Мерките за неотклонение в съдилищата в Софийския апелативен район при

...
Мерките за неотклонение в съдилищата в Софийския апелативен район при
Коментари Харесай

Иновативно: Гледат по скайп мерките на арестантите

Мерките за неотклонение в съдилищата в Софийския апелативен регион при техническа опция да бъдат по скайп или посредством видеоконферентна връзка, е предложил ръководителят на САС Даниела Дончева с писмо от 17 март 2020 година до административните ръководители на съдилищата в апелативния регион, оповестява "Монитор ".

Причината е епидемиологичната конюнктура, обвързвана с разпространяването на COVID-19 на територията на страната и оповестеното с Решение от 13.03.2020 година на Народно събрание изключително състояние.

Съдебният регион на Апелативен съд - София обгръща осем окръжни съдилища – Окръжен съд -Благоевград, ОС-Видин, ОС-Враца, ОС-Кюстендил, ОС-Монтана, ОС-Перник, ОС-София, Софийски градски съд и съответните районни съдилища.

Препоръчано е и да се коментира на обвинените процесуалната опция да не се явяват в производствата по въззивна инспекция на първоинстанционните избрания.

Препоръките се основават на това, че по този метод доста ще се понижи рискът от разпространяване на COVID-19.

Във връзка с епидемиологичната конюнктура и за предварителна защита, в Софийски градски съд и Софийски областен съд е основана нужната организация и е обезпечена техническата. опция за отдалечено разглеждане на производствата по ограничения за неотклонение, както и по делата по Закона за здравето, посредством скайп-връзка, като за задачата е осъществена нужната съгласуваност с Групово дело „ ИН “, ЦПЗ „ Проф. Н. Шипковенски “, ЦПЗ-София и ДПБ „ Св. Иван Рилски “.

Целта на подхванатите ограничения е обезпечаване в оптималната степен отбраната на здравето и живота на всички участващи в правосъдните производства лица – в това число съдии, правосъдни чиновници, жители и юристи.

Наред с това дежурните деловодители на Софийски градски съд дават на отворените входове на постройката документи по незабавните каузи, избрани от Висш съдебен съвет, каквито да вземем за пример са обезпечителните заповеди.

В същото време регистратурата на Софийски градски съд не е серпантина и продължава да приема писма и колета от всички куриерски компании в страната, както и да обработва постъпилите посредством е-поща и факс бумаги.

Прокурорите и следователите също ще могат да работят отдалечено, реши Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет в сряда. На съвещанието си кадровиците одобриха редица ограничения.

Сред тях са да се съобрази присъединяване на прокурори в правосъдни каузи за интервала от 18 март 2020 година до преустановяване на изключителното състояние според решенията на Съдийската гилдия за анулация на разглеждането на редица каузи.

Административните ръководители, съгласно спецификата на работата във всяка прокуратура, да вкарат организация на активността посредством работа по график или работа от разстояние (дистанционна форма на работа), както и да провеждат провеждането на засилени противоепидемични ограничения в работните помещени.

Достъпът на прокурори, следователи и правосъдни чиновници в правосъдните здания се дефинира със заповед на съответния административен началник. Административните ръководители би трябвало да провеждат осъществяването на всички административни услуги на правилото на "едно гише ", физически ситуирано оптимално покрай входа на правосъдната постройка като обезпечат непрекъснатото му застраховане с нужните защитни средства против разпространяване на инфекцията.

Препоръчва се призоваването на лица по преписки и досъдебни производства за интервала на оповестеното изключително състояние да се прави по телефон или по електронен път, подаването на документи да се прави по пощата или по електронен път.

Работата на деловодствата с жители да се ограничи оптимално, като информацията за въведената организация да се разгласява на уеб страниците на прокуратурите. Справки се правят единствено по телефоните, оповестени на формалните страници на прокуратурите или по електронен път на оповестените от тях електронни адреси.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР