Местните избори безапелационно са водещата тема на вестниците в понеделник.ГЕРБ

...
Местните избори безапелационно са водещата тема на вестниците в понеделник.ГЕРБ
Коментари Харесай

Преглед на печата

Местните избори безапелационно са водещата тематика на вестниците в понеделник.

" ГЕРБ губи позиции спрямо локалните избори преди четири години, само че не трагично. Българска социалистическа партия пък е във напредък, само че също без изключително впечатляващи резултати - това сочат първите резултати на социологическите организации, като удостоверяват предварителните упования от осмите постоянни избори за локална власт след измененията в България. В тях за доверието на гласоподавателите се състезаваха малко над 36 хиляди претенденти за кметове и общински съветници. Данните до този миг не са представителни, защото са за към половината от регионалните градове в страната - тези, в които социологическите организации са избрали да вършат анкети на изхода на изборните секции и редом броене по-късно. Дотук ГЕРБ наподобява печели 5 регионални града още на първия тур, а в още седем отива на балотаж, като измежду тях е столицата, където втори тур не е имало от 14 години, когато министър председателят Бойко Борисов завоюва за първи път кметското място и по този начин отвори път за три поредни управнически мандата на партията си... Министър-председателят разтълкува резултатите като " безапелационна победа " на партията си, до момента в който главната опозиционна партия - Българска социалистическа партия разгласи завръщането си в локалната власт. " Демократична България " и Движение за права и свободи резервираха цялостно безмълвие в изборната нощ. " - в. " Дневник ".

" Аз мисля, че десните, демократичните хора, са мислещи. Ако мислят, че тези кукувици са смяната, че тези костинбродски афери, ще донесат смяна, да са им честити. " Това сподели министър председателят и водач на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на въпрос дали ще се обърне към десните за поддръжка на балотажа в София и ще ги призове да застанат зад кандидатурата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова. Макар да не съобщи непосредствено, че желае поддръжка от десните партии, Борисов неколкократно моли за това те сами да се замислят какво желаят. И повтори: " Дали е по-добре костинбродската спекулация да я вършат за кмет ". (Бел.ред. - така наречен костинбродска спекулация е от деня за размисъл на парламентарните избори през 2013 година Тогавашният изпълнителен шеф на TV7 Николай Бареков в директно предаване пред печатницата в Костинброд разгласи, че се готви имитация на вота, като за задачата са отпечатани в допълнение 400 хиляди бюлетини. Сигнал за подготвяната имитация бе импортиран в прокуратурата от тогавашния народен представител от Българска социалистическа партия Мая Манолова, в този момент претендент за кмет на София, а подсъдимият в последвалото дело някогашен основен секретар на Министерския съвет Росен Желязков бе оневинен от съда.) Премиерът съобщи, че постоянно е бил демократ по душа и има вяра в инстинкта на хората. Призова ги да си спомнят времената обратно, като уточни и проблемите с боклука на София. " - в. " Дневник ".

" Да благодаря на всички софиянци, които поддържаха моята кандидатура, благодарим за доверието, за мен това значи доста огромна отговорност. Това съобщи претендентът за кмет на столицата Йорданка Фандъкова, която печели първия тур пред Мая Манолова.Фандъкова изрази убеденост, че софиянци са посочили, че имат вярната преценка и желаят развиването на София да продължи. Искам да благодаря и на хората, които застанаха дружно с мен в тази акция и които имат желанието да работят за София. По думите й е значимо в Столичния общински съвет да има бистрота, което да подсигурява развиването на бъдещи планове. " Надявам се, че и идната неделя софиянци ще излязат да гласоподават, тъй като този избор е значим. Заставаме с съответни решения и планове ", прикани тя. Фандъкова сподели, че е подготвена за диалози с всички десни претенденти, тъй като софиянци са посочили, че има положителни и прагматични решения в техните стратегии... " - в. " Труд ".

" Пробивът е изработен - София отива на балотаж след 14 година Направиха го жителите. Това, което за 15 година не можаха партиите, го направиха жителите. Това съобщи гражданският претендент за кмет Мая Манолова в изказване от изборната си шатра пред НДК. Благодаря на всички, които излязоха да гласоподават. Които гласоподаваха за смяната, за мен. Благодаря за напъните, за вярата, за смелостта. Днес София сподели, че желае смяна, сподели Манолова. " - в. " 24 часа ".

" Обрат в Пловдив. Стана ясно, че на балотажа отиват претендентът на ГЕРБ Здравко Димитров, който води с 33 % и кандидатът на Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ Славчо Атанасов. Данните от паралелното броене на Алфа Рисърч сочат, че той изпреварва Дани Каназирева, за която екзитполът сочеше, че е втора. Славчо Атанасов води с към 7 % пред Каназирева, разяснява шефката на Алфа Рисърч Боряна Димитрова. " - в. " Стандарт ".

" Движение за права и свободи взе от раз обичайните си общини Кърджали, Кирково и Крумовград. Всеки ден се потвърждаваме пред вас, сподели Хасан Азис на хората, който го приветстваха,след като стана ясно, че печели петия си мандат. Нов управнически мандат завоюваха още Румен Пехливанов в Рудозем, Шинаси Сюлейман в Кирково и Себихан Мехмед. Подкрепата за тях е една от най-високите в страната. Пехливанов е над 65%. Сюлейман ще продължи да ръководи с над 65 % поддръжка. Себихан Мехмед още веднъж завоюва изборите за кмет на община Крумовград. Подкрепата за нея е над 65 %. " - в. " Стандарт ".

" Не ни чака политическа рецесия. Тези избори затвърждават политическото статукво, само че го затвърждават като статукво, което страда от липса на опция, а такава липса води до застой, разяснява в изборното студио на Българска национална телевизия политологът Огнян Минчев. Оттук нататък можем да чакаме една непоклатимост в границите на останалата част от мандата на сегашното ръководство, само че проблемите на политическото ръководство на България ще се задълбочават, предвижда Минчев. Особено в Пловдив и в София резултатите приказват, че страната е пред смяна, само че в същото време не можа да става и дума за политическа рецесия и ГЕРБ прави задоволително, с цел да си обезпечи спокойна година, а може би и до края на мандата - в случай че не се случи нещо ново, разяснява социологът Андрей Райчев. Той подчертава и върху извънредно безапелационното, по думите му, показване на младежите от " Спаси София ". Така или другояче това демонстрира също нещо ново в обществото - някакво неспокойствие, отвращение, разяснява Райчев. " - в. " 24 часа ".

Задочният вербален двубой сред премиера и президента по избора на основен прокурор също е измежду тематичните акценти.

" При гласуването си тази заран президентът уточни Борисов като главен отговорник за безалтернативната кандидатура на Гешев. " Това е следващ опит на Борисов да трансферира неговата отговорност върху някой различен. Всички знаят доста добре, че не президентът номинира и избира основен прокурор, а Висш съдебен съвет. И тъкмо във Висш съдебен съвет Борисов има голямо въздействие в лицето на парламентарната квота в съвета, която е от неговото парламентарно болшинство. И си спомняте, че министър председателят не се стеснява да подменя ръководителя на Народното събрание, само че избяга от обществена отговорност за гласа на хората, които той изпрати във Висш съдебен съвет. Той избяга от отговорности в лицето на своя министър на правораздаването, който имаше правото и задължението по закон да издигне втори претендент, с цел да има действително съревнование ", разяснява Радев, представен от БГНЕС... " - в. " Сега ".

" Премиерът Бойко Борисов упрекна президента Румен Радев, че в изборния ден е пропагандирал в интерес на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Изказването му пристигна, откакто гласоподава в родния си град Банкя. То беше в отговор на думите на президента по-рано през днешния ден, който разгласи, че Борисов е избягал от отговорност, като не е издигнал различен претендент за поста основен прокурор и по този начин единственият борещ се за поста Иван Гешев беше гласуван в четвъртък от Висшия правосъден съвет... Според премиера изявлението на президента е предизборна пропаганда, която подвежда гласоподавателите. По думите му Висш съдебен съвет се състои от 24 индивида, като от тях 11 са от парламентарната квота. " От тези 11 трима са от ГЕРБ, трима от Българска социалистическа партия и двама от Движение за права и свободи. Последните две партии поддържаха Радев на изборите ", добави Борисов. " Когато приказваш лъжи, това е тежко нарушаване на закона. Така той (бел. ред. Румен Радев) пропагандира гласоподавателя. Той има по-голяма квота във Висш съдебен съвет от мен и трансферира доста фино и йезуитски топката върху мен. Просто не желая да пропагандира за Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, тъй като това е подстрекателство ", посочи министър председателят. Той добави, че правосъдният министър Данаил Кирилов е един от най-старите членове на ГЕРБ и в случай че е дал предложение за основен прокурор, е щяло да се приказва, че това е партиен претендент. Борисов прикани Радев " когато приказва за господство на закона, да го съблюдава "... Той разяснява и думите на президента, че няма да се подаде на напън от нито една страна, когато би трябвало да реши дали да подпише указа за назначението на Гешев за основен прокурор. " Някой го натискал? Ами, да каже кой го натиска. От мене не е сигурно, тъй като нямам достъп до него. Това за натиска ще го развием. Много забавно кой натиска президента да прави или да не прави каквото и да е ", съобщи Борисов... " - в. " Дневник ".

" Сигурен съм че президентът ще съблюдава Конституцията във връзка с произнасянето за избора на Иван Гешев за основен прокурор, съобщи Борислав Цеков, специалист по конституционно право, по Нова телевизия. Много погрешно се интерпретира, че президентът може да бави доста решението си, тъй като няма записан период, сподели още Цеков и Добави: Щом няма период, това значи незабавно. Нямам поради на мига, а рационален период, в който да има опция за обсъждане. Смятам, че рационално е да се изчака да минат изборите, в тази ситуация и балотажа, и би трябвало да чакаме изговаряне от Радев, сподели още Цеков. Той съобщи, че процедурата по избора е посочила висок стандарт на бистрота и не чака конституционна рецесия, сподели Цеков. " - в. " Стандарт ".

Вестниците оповестяват също и за първата белодробна трансплантация у нас.

" За първи път в България е осъществена белодробна трансплантация, заяви здравното министерство. Направена е от екип на болница " Лозенец ", управителен от доктор Игор Тодораке от университетската болница в Хановер и проф. доктор Любомир Спасов. Трансплантацията е почнала към 22.30 на 26 октомври 2019 година и завършила към 4.30 часа. През цялото време министър Ананиев е получавал информация за хода й. Реципиент е 70-годишен мъж с последна степен на белодробна непълнота заради белодробна фиброза. В момента пациентът се намира в реанимация... " - в. " Сега ".

" По информация на Изпълнителна организация " Медицински контрол " сега чакащите у нас за белодробна трансплантация са 19. За тях единствената опция до момента беше интервенция в Австрия, където трансплантациите се възобновиха след 2-годишно спиране. Припомняме, че 28-годишната Илияна Христова беше сполучливо трансплантирана с бял дроб при започване на август в Университетската клиника във Виена. Тази година и наши експерти започнаха образование в болничното заведение във Виена. Прогнозите бяха първата белодробна трансплантация у нас да бъде осъществена през 2021 година в УМБАЛ " Света Екатерина " - в. " Стандарт ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР