Местната власт във Варна предприема мерки за финансово оздравяване на

...
Местната власт във Варна предприема мерки за финансово оздравяване на
Коментари Харесай

Местната власт във Варна с важно решение за Градски транспорт

Местната власт във Варна подхваща ограничения за финансово излекуване на общинския транспортьор " Градски превоз “. Община Варна и Общинският съвет ще търсят решение за стабилизиране на сдружението, стана ясно на днешното съвещание на отрасловата комисия към локалния парламент, заяви кореспондент на Varna24.bg

Общият дефицит на средства на " Градски превоз “ е в размер на малко над 7 млн. лв., от които 5,9 млн. лева са просрочени отговорности. С част от преходния излишък от бюджета за предходната година ще бъдат покрити най-неотложните заплащания и общата сума на дефицит ще остане към 6,4 млн. лв., бе изтъкнато на съвещанието.

Съветниците разпоредиха на управлението на " Градски превоз “ да изследва опциите за изтегляне на банков заем, с който да се изплатят отговорностите. В екипа по изследване ще бъде включен и заместник-кметът с сектор финанси и бюджет Христо Рафаилов.

В дневния ред на днешното съвещание беше включено и предложение от групата общински съветници от Политическа партия ГЕРБ учениците, студентите, пенсионерите и хората с увреждания да пътуват гратис в публичния превоз на Варна. Съветниците обосновават предлагането си с обновяването на автопарка на " Градски превоз “ ЕАД, с което бяха пуснати в придвижване 50 нови електробуса.

" В резултат на това се чака понижаване на разноските на сдружението за дизелово гориво и пропан-бутан с към 50%, като на годишна база сумата възлиза планирано на над 3 млн. лв., какъвто почти е размерът на приходите от абонаментни на преференциални цени. Намаление на разноските се чака в забележителна степен в дяла за аварийните елементи, който заема водещо място в разходната част “, аргументират се съветниците от ГЕРБ.

В отговор общинската администрация показва, че приходите през 2023 година от продажбата на абонаментни карти за групите, посочени в предлагането, възлизат на 4,365 млн. лв.. В тази сума влизат и постъпленията от картите за учениците до 14-годишна възраст, на които от февруари тази година се обезпечава безвъзмезден превоз, а общината получава за задачата средства от държавния бюджет. Затова е нужен нов разбор за финансовия резултат върху локалната хазна. Съветниците гласоподаваха отсрочване на точката и сложиха 20-дневен период, в който администрацията да показа новия разбор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР