Месецът на страхотни голове, коментаторски гафове, човешки геройства, симулации и

...
Месецът на страхотни голове, коментаторски гафове, човешки геройства, симулации и
Коментари Харесай

Моментите, с които ще запомним Евро 2020

Месецът на страхотни голове, коментаторски гафове, човешки геройства, симулации и бъзици с „ Кока-кола “ приключи уместно. Драма с дузпи реши шампионата в интерес на Италия. В „ Изотопия “ посрещнахме Европейското с подобаващи мемоари и съпоставения. Сега ще го изпратим с ранглиста.

Помолихме футболните запалянковци от „ “ (3 години футболни вести без " тирета ", " козирки ", разноцветни Златки и Венци Стефанов) да подберат 10 момента, с които ще запомним миналото състезание. Представиха ги острието на страницата Десислав Лафчиев, прочут и като Кърджалийския Деко, и . Чуйте ги в прикачения тон. А моментите са както следва:

10. Симулацията на Чиро Имобиле против Белгия

Четвъртфинал Белгия – Италия. На пръв взор нападателят на Лацио Чиро Имобиле претърпява доста тежка травма, съпроводена от типично южноевропейски гърчове по тревата. Като истински Лазар, той се изправи и затича напълно обикновено, незабавно щом съотборниците му означиха гол. За малко беше Имобиле, след това стана Мобиле.  

9. Футболистите и Кока Кола  

Всичко стартира от Кристиано Роналдо, който по време на конференция реалокира отвън кадър две бутилки Кока-кола с посланието, че би трябвало да се пие вода. Насред Евро 2020, жестът на португалеца срина акциите на главния спонсор.

Това породи наклонност. По същия метод Пол Погба махна от кадър шише бира, сякаш по религиозни аргументи. Бирата беше безалкохолна. Андрий Ярмоленко реши да се възползва от държанието на сътрудниците си и непосредствено сподели на Кока Кола и Хайнекен, че в случай че желаят някой да ги популяризира абсолютно, могат да му се обадят. А като същински представител на славянските нации, съветският треньор Станислав Черчесов показва по какъв начин бутилка се отваря с друга бутилка. 

8. Пепи Дъ Кок страйкс ъген



Всички помним онова завръщане на Петела на Световното през 2018. Тогава Властелинът на българския футболен коментар непосредствено ни осведоми тъкмо колкостотин дни спортното управление на Българска национална телевизия ни е лишило от наличието му. Времето без Петела беше печален интервал, в който „ приятелите на футбола “ гледахме „ зеления килим “, без да знаем кои са „ огромният виновник “, „ огромният дебитор “, „ огромният воин “ и „ непростимите гафове, неподхождащи на футболист/треньор от такава класа “. Наруши се и традицията коментаторът да се среща с огромна част от футболистите, до момента в който гледа съответния мач.

Вече всичко е наред. Макар и да не е „ първи избор “ на телевизионното управление, Петър Василев краси с експертиза и тембър най-малко няколко мача на огромно състезание. На Евро 2020 се насладихме на Петела най-много на мача Дания – Финландия. Коментарът му трайно материализира на терена легендата Петер Шмайхел, който замести на вратата сина си Каспър, и Пиер-Емерик Хойберг – някаква композиция от халфа на датчаните Пиер-Емил Хьойберг и нападателят на Арсенал Пиер-Емерик Обамеянг.

Слушаме Петър Василев с обич. С него сигурно не е скучно.

7. Голът на Патрик Шик против Шотландия

Няма доста какво да се каже – брутално осъществяване от центъра на терена, довело до Гола на шампионата.

6. Анализът на Валери Божинов за схемата на Италия

 Валери Божинов

Предпоследно включване от телевизионните студиа. Още преди края на първия мач в шампионата, . Нападателят опита да направи обширен разбор и в един миг спря да е смешно, тъй като Божинов сигурно не помни въпроса и какво тъкмо искаше да каже

5. Сбогом, Йоги Льов!

В последния си мач от групите против Унгария, Германия на Йоахим Льов не изглеждаше като международните му първенци от преди 7 години, а като тим, който би трябвало да отпадне.

Последният мач на Льов отпред на Маншафта обаче беше прощаване с чест. Германците бяха изцяло равностойни на бъдещия финалист Англия и единствено малшанса и пословичната увереност на Тимо Вернер пред гола ги лишиха от опция за освен това. За да няма нищо изчезнало в този завършек, Льов подсети за най-силните си години, бръкна си в носа и опита на усет личната продукция. Отвъд афинитета му към телесни тайни, сигурно ще го запомним и като един от огромните треньори във футболната история на Германия.

В същия мач Англия на Гарет Саутгейт сподели темперамент ипречупи една 55-годишна поличба – победи огромния си противник като хазаин и на елиминационна фаза за пръв път от финала през 1966 година. Брилянтното показване на Стърлинг, Грийлиш, Шоу и Кейн накара почитателите още веднъж да запеят „ It’s coming home ”. За това – по-късно.  

4.  Автогол!

Покойният Иван Вуцов споделяше, че головете са „ мизето “ на футбола. Ако приемем тази аксиома на класика, автоголовете са нещо като чинията с пача – от време на време е там, има чудноват усет и множеството от хората на масата не я желаят.

На отсроченото Евро 2020 пачата беше главно мезе. 11-те автогола са повече от всички вкарвани досега на европейски финали, както и надвишават общият брой попадения на голмайсторите на този шампионат - Патрик Шик и Кристиано Роналдо.

Видяхме всички типове автоголове на всяка допустима фаза (без финала). Словакия и Португалия дори съумяха да вкарат в личната си врата по два пъти за един мач (съотв. против Испания и Германия).

В този церемониал на резила ще отчетем точно вратаря на Словакия Мартин Дубравка, койтовъв волейболен жанр заби топката в мрежата си против Испания. За да му е напълно гадно, Дубравка малко преди този момент беше хванал дузпа. В името на справедливостта, в идващия мач на Испания сътрудника му Унай Симон пропусна под крайници си връщане на Педри, което след това мина и през голлинията. Това обаче не костваше отпадане на иберийците, които след продължения победиха Хърватия с 3:5. А това даже не беше мачът на шампионата.

3. Швейцария – Франция

Ако би трябвало да посочим такава среща, то това ще е другия осминафинал в същата вечер. В него видяхме изненадващо начало, пропусната дузпа, поврат, равнене, продължения, 9 точни и още една пропусната дузпа. След всичко това международният първенец отпадна, като преди този момент водеше с 3:1 в 80-тата минута. Телевизионният облик за поколенията на драмата сред Франция и Швейцария ще остане оня почитател на алените, който пред очите на света мина през цялостната палитра от човешки страсти в границите на две минути.

За феновете на поличбите – оказа се, че преди мача френският селекционер Дидие Дешан някак си се заключил на терасата на хотелската си стая. Наложило му се да вика за помощ, не знаем на какъв език. Със сигурност Дешан няма да запомни Румъния, където се игра този осминафинал, с хубаво. 

2. На Ивайло Ангелов му звъни телефона в ефир и подвига




. В него коментаторът Ивайло Ангелов сподели забележително самообладание. Той не се тормози, че не е спрял звука на телефона си и че въпросният телефон звъни в ефир. Ангелов реши и да вдигне, несполучливо прикривайки микрофона, след което феновете схванаха, че не може да приказва и разяснява мача. Впоследствие коментарът на футбол продължи все едно нищо не е било.  

1. Дания



Ако случката със сърдечния удар на Кристиан Ериксен, мигновената реакция на капитана му Симон Кяер и последвалото мощно показване на Дания, като че ли излязло от най-романтичните футболни години, не е обичаното ви нещо на това европейско, то в гръдния ви панер могат да се изстудяват бири.

Накрая нашият отговор на два въпроса, свързани с полуфинала и рухването на Рахийм Стърлинг. Заслужи ли Дания да стигне финала с играта си против Англия? Спорно е. Трябваше ли да отпадне с някакво сходство на дузпа, парадоксално позволено от VAR? Със сигурност не.

Ще кажем обаче и това - в случай че при тази обстановка беше свирена дузпа в мач с по-малко значение и против нетолкова приветлив тим, на никого нямаше да му пука толкоз.

Почетни споменавания посредством музикални поздрави:

Англия

През 90-те и първото десетилетие на новия век Англия си завоюва доста почитатели по света със самоотвержен и атрактивен футбол, завършващ с тъжни отпадания. После имахме едно необичайно десетилетие, а в този момент Саутгейт промени формулата и преодоля огромни прокоби (Германия, постигане до финал) посредством закостенял, само че ефикасен футбол. Не можа обаче да се оправи с още две проклятия – дузпите и Италия. Кофти нотките в сензационното показване на Англия остават цялостното домакинско преимущество, отношението на почитателите им и това рухване на Стърлинг.

Италия

Без доста огромни звезди и с доста хубав футбол – по този начин Манчини и футболистите му направиха страната си европейски първенец. " Сините " измежду нас се радват, а другите най-малко за малко им прощаваме всички закучени мачове и театрални симулации, на които ни подложиха през годините. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР