Местата, където има най-голямо струпване на кърлежи са гъста растителност

...
Местата, където има най-голямо струпване на кърлежи са гъста растителност
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Всеки 5-и кърлеж може да е заразен, но да не успее да предаде болестта

" Местата, където има най-голямо скупчване на кърлежи са гъста растителност или гниещи клони, листа и треви, които поддържат задоволително влага. Затова би трябвало да се разхождаме по алеите, а не по-малките пътечки в парка. Дори когато спрем за малко на скамейка, би трябвало да знаем, че в случай че сме близо до тревата или дърветата, ние сме привлекателни за кърлежите и те прескачат до нас ". Това съобщи пред БНР проф. Ива Христова, шеф на Национален център по заразни и паразитни заболявания.

Обичайно кърлежите се впиват задколянната ямка, в сгъвките горе в слабините, при децата по главата, даже по косата, зад ушите, по корема, по гърдите, в пъпа, по гърба.

" За страдание ухапването не се усеща, тъй като те отделят обезболяващи субстанции, няма болежка. Дори може да го следим по какъв начин се впива, без да го чувство, не е като ухапването от комар... Кърлежът би трябвало да се смъкна незабавно, въпреки, че не всеки кърлеж е инфектиран, да кажем всеки 5- 6 - 10 ти кърлеж може да е инфектиран, само че да не успее да съобщи заболяването, по тази причина не би трябвало незабавно да се плашим, само че в случай че кърлежът е инфектиран и той е стоял часове, той може да съобщи заболяването ", изясни още проф. Ива Христова.

" Ако са минали ча с- два и видим по тялото на детето кърлежа, го отстраняваме с пинсета, като го захващаме оптимално покрай кожата, а не за върха на кърлежа, тъй като ще го скъсаме. Кърлежът вкарва в кожата единствено хоботчето си, по този начин се познава, той се забива под ъгъл 45 градуса в кожата и от горната страна е равен, а изпод се виждат свити крачетата. Така че, в първите два часа се отстранява бързо и мястото се дезинфекцира ", споделя още тя. И изясни, че ако е прокиснал повече в тялото, сами няма да се оправим, тъй като се е циментирал в нашето тяло. Тогава се търси здравна помощ, с цел да бъде свален.

У нас се вършат проби единствено за лаймската болест, само че не е необходимо всеки кърлеж да се изследва, в случай че е изваден след два часа. Опасност основават кърлежите, които са престояли дълго време. При проучването се вижда типа на кърлежа, като те предават другите инфекции. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР