Месец след мащабната акция на ГДБОП и прокуратурата за нелегалния

...
Месец след мащабната акция на ГДБОП и прокуратурата за нелегалния
Коментари Харесай

Реекспортът на скъпи лекарства продължава, твърдят пациенти

Месец след огромната акция на ГДБОП и прокуратурата за незаконния успореден експорт на медикаменти практиката продължава. За това предизвестиха пациентски организации.

Техните разбори демонстрират, че близо 60 на 100 от импортираните у нас лекарства по-късно се изнасят в Европейския съюз.

Става въпрос за експорт за медикаменти за близо 1,5 милиарда лв., освен това единствено за година.

Данните са на Национален статистически институт и са предоставени по достъп до социална информация. Пациентските организации са поискали такава и от Здравната каса за едни от най-често изнасяните медикаменти. От данните е видно, че броят на протоколите, с които пациентите вземат медикаментите, е по-голям от броя на платени от Касата медикаменти.

--> От 6 години Анели Гавраилов страда от рядко заболяване на хипофизата. Приема лекарството „ Сандостатин” на цена над 3 хиляди лв. на месец, което е обезпечавано от Здравната каса. Без медикамента болестта може да докара до гибел.

„ Много постоянно лекарството го няма – нито в аптеката, нито в техния склад. Има месеци, в които по този начин или другояче не мога да го получа. Спира се лечението”, споделя той.

30 на 100 от пациентите със болестта на Анели остават без това лекарство, тъй като липсва в аптечната мрежа. Според пациентски организации повода е в назаконния реекспорт на лекарства.

„ Фирмата внася задоволително количества, това е открито след проверки”, съобщи Ваня Добрева, ръководител на Асоциация „ Хипофиза”.

НПО-тата сравнили и отпуснатите и платените количества от медикаментите, които са най-интересни за успореден експорт. За задачата получили данни от Здравната каса, в които броят опаковки по дейни протоколи са повече от броя платени опаковки, както и противоположното.

Според Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана правата в здравеопазвнаето има „ безспорна какафония” в събирането на информация за пазара на медикаментите.

От Здравната каса отхвърлят тази информация. Според тях данните са неточно показани. В момента в аптеките липсват медикаменти за трансплантирани пациенти, такива с хронични болести и диабет.

„ Ние считаме, че медикаментите не би трябвало да са в свободно движение”, означи Антон Вълев, ръководител на Националната аптечна камара.

А Анели се надява на по-строг надзор с цел да не страдат пациентите.

Вече се готвят законодателни промени и описи, с които да се следят количествата на съответни медикаменти, а други да се забранят за експорт.

От пациентските организации обаче считат, че тази смяна няма да сработи в интерес на пациентите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР