Мерките срещу разпространението на коронавируса трябва да бъдат засилени. Това

...
Мерките срещу разпространението на коронавируса трябва да бъдат засилени. Това
Коментари Харесай

Представител на СЗО у нас: Мерките срещу COVID-19 трябва да бъдат засилени

Мерките против разпространяването на ковид би трябвало да бъдат засилени. Това сподели в изявление за bTV представителят на Световната здравна организация в България Скендер Сила.

Интервю на Ивайло Везенков.

Каква съгласно вас е повода за сериозната обстановка в България сега?

Много слабото предпочитание на хората в България да се имунизират спрямо други страни от Европейски Съюз. Както знаете България разполага с безвредни и ефикасни ваксини от 27 декември предходната година, както останалите страни. Още по-притеснителното е, че равнището на имунизация измежду рисковите групи също е ниско.

Вторият фактор е „ Делта “ разновидността. Той е по-заразен и протича по-тежко.

Третият фактор е недоверието и дезинформацията. От началото на пандемията хората са изложени на дезинформация. Тя е смъртоносна, а имунизациите избавят животи.

Защо въпреки всичко хората чуват повече подправените вести, а не научните доказателства?

В страните със стабилен триумф с имунизацията здравните служащи от първа линия окуражават хората и дават образци, като самите те се имунизират. Медиците имат основна роля в това да дават информация в точния момент, тя да е разбираема и елементарна и да се основава на достоверни данни и източници.

Не сме ли закъснели с това?

Не, в никакъв случай не е прекомерно късно, тъй като евентуално този вирус ще бъде с нас и в бъдеще. Не можем да заличим вируса, само че можем да понижим броя на смъртните случаи, на настанените в лечебни заведения, трагичните социално-икономически аспекти, само че също по този начин и резултата върху психологичното положение на хората.

Казвате, че сме надалеч от края на пандемията ли?

Най-вероятно, имайки поради данните от пандемиите в предишното. С виновни и твърди решения от управляващите обаче можем по-бързо да се върнем към естествения живот, да спасим човешки животи и да отворим стопанската система.

Мислите ли, че епидемията в българия се управлява съответно?

Това, пред което сме изправени, сложи на тестване даже богатите страни с доста добре функциониращи здравни системи, с добра инфраструктура и задоволително интензивни отделения. Според наш разбор на всички места има основни аспекти, които би трябвало да се трансформират. Трябва уверено водачество и добра съгласуваност - отвесно и хоризонтално, а точно във всички браншове и на общинско равнище. Вторият детайл - ранно предизвестие и навременна реакция, както и мотивиращо заплащане за здравните служащи.

Необходими ли са още ограничения у нас?

Мерките би трябвало да бъдат удвоени, утроени, да се форсира следенето на случаите, маските да бъдат наложителни, да няма скупчване на хора в закрити места. Там вирусът се популяризира най-лесно. През последните дни видяхме, че от ден на ден хора се тестват. Позитивните би трябвало да се карантинират, с цел да не заразява останалите. Важна е и персоналната отговорност.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР