Мерки за обхващане, включване и предотвратяване на отпадането на ученици

...
Мерки за обхващане, включване и предотвратяване на отпадането на ученици
Коментари Харесай

За шест години над 50 000 деца са върнати трайно в училище, обяви Денков

Мерки за обгръщане, включване и попречване на отпадането на възпитаници от просветителната система за идната образователна година разискаха в координационното звено по Механизма за взаимна работа на институциите.

Обсъдихме също по този начин какъв е графика , тъй че оптимално бързо да бъде получена информация кои са децата, които би трябвало да бъдат на учебно заведение, също по този начин графиците по какъв начин оптимално бързо екипите, стартирайки още от 15 септември, да стартират да обхождат адресите, с цел да си свършат работата и където е належащо да беседват с родителите и децата, тъй че децата оптимално бързо след първия образователен ден да бъдат на учебно заведение ”, сподели министър-председателят акад. Николай Денков.

Той уточни, че просветителният министър проф. Галин Цоков е показал пред регионалните шефове и другите представители на институциите идните дейности, които би трябвало да бъдат изпълнени преди и след 15 септември, с цел да може този механизъм да работи оптимално дейно, съобщи БГНЕС.

„ Тъй като задачата е много сложна, нужна е съгласуваност сред МОН, Министерство на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи, Агенцията за обществено подкрепяне, ГРАО, Националното съдружие на общините в България , с цел да покажат какво е належащо да образуваме като екипи и по какъв начин тези екипи да работят дружно, тъй че да можем да си свършим работата “, означи акад. Денков.

Премиерът разяснява, че на срещаха са взели участие регионални шефове, тъй като Координационният механизъм изисква във всяка една област съответните институции да създадат съответната съгласуваност. „ Срещата мини градивно “, сподели той.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков съобщи, че това , което се случва в последните шест години в механизма за обсег на децата с риск за отпадане или отпаднали от предучилищно и учебно обучение е нагледна проява по какъв начин институциите могат да работят дружно и сполучливо.

Близо 40% е намалял делът на отпадналите възпитаници през тези години . Някъде към 9000 деца годишно трайно остават в просветителната система “, означи той и добави, че полемиката през днешния ден е била доста градивна, тъй като институциите и регионалните шефове са дали оферти за усъвършенстване на дейностите и възстановяване на екипната работа по механизма за обсег.

„ Цифрата също е внушителна - 1223 екипа за обсег, включващи представители на разнообразни институции, които работят с избрана идея - бъдещето на нашите деца. В тези екипи са обхванати над 18 600 индивида “, посочи той. Проф. Цоков сподели, че имат увещание от Министерство на вътрешните работи и ГРАО, че един месец по-рано ще може да получат данните на подлежащите за наложително обучение и подготовка в детските градини и учебните заведения.

“Това ще даде опция по-оптимизирана и по-бърза работа на шефовете на учебни заведения, началниците на районните ръководства във връзка с въвеждане на тези данни в осведомителната система, реализираща механизма. Това ще разреши на екипите по обсег да имат по рано информация за децата с риск от отпадане или тези, които се чака да не стартират образователната години, тъй че превантивно може още преди 15 септември екипите по обсег да посетят адресите и да приказват с родителите и да търсят благоприятни условия да стимулират и фамилиите, и общността, повече деца се върнат и останат в учебно заведение ”, добави той. Проф. Цоков разясни, че тази година механизма за обсег е ориентиран и към 4-годишни деца..
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР