Месец преди Великден пазарът на агнешко месо е привидно спокоен

...
Месец преди Великден пазарът на агнешко месо е привидно спокоен
Коментари Харесай

Производители на агнешко: Купувайте директно от фермите

Месец преди Великден пазарът на агнешко месо е видимо спокоен - потребителите към момента не са почнали да търсят интензивно обичайния за празниците артикул, само че животновъдите към този момент имат опасения дали ще могат да осъществят стоката си, на каква цена ще продадат агнетата и дали няма да бъдат притиснати от нелоялна конкуренция на вносно месо.
Българските фермери могат да обезпечат празничния пазар с българско месо , счита съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

В последните няколко години по Великден и Гергьовден на пазара се осъществят към половин милион агнета , споделя той.

Една част от животинската продукция като продажби на дребно се осъществя непосредствено от фермите. През комерсиалните вериги се осъществят към 80-90 хиляди агнета , прецизира Караколев.

Фермерът Красимир Бурмов, чието стопанство се намира сред Велико Търново и Габрово, не е чак подобен оптимист.

В България няма животни . През последните 3-4 години държавното управление единствено говореше за цели в отглеждането на животни, за подкрепяне в отглеждането на животни. Само празни приказки “, разяснява Бурмов и дава съответни измерения на казуса.

 Снимка: БГНЕС

В България имаше 11-12 милиона овце, сега са към половин милион . С нашите благоприятни условия, колкото и да се напрягаме, ще ни е доста мъчно да задоволим потребностите на вътрешния пазар. Останалото ще би трябвало да пристигна навън. “

Бурмов прави съпоставяне с Гърция, където по думите му на население 8-9 милиона се падат 10 милиона овце, а в Македония на 2 милиона поданици се пада същият брой овце. В Румъния при към 20 милиона поданици има 15 милиона овце.

Защо при тях върви, а при нас не “, пита фермерът.

„ Не може да изкарваме постоянно българските животновъди най-некадърните, най-мързеливите и най-неспособните на света. Има нещо друго сбъркано . Трябва да се търсят грешките и да се отстраняват. “

Като сравниш броя на овцете и броя на българите, излизат смешни числа – ние можем да произведем 150-200 грама агнешко месо на глава от популацията , споделя Красимир Бурмов.

Според него, с цел да оцелеят производителите на агнешко месо, поради обстановката би трябвало да има „ най-малко 50% завишение на цените “ на кг живо тегло.

Красимир Бурмов има 900 овце и 500 подготвени за продажба агнета. За да стигнат до магазините и потребителите, огромната част от тях ще минат през лицензирани кланици .

 Снимка: БГНЕС

Пазарът на българско агнешко обаче би трябвало да се оправи с още едно предизвикателство, предизвестява Симеон Караколев.

„ Точно при започване на акцията, когато пазарът се е насочил към родните производители, една от веригите вкарва стремително на ниска цена агнешко от Македония . Това агнешко в България влиза без мито. “

В Македония към момента животните се изхранват с трупно брашно от изгорели животни , регулациите в Европейски Съюз са в пъти повече, в сравнение с в Македония, отбелязва Караколев.

„ Това е протеинов фураж, той замества скъпите фуражи , само че в Европейски Съюз е неразрешен, тъй като има останки, пък и не е прелестно да знаеш, че животните са хранени с това. “

Вносът на агнешко от трети страни не е неразрешен .

 Цените на агнешкото през 2020-а година Снимка: БГНЕС

„ За една облага от 200 000 лв., тъй като тази верига ще осъществя такава облага, ти унищожаваш труда на хиляди стопани, сривайки цената “, акцентира Караколев.

Важно е хората да имат осведомен избор какво тъкмо купуват, безапелационен е Симеон Караколев, който прецизира, че върху месото би трябвало да има щемпел, а не леке или мацаница. Синият щемпел значи, че месото е създадено у нас , а аленият щемпел е знак, че то идва въпреки това.

Купувайте непосредствено от фермите “, поучава Симеон Караколев.

Повече по тематиката слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР