерски клуб ревностно пази автентичните български обичаи. Всяка сряда
Коментари Харесай

Клуб „Млади сърца“ съхранява родните традиции в село Ценово

Местният пенсионерски клуб ревниво пази достоверните български традиции. Всяка сряда в залата на домашния патронаж се събират повече от петдесет дами с посребрели коси. Макар и на пенсионна възраст дамите се включват в публичния живот на обитаемото място. Клубът съвсем постоянно е един от главните уредници на събитията в Ценово.
„ Развиваме дейна активност за сливане на хората от третата възраст. Макар и да живеем в малко обитаемо място, животът ни би трябвало да е пълностоен, да се оферират забавни и разнородни мероприятия и събития “, споделя председателката на клуба Румяна Иванова. Всяко пресъздаване на присъщи традиции за региона се снима като филм и по този метод остава като завещание за по-младите генерации. В празниците се включват и възпитаници от локалното учебно заведение. През 2019 година ще се напомнят ритуалите „ На курбан “ и „ Игнажден “, а до момента са пресъздадени към 10 обичая. Трета година дамите се грижат за повече от 40 фиданки. Дръвчетата са засадени в местността Бог хълм и обрисуват пътя към Кръста, който е един от знаците на Ценово и самобитен покровител на неговите поданици.
Певческата група към клуба взе участие във фолклорни празници и състезания из цялата страна. Календарът на пенсионерския клуб в Ценово е кондензиран с голям брой прояви, събития, екскурзии и визити. Изградени са другарски връзки с пенсионерския клуб от град Искър, Плевенска област и със село Николово, Русенска област. Предстои да се открият контакти със сродни организации от Мартен и Сливо поле.
Местната власт оказва помощ съгласно своите благоприятни условия, като скоро ще бъде закупена и предоставена готварска печка на „ Млади сърца “. Приготвянето на храната е съобразена напълно с празнично-обредната система. Жените обмислят по какъв начин да провеждат фестивал на макарината (вид локална баница), която е присъща само в този завършек на България.
Родолюбива самодейност подтиква дамите да създадат лично родословие.
„ Пенсионерският клуб „ Млади сърца “ се е трансформирал във втори дом за множеството от членовете му. Радвам се, че тук се осмисля животът на хората от третата възраст “, споделя кметът на община Ценово доктор Петър Петров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР