Месец март се очертава като много специален за музикантите и

...
Месец март се очертава като много специален за музикантите и
Коментари Харесай

Големият пианист Евгений Кисин гостува за първи път в България

Месец март се обрисува като доста специфичен за музикантите и меломаните у нас. В София един след различен дойдат световноизвестни реализатори и феновете им се трансформират в звездобройци.

Тази седмица в центъра на вниманието са двама изключителни интерпретатори - пианистът Евгений Кисин и виолончелистът Миша Майски, чиито концерти са в сряда и в четвъртък. Поканите са от Софийската филхармония, само че двамата реализатори гостуваха в НМА „ Проф. П. Владигеров “, където получиха почетното звание Доктор хонорис идея.

Евгений Кисин за първи път ще застане на българска сцена - в четвъртък, в зала „ България “ със солов рецитал.

 Кисин се срещна с преподаватели и студенти от Академията и беше очевидно разчувствуван от вниманието към него. По мотив званието Доктор хонорис идея, връчено му от ректора на Музикалната академия проф. Сава Димитров, 50-годишният актьор разяснява:

" Никога не съм се стремил към награди и звания, само че те са оценка за моя труд. Затова са ми скъпи. Включително и степента, която получих през днешния ден. Разбирам, че това решение е било непринудено, тъй като и концертът ми в София беше проведен наскоро. Казах на уредниците, че ще бъда свободен и ще мога да направя рецитал преди няколко седмици. Спонтанните решения постоянно са най-искрените. Затова съм доста признателен “ 

Той е притежател на разнообразни награди, като „ Грами “, съветската държавна почетна премия „ Триумф “, оценки на името на Шостакович, на Херберт декор Караян и редица други, само че не и от състезания, на които в никакъв случай не се е явявал. Както самият той сподели, не е бил и член на жури даже.

Биографията му наподобява на азбучник, в който човек може да открие имената на най-реномираните оркестри и зали по света и на най-изявените диригенти, с които е работил в тези 40 години стремителна кариера. Въпреки това скромността му е забележителна - и в държанието му, и в думите, в които няма дори сянка на прекалено самочувствие. Говори с почитание за сътрудниците си на международната сцена:
 
" Много обичам и оценявам високо такива пианисти от днешното време като Марта Аргерич, Даниел Барембойм, Григорий Соколов, Мъри Пърая, Андраш Шиф, Михаил Плетньов, Кристиян Цимерман " - описа той.

Евгений Кисин е почетен с купата Доктор хонорис идея на образователни заведения в Манхатън, Лондон, Хонконг и Йерусалим. Към тях добави оценката, което получи на 8-ми март в Националната музикална академия „ Проф. П. Владигеров “.

Как пианистът дава отговор и на други въпроси, заложени му от публицисти, студенти и преподаватели - чуйте в репортажа в звуковия файл.
 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР