Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух са основният акцент

...
Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух са основният акцент
Коментари Харесай

Европейски екоминистри бистрят качеството на въздуха от София

Мерки за възстановяване качеството на атмосферния въздух са главният акцент в първия ден от Неформалното съвещание на министрите на Европейски Съюз по околна среда , което се организира като част от календара на Българското председателство на Съвета в София на 10 и 11 април. Министрите на 28-те страни членки, представители на Европейската комисия и на страните от Западните Балкани и на Европейската асоциация за свободна търговия обменят отзиви за по-доброто контролиране . Утре следва разискване на тематиката за интернационалните договаряния по изменение на климата.

" Категорично настъпи моментът за преосмисляне на наличните подходи за решение на проблемите , свързани с качеството на въздуха, за прекосяване от визии и упоритости към действителни дейности и съответни резултати. Ефективните дейности за понижаване на въздействието на замърсяването на въздуха изискват дълбоки промени, както в политиките, по този начин и в метода на живот и мислене ", безапелационен беше министърът на околната среда и водите Нено Димов.

" Над две трети от страните в Европейски Съюз имат проблем с чистотата на атмосферния въздух . За първи път, откогато България е член на Европейски Съюз, тази тематика се повдига на толкоз високо равнище ", отбелязва Нено Димов. Той регистрира, че в другите страни аргументите, водещи до проблематичните равнища за замърсяване на въздуха са разнообразни и по тази причина за всяка страна има разнообразни решения и ограниченията не могат да бъдат унифицирани.

 Европейска комисия изисква незабавни ограничения за по-чист въздух от страните членки
Европейска комисия изисква незабавни ограничения за по-чист въздух от страните членки

Не може да отлагаме повече съгласно еврокомисаря по околна среда

" За всички нас е ясно, че замърсяването на въздуха е сериозен освен екологичен, само че и обществен и стопански проблем , поставящ голям брой провокации във връзка с ръководството и смекчаването на въздействието от нездравословните замърсители. Проблем, пред който са изправени освен обособените страни членки, само че и Европейски Съюз като цяло.

Качеството на въздуха е от витално значение освен за жителите на Съюза . Качеството на живот в Западните Балкани, включващо като належащо изискване и качество на въздуха, не би трябвало да се разграничава от това на Европейски Съюз. Затова България сложи във фокуса на председателството подобряването на качеството на атмосферния въздух ", добавя Димов.

Делегатите на срещата се сплотяват към убеждението, че замърсяването на въздуха е водещ екологичен риск за човешкото здраве . Делегатите са единомислещи, че въпреки КАВ в Европейски Съюз да се усъвършенства, са нужни още и незабавни дейности в тази тенденция . Изтъкната е нуждата от по-добра съгласуваност сред другите управнически равнища и стопански браншове, имащи отношение към казуса. Ролята на социално-икономическите условия в битката за по-чист въздух са акцент в полемиката.

 Полша нарушава европейските стандарти за качеството на въздуха, постанови евросъдът
Полша нарушава европейските стандарти за качеството на въздуха, постанови евросъдът

Държавата неведнъж е допускала превишване дневните и годишни правила

Разисквано е и финансирането, което е от основно значение за подобряването на качеството на въздуха . Обсъдени са опциите в границите на дебата за Многогодишна финансова рамка на Европейски Съюз за 2021-2030 година да бъде преразгледан методът, по който европейските фондове подкрепят напъните за по-чист въздух.

Отбелязана е водещата роля на екоиновациите като път напред към по-чисти технологии , нови бизнес модели и работни места. Екоиновативните решения са налице, предизвикването е във внедряването и разпространението им, а тук идва мястото на европейските регулации и финансови механизми . Несъмнено, пътят към по-чист въздух минава и през дълбока смяна в настройките и метода на живот, по-активно гражданско присъединяване и повече осведоменост.

 Брюксел пришпорва Германия да вкара тол такси за замърсяването на въздуха
Брюксел пришпорва Германия да вкара тол такси за замърсяването на въздуха

След решението за възбраната на дизеловите коли

" Европейската комисия прави доста във връзка с качеството на въздуха ", разяснява европейският комисар по околна среда, морско дело и риболовство Кармену Вела. " Ние поддържаме страните членки в постигането на стандартите и набелязването на ограничения освен като полемика и разговор, само че и с техническа помощ. Нещо повече, оказваме финансова поддръжка ", сподели еврокомисарят.

Той посочи, че Европейски Съюз отделя за възстановяване качеството на въздуха 1,9 милиарда евро . " Ясно е, че това е голям проблем освен за екологията, само че и огромен обществен проблем. Има към 400 хиляди случая на преждевременна гибел в Европа, които се дължат на неприятно качество на въздуха ", уточни еврокомисар Вела.

Подчертава, че ограниченията, които се взимат във връзка с възстановяване на качеството на въздуха са в интерес освен на запазване на околната среда, само че и на жителите на Европейски Съюз .

 Кармену Вела: Замърсяването на въздуха измежду най-големите екопроблеми за Европейски Съюз
Кармену Вела: Замърсяването на въздуха измежду най-големите екопроблеми за Европейски Съюз

България не нарушава европейското законодателство за Пирин

По-ясното и елементарно използвано законодателство , без несъразмерна регулация и административна тежест, с работещи механизми за докладване, мониторинг и оценка - това е визията за по-добро контролиране.

Дискусията се концентрира върху нуждата от възстановяване координацията сред другите равнища на ръководство, защото огромна част от европейското екологично законодателство се ползва от районните и локалните управляващи . По-голямата координация сред взаимосвързаните политики (околна среда, енергетика, селско стопанство, транспорт) и повишението осведомеността на националните администрации, виновни за тези браншове, също бяха посочени като ефикасни решения.

Обсъдени са съществуващите благоприятни условия за продан на информация, експертиза и положителни практики с Европейската комисия и сред страните членки в региона на околната среда. Нено Димов показва, че по-добрата регулация е главен инструмент за възстановяване на средата в Европейски Съюз, тъй че от една страна да не бъде спъвано икономическото развиване от непотребни административни и бюрократични трудности, а от друга - да се извършват главните цели за отбрана на околната среда.

 160 дни отоплителен сезон - 70 дни замърсен столичен въздух
160 дни отоплителен сезон - 70 дни замърсен столичен въздух

Благоевград и Пловдив са рекордьори по замърсен въздух
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР